2022. februárjában, a hazai energetikai szektorban elsőként szerzett független, nemzetközi ESG tanúsítványt az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. A Sustainalytics vizsgálata alapján az iparági átlagnál kedvezőbb eredményt, azaz alacsonyabb kockázati besorolást ért el a vállalat.

Az elemzés kiemeli, hogy ez az iparág alapvetően fokozott kockázattal bír, így a vállalat kitettsége eleve magasabb kategóriába esik. Ugyanakkor a minősítés során azt is megvizsgálják, hogy a cég hogyan reagál a működéséből fakadó kockázatokra, és milyen módon kezeli azok hatásait. Utóbbira az ALTEO a “Strong” besorolását kapta, azaz erős kockázati menedzsmentet működtet: robosztus ESG programokat, gyakorlatokat és irányelveket vezetett be, amellyel a meglévő kockázatokat hatékonyan tudja kontrollálni és csökkenteni. A földgázzal működő erőművek üzemeltetéséből eredő szén-dioxid kibocsátáson kívül az összes többi ESG téma közepes, alacsony vagy elhanyagolható kockázati besorolást kapott, bizonyos indikátorok esetében pedig 100%-os, vagy ahhoz közeli megfelelést mutatott a vizsgálat.

„Tavaly jelentettük be, hogy szeretnénk mihamarabb ESG megközelítés alapján minősített vállalatként folytatni a működésünket. Tőzsdei vállalatként a transzparencia számunkra alapelvárás, újgenerációs energiaszolgáltatóként pedig szeretnénk követendő példát mutatni az energetikai piac szereplőinek”


– értékelt ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, hozzátéve:

„büszkék vagyunk rá, hogy az olaj- és gázipar nélküli energetikai szektorban Magyarországon mi vagyunk az első vállalat, amely ESG minősítést szerzett, ráadásul vállalásunknak megfelelően ezt határidőn belül tettük meg, és bízunk benne, hogy ez fokozatosan piaci elvárássá érik a magyar nagyvállalati szektorban is.”

„A fenntarthatóság 2008-as indulásunk óta elkísér minket minden üzleti döntésünkben, az ESG minősítés pedig kijelöli számunkra azokat a támpontokat, ami egy teljeskörű és a fentarthatóság minden területét lefedő ESG stratégia alapját képezi” – fogalmazott Simon Anita, az ALTEO fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese. Szerinte az elemzés kitér az összes ágazatspecifikus kockázatra, és azt is nyilvánvalóvá teszi, milyen intézkedések megtételével csökkenthetők ezek a kockázatok, így az eredményekre alapozva a jövőben még ESG tudatosabb lehet a vállalat működése.

Az ALTEO ESG Rating éves felülvizsgálata folyamatban van eredménye 2023 július közepére várható a 2022. évre vonatkozóan.

A Sustainalytics részletes jelentése ezen a linken érhető el.

Copyright ©2022 Sustainalytics. Minden jog fenntartva.

Jelen [kiadvány/cikk/szakasz] a Sustainalytics (www.sustainalytics.com). által kifejlesztett információkat tartalmaz. Ezen információk és adatok a Sustainalytics és/vagy harmadik felek tulajdonát képezik (Harmadik felek adatai) és kizárólag tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek nem minősülnek bármely termék vagy projekt jóváhagyásának, sem befektetési tanácsadásnak, és nem garantálható azok teljeskörűsége, időszerűsége, pontossága vagy adott célra való alkalmassága. Felhasználásukra a https://www.sustainalytics.com/legal-disclaimers oldalon elérhető feltételek vonatkoznak.

Energiában gondolkodunk.

FacebookTwitterLinkedIn