2022 februárjában a hazai energetikai szektorban elsőként szerzett független, nemzetközi ESG tanúsítványt az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. A Sustainalytics vizsgálata alapján az iparági átlagnál kedvezőbb eredményt, azaz alacsonyabb kockázati besorolást ért el a vállalat. Ez a 2023-as felülvizsgálat során tovább javult.

Erős kockázatmenedzsment alapú megközelítéssel kezeli magas iparági kitettségét az ALTEO, amely az idén – az összesített eredményeket tekintve – 26,1 pontot ért el a Sustainalytics 0-tól 50-ig terjedő kockázati skáláján. A vállalat tavaly szerezte meg első önkéntes, független fél általi ESG tanúsítványát, amelynek idei felülvizsgálatán jobb eredményt kapott, mint 2022-ben. Az akkori elemzés kiemelte, hogy ez az iparág alapvetően fokozott kockázattal bír, így a vállalat kitettsége eleve magasabb kategóriába esik. Ugyanakkor a minősítés során azt is megvizsgálták, hogy a cég hogyan reagál a működéséből fakadó kockázatokra, és milyen módon kezeli azok hatásait. Utóbbira az ALTEO a “Strong” besorolását kapta, azaz erős kockázati menedzsmentet működtet: robosztus ESG programokat, gyakorlatokat és irányelveket vezetett be, amellyel a meglévő kockázatokat hatékonyan tudja kontrollálni és csökkenteni. A földgázzal működő erőművek üzemeltetéséből eredő szén-dioxid kibocsátáson kívül az összes többi ESG téma közepes, alacsony vagy elhanyagolható kockázati besorolást kapott, bizonyos indikátorok esetében pedig 100%-os, vagy ahhoz közeli megfelelést mutatott a vizsgálat.

„A kezdetektől hiszünk a fenntartható fejlődésben, ezért már több évvel ezelőtt elkezdtük megalapozni ESG jövőképünket és stratégiánkat. Tőzsdei vállalatként a transzparencia számunkra alapelvárás, újgenerációs energiaszolgáltatóként pedig szeretnénk követendő példát mutatni az energetikai piac szereplőinek”


– értékelt ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, hozzátéve:

„büszkék vagyunk rá, hogy az olaj- és gázipar nélküli energetikai szektorban Magyarországon mi vagyunk az első vállalat, amely ESG minősítést szerzett. A fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseinket és eredményeinket az idén hetedik alkalommal kiadott integrált jelentésünk átlátható és hiteles módon mutatja be.”

A Sustainalytics részletes jelentése ezen a linken érhető el.

Copyright ©2022 Sustainalytics. Minden jog fenntartva.

Jelen [kiadvány/cikk/szakasz] a Sustainalytics (https://www.sustainalytics.com/). által kifejlesztett információkat tartalmaz. Ezen információk és adatok a Sustainalytics és/vagy harmadik felek tulajdonát képezik (Harmadik felek adatai) és kizárólag tájékoztatási célokat szolgálnak. Ezek nem minősülnek bármely termék vagy projekt jóváhagyásának, sem befektetési tanácsadásnak, és nem garantálható azok teljeskörűsége, időszerűsége, pontossága vagy adott célra való alkalmassága. Felhasználásukra a https://www.sustainalytics.com/legal-disclaimers oldalon elérhető feltételek vonatkoznak.

Vezetői ESG Riport 2022

Energiában gondolkodunk.

FacebookTwitterLinkedIn