Új stratégiával ünnepelte fennállásának legjobb eredményét az ALTEO

Három tőzsdei elismerést kapott a BÉT Legek díjátadón az ALTEO
2022.02.23
Alteo - Energy Challenge
Elindult az ALTEO Energy Challenge, az ALTEO szimulációs versenye!
2022.03.29

Szabályozási Központunk kimagasló teljesítménye, a pandémia által 2020-ban legjobban megtépázott kiskereskedelmi üzletág erős visszapattanása, valamint a megújulóenergia alapú energiatermelési tevékenység erőteljes kapacitásbővítése járult hozzá a leginkább ahhoz, hogy rekorderedménnyel zártuk 2021-et. Ez is közrejátszott abban, hogy a 2019-ben megfogalmazott ötéves stratégiát időarányosan túlteljesítő társaságunk a korábbiaknál sokkal merészebb mérföldköveket tűzött ki maga elé a 2026-ig tartó időszakra.

Fennállásának legmagasabb eredményszámait produkálta 2021-ben az ALTEO a gyorsjelentés alapján. A kiváló pénzügyi teljesítmény egyrészt a kedvező piaci körülményeknek köszönhető: különösen az év folyamán tapasztalt, magas szabályozási energia és kapacitás piaci áraknak. Másrészt ez a rekord az ALTEO sikeres stratégiai választásainak is köszönhető, amelynek középpontjában a megújuló energetikai kapacitások bővítése és a szabályozási energiapiaci képességek fejlesztése állt. Mindezek eredőjeként az ALTEO 2021-es kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti, a 12,9 milliárd forintot megközelítő eredménye (EBITDA) soha nem látott, kimagasló értéket ért el.

A pandémia ugyanakkor kismértékű lassulást okozott a közelmúltban elindított hulladékgazdálkodási, e-mobilitás, illetve megújulótermelés-menedzsment üzletágakban. Utóbbiban kihívásokat okozott a kiegyenlítő energia árak növekedése, érdemi negatív hatást azonban nem – szögezte le ifj. Chikán Attila vezérigazgató, aki úgy vélte, a jó teljesítményből a cég megújulóenergiaalapú energiatermelési tevékenysége is kivette a részét, amelyben számottevő kapacitásbővítés zajlott a megelőző évben: a támogatott villamosenergia termelési szegmensen belül a 2020 októberével az ALTEO tulajdonába került 15 MW-os szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye is hozzájárult az EBITDA 2021-es bővüléséhez. Miközben a konszolidált EBITDA a tavalyi év azonos időszakához képest 134 százalékkal ugrott meg, a szintén rekordszintre kapaszkodó konszolidált nettó eredmény (5,9 milliárd forint) 892 százalékos növekedést mutat.

Az ALTEO tavalyi vállalásának megfelelően 2022-ben ESG minősítést szerzett és elnyerte a Deloitte Magyarország legjobb fenntarthatósági jelentésért járó Zöld Béka díját is.

FacebookTwitterLinkedIn