Országos, reprezentatív kutatás a magyarok környezetvédelemhez kapcsolódó ismereteiről és magatartásairól.1

Szinte nincs olyan magyar ember, akit ne foglalkoztatna a bolygó jövője. Tízből kilenc lakos klímaszorongó és aggódik a környezetszennyezés következményei miatt. Ebben főleg a budapestiek és az egyetemi végzettségűek érintettek, ők azok ugyanis, akik leginkább tisztában vannak a bolygónkat veszélyeztető tényezőkkel. Bár a különböző demográfiai csoportok eltérően vélekednek ezek jelentőségéről, egy dologban a többség egyetért: a környezetvédelem az egész társadalom közös felelőssége.

1 2021. januárban 1000 fős mintán végzett kutatás a 20-65 éves, magyar internetező lakosság körében, amely nemre, korra, iskolai végzettségre és település típusra reprezentálja az alapsokaságot.


Kattintson és töltse le a teljes kutatást!


A légszennyezés a legismertebb környezeti probléma

A magyarok átlagosan 12 környezeti problémát tudnak felsorolni. A legismertebbek az általános vagy a hazánkban élőket közvetlenül érintő jelenségek: a levegőszennyezés, a túlzott erdőirtás, az étel-, víz-, energia-, és ruhapazarlás, a klímaváltozás és a globális felmelegedés. A problémák ismertsége ugyanakkor nem egyenlő azzal, hogy mennyire gondolják őket fontosnak a válaszadók. Erre külön rangsort állíttattunk fel velük, mely szerint a legtöbben a túlzott erdőirtástól tartanak.

Mindenki tehet róla és tehet ellene

Tízből kilenc ember határozottan állította, hogy maga is tesz a környezeti problémák ellen. A top három tevékenység a szelektív hulladékgyűjtés, az energia-, víz- és élelmiszerpazarlás elkerülése, valamint a vásárlás visszafogása. A megújuló energia használata minden tizedik háztartásban merül fel, míg elektromos vagy hibrid autót a válaszadók 4%-a vezet.

Egyre közismertebb a fenntartható fejlődés fogalma

A környezetvédelemhez kapcsolódó elvontabb kifejezések közül a legtöbben a fenntartható fejlődés fogalmával találkoztak, míg az ESG befektetésekről csak a válaszadók 3%-a hallott. Tízből hárman egyik felsorolt fogalmat sem ismerték.

Befektetési ismeretek és szokások

A kutatás külön kitért a magyarok befektetésekkel kapcsolatos ismereteire és gyakorlataira. A legismertebb befektetés típusok a kincstárjegyek, állampapírok, lekötött betétek és a megtakarítási számlák. Legkevesebben pedig a befektetési alapokat, valamint műkincseket, értékes tárgyakat nevezték meg.

A legnépszerűbb befektetési forma a lekötött betét vagy megtakarítási számla. Ezt követik az előtakarékossági számlák és a megtakarítással kiegészített biztosítások.

Fenntartható vállalatok előnyben

Mi tesz vonzóvá egy vállalatot a kisbefektetők számára? Első sorban a nyereségessége, a munkavállalóival való bánásmódja és a fenntartható működése. A válaszadók 85%-a előnyben részesítene egy pénzügyi terméket, amennyiben az a fenntarthatóságot is figyelembe veszi.

A kutatás további részleteiről az ALTEO 2021-es Fenntarthatósági Barométerében olvashat, mely az alábbi linken elérhető és letölthető:


Kattintson és töltse le a teljes kutatást!


Energiában gondolkodunk.


FacebookTwitterLinkedIn