Befejeződtek az ALTEO Nyrt. „Különböző paraméterű akkumulátorcellákkal felépített tárolólétesítmény integrálása a villamosenergiarendszerbe” című kutatási projektjének kivitelezési munkálatai

Az új, korszerű óbudai irodánkat hatékony és környezettudatos energetikai megoldásokkal terveztük.
Megmutatjuk az Alteo Csoport új óbudai irodáját! Beköltöztünk.
2021.07.13
A toronyból áll, 25 megawatt összteljesítménnyel rendelkező bőnyi szélerőműve.
Folytatódik az ALTEO sikertörténete
2021.11.16

Befejeződtek az ALTEO Nyrt. „Különböző paraméterű akkumulátorcellákkal felépített tárolólétesítmény integrálása a villamosenergiarendszerbe” című kutatási projektjének kivitelezési munkálatai

A Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén kialakított, 5MW/5MWh kapacitású villamosenergia-tárolót ma adták át hivatalosan, a projekt pályázati zárása pedig 2022. január 13-án várható.

A kezdeményezéssel az ALTEO – az automatikus frekvenciahelyreállítási tartalékkal (aFRR) összefüggő szabályozási képességének minőségi javítása mellett – az időjárásfüggő megújuló energiaforrások térhódítása miatt megugró kiegyenlítési igényekre keres innovatív, a körforgásos gazdaság keretrendszerébe illeszkedő megoldást. A lehetséges utak egyike az akkumulátoros energiatárolók létesítése. A vállalat az első, 6MW/4MWh kapacitású villamosenergia-tárolóját még 2018-ban hozta létre Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén. Az új, kazincbarcikai létesítmény leginkább abban tér el a piacon jelenleg fellelhető sztenderd megoldásoktól, hogy kétféle akkumulátortípust használnak benne, így megjelennek a rendszerben alapvetően autóipari felhasználásra gyártott akkumulátorok is.

Jelen fejlesztéssel együtt az ALTEO összesen 11MW/9MWh villamosenergia-tároló kapacitással rendelkezik. Ezzel Magyarországon piacvezető a villamosenergia-tárolási projektek megvalósítása és üzemeltetése területén.

Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP-2.1.2-8-1-4-16 azonosító számú Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék felhívásának keretében 227,84 millió Ft összegű vissza nem térítendő-, valamint 249,68 millió Ft összegű visszatérítendő hitel összegre nyert európai uniós támogatást kísérleti fejlesztési folyamatok megvalósítására.

A GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2017-00310 azonosítószámú projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

FacebookTwitterLinkedIn