15 ÉVE TELE ENERGIÁVAL – Az ALTEO sikertörténete az alapítástól napjainkig

Munkavállalóinkkal közösen alakítottuk ki CSR startégiánkat
2023.04.06
Júliustól megváltozik a hulladékgazdálkodás. De hogyan?
2023.06.06

2023-ban jelentős mérföldkőhöz érkezett az ALTEO: 15 éve indult a magyar energetikai szektor egyik legnagyobb sikertörténete. Cégünk az alapítás óta eltelt időszakban nemcsak meghatározó szereplőjévé vált a magyar piacnak, de egy tőzsdén jegyzett, ESG-minősített, diverzifikált portfólióval rendelkező óriássá nőtte ki magát.

 Amikor 2008 márciusában ifj. Chikán Attila néhány elszánt emberrel együtt megalapította az ALTEO-t, csak egy félév választotta el őket a világválságtól. Az alapítók aligha álmodtak ilyen időzítésről és ilyen körülményekről. Bár a kockázatot nem lehetett elhanyagolni, Veres Tibor és a Wallis meglátta a lehetőséget az ALTEO-ban, és végül 1,5 milliárd forint tőkéről és 300 millió forint kölcsönről sikerült megállapodniuk. Ennek köszönhetően 2009. január elsején elindult a cég villamosenergia-kereskedelmi üzletága.

Miből táplálkozott ez a hit? Abból az egészséges önbizalomból, amelynek a szakértelem ugyanúgy része, mint a folyamatos tanulással kielégíthető örökös kíváncsiság. Másfelől abból az emberközpontú, felvilágosult vállalati kultúrából, amely miatt azt érzi a vállalathoz újonnan érkező, hogy itt tényleg az energiaszektor fenntarthatóságáért dolgozunk. Ez a bizalom táplálta a kezdeti sikereket, amikor 2010-ben nyilvánosan működő részvénytársasággá alakult az ALTEO, vagy amikor – három hónappal a földgázkereskedelmi tevékenységre vonatkozó engedély megszerzését követően – a vállalat megvásárolta az első három szélerőművet, amelyet újabb akvizíció követett egy évvel később.

A Sinergy Kft. 2015-ös megvásárlása hatalmas előrelépést jelentett a lehetőségeket tekintve. A Budapesti Értéktőzsdére 2016 novemberében bevezetett ALTEO-részvényeknek két év sem kellett a szintugráshoz: a részvényárfolyam a 2015-ös 625 forintról 2410 forintra nőtt 2021-re. 2018 szeptembere óta a papírok a BÉT Prémium kategóriájában forognak, és a kezdeti 198 millió forintos osztalékhoz képest jelenleg 1996 millió forintot fizetnek a befektetőknek. Ebben az időszakban öltött szervezeti szintű kereteket az ALTEO fontos alappillére, a fenntarthatóság, noha ez a kezdetek óta szerves része a vállalat létezésének. Ezek fényében nem is meglepő, hogy bő egy évvel az ALTEO első fenntarthatósági jelentésének közzététele után üzembe állt a vállalat első naperőműve. Ezt néhány hónap elteltével egy másik követte, majd fotovoltaikus projekttársaságokat vásárolt az ALTEO. A fenntarthatósági vonalat az innováció is nagyban erősítette 2018 nyarán, amikor a zuglói fűtőerőmű területén elkezdődött az újgenerációs akkumulátoros villamosenergia-tároló tesztüzeme. A jövőbe mutató projekt három évvel később Kazincbarcikán teljesedett ki, közben a vállalat portfóliója újabb szélerőműparkkal gazdagodott, és önálló hulladékgazdálkodási divízió indult a cégcsoporton belül.

Az első integrált jelentés közzétételével szinte egyidőben jelentettük be két újabb saját kivitelezésű naperőműpark működésének megkezdését. Emellett elkezdtük a több mint egy évszázados múlttal rendelkező Gibárti Vízerőmű rekonstrukcióját, melyet 2020 decemberére fejeztünk be. A világjárvány legnehezebb szakaszában gázmotoros nagyberuházást hajtottunk végre, amely szintén extrém erőpróbának bizonyult az adott körülmények között. A pandémia alatt munkatársaink sokszoros erőfeszítésének köszönhetően teljesítettük a partnereink felé vállalt kötelezettségeket, és a folyamatban lévő, még a járvány előtt megkezdett többi beruházással is a tervek szerint haladtunk.

Olyannyira, hogy a vállalat 2020 szeptemberében menetrendezési szolgáltatásokkal bővítette tevékenységét, egy hónappal később pedig elstartolt az ALTE-GO, az ALTEO e-mobilitási üzletága. Amikor 2021 májusában kiadtuk a harmadik integrált jelentést, abban már kiemelt stratégiai területként jelent meg a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság és az ESG szemléletet. Néhány héttel később – a hazai energetikai szektorban elsőként – az ALTEO független, nemzetközi ESG tanúsítványt szerzett az iparági átlagnál kedvezőbb eredménnyel és alacsonyabb kockázati besorolással. A 2019-ben megfogalmazott célokat részben vagy egészben sikerült korábban teljesítenünk, ezért 2022 elején új ötéves stratégiát tettünk közzé.

A rendkívüli teljesítményt a tőkepiac is honorálta: az ALTEO három kategóriában is sikert aratott a BÉT Legek díjátadón. A prémium kategóriában a vállalat részvényei produkálták 2021-ben a legnagyobb árfolyamemelkedést, de az ALTEO érdemelte ki a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítás elismerést és a Kibocsátói transzparencia mid-cap díjat is. A rendkívül vonzó befektetési sztorivá vált ALTEO 2022-ben is masszív növekedést ért el, és ebben egyre meghatározóbbá válnak a megújuló erőművek. A körforgásos gazdaságban és a fenntartható gazdálkodásban betöltött szerepét erősítendő, az ALTEO 2022 nyarán 75 százalékot meghaladó részesedést szerzett az FE-Groupban, lényegesen integráltabbá téve hulladékgazdálkodási tevékenységét.

A 2023-as ALTEO csapat már csak kis részben az a csapat, amelyik 15 évvel ezelőtt nekivágott ennek a rendkívül nehéznek ígérkező küldetésnek. Van azonban bennünk valami közös: a hit abban, hogy az ALTEO egy olyan sztori, amelyre nem pusztán a karrierjét teheti fel az ember, hanem az egész életét.

Így indultunk, itt tartunk most. 15 évesek lettünk! Nézzétek meg a videónk.

Boldog Születésnapot ALTEO!

FacebookTwitterLinkedIn