Fejlesztés

A Támogatási Szerződés megkötése után megkezdődött a rendszer koncepciójának véglegesítése, illetve a potenciális fővállalkozókkal (tervezés, kivitelezés) való egyeztetés. Az egyeztetések során 10 ország 13 vállalatától kértünk ajánlatokat a rendszer megvalósítására. Az ajánlatok 13 különböző rendszert vázoltak. A végleges koncepció meghatározását követően a meghívottak számát 6-ra csökkentve, választottuk ki partnerünket a megvalósításhoz.A tervezési és engedélyeztetési fázisban a Hatóságok mindvégig támogatóan és konstruktívan álltak a projekthez, így a létesítéshez szükséges engedélyek beszerzése után megkezdődhetett a kivitelezés is.

A kivitelezési munkálatok 2018. augusztus 22-én értek véget, a primer szabályozási szolgáltatás biztosításához szükséges MAVIR (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító) akkreditációs folyamat 2018. augusztus 29-én sikeresen lezárult, amiről 2018. augusztus 30-án a Rendszerirányító jegyzőkönyvet állított ki. A rendszer 2018. szeptember 1-én kezdte meg működését, azaz hazánkban akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszerrel először nyújtottunk primer szabályozási szolgáltatást.


Működés


A villamosenergia-tároló architektúra alapvetően két feladatot hajt végre egyidőben. Primer szabályozási szolgáltatást nyújt a villamosenergia-rendszer számára, illetve támogatja a ALTEO szekunder szabályozási szolgáltatást is nyújtó Szabályozási Központjának működését.

A primer szabályozási szolgáltatást az eddig ezen a piacon bevett technológiákhoz képest sokkal pontosabban, azaz magasabb minőségben és alacsonyabb áron képes biztosítani a villamosenergia-rendszer számára. Azaz miközben jótékony hatást gyakorol a rendszer működésére, a rendszer fenntartási költségeinek csökkenésén keresztül mérsékelheti a villamosenergia felhasználókra nehezedő pénzügyi terhet is.

Az ALTEO Szabályozási Központ működésének rugalmasabbá tétele teszi lehetővé a kevéssé rugalmas időjárásfüggő villamosenergia-termelő egységek szabályozási központba történő integrálását, így ezek a termelők is bevonhatóvá válnak a rendszerszintű szolgáltatások biztosításába. Következésképpen ezen termelők előre pontosan nem tervezhető működése által a villamosenergia-rendszerre rótt szabályozási teher csökken, illetve ezen termelők pénzügyi mutatói javulnak, így a működés ezen dimenziójának eredményeként nagyobb eséllyel létesülhetnek újabb megújuló (időjárásfüggő) alapú energiatermelő kapacitások hazánkban vagy fokozódhat a jelenlegi kapacitások fenntarthatósága.További lépések

  • Elemzések és optimalizáció
A rendszer optimális működését minden pillanatban biztosító algoritmusok létrehozása, illetve további fejlesztése az architektúra éles üzeme közben történik. Tapasztalatainkat különböző fórumokon folyamatosan kommunikáljuk, megosztjuk az iparági szereplőkkel, így a kutatási, fejlesztési programunk eredményei széles körben hozzáférhetővé és alkalmazhatóvá válnak. Reményeink szerint ez elősegítheti a – jelenleg még úttörőnek számító – technológia további elterjedését
  • Fejlesztések
Az energiatárolásra alkalmazott LG Chem Li-ion akkumulátor technológia az előzetes szimulációk alapján 10 évet meghaladó ideig képes kielégíteni az igényeinket, míg a rendszer többi elemének élettartama akár ennek a kétszerese is lehet. Az akkumulátorok degradációja a tervezett igénybevétel mellett 10 év alatt 20%, azaz egy évtizednyi használat után az induló kapacitás 80%-a még elérhető lesz.


Az elhasználódott akkumulátorokat ez idő után azonban vélhetően cserélni kell. Ennek a problémának az áthidalására előkészített következő projektünk az eredeti alkalmazásra már nem megfelelő, de még szignifikáns tárolókapacitással rendelkező (akár energetikai felhasználásból, akár az elektromobilátásból származó) telepek tovább hasznosításának kifejlesztésére irányul, aminek megvalósítására szintén pályázatot nyújtottunk be.Energiában gondolkodunk.