Energiatároló projekt

A SINERGY KFT. A NEMZETI KUTATÁSI FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS ALAPBÓL BIZTOSÍTOTT TÁMOGATÁSBÓL, KUTATÁS-FEJLESZTÉSI PROJEKTET VALÓSÍT MEG A „VÁLLALATOK K+F+I TEVÉKENYSÉGÉNEK TÁMOGATÁSA” PÁLYÁZATI FELHÍVÁS KERETÉBEN.


A Sinergy Kft. (melynek 100 százalékos tulajdonosa az ALTEO Nyrt.) megkezdte a „Villamosenergia-tároló architektúra rendszerszintű integrációja és innovatív alkalmazási modellje” című KFI_16-1-2017-0152 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét.

A támogatásnak köszönhetően egy olyan kutatás-fejlesztési projektbe kezd bele a vállalat, melyben az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételét vizsgálják majd.

A projekt eredményeképpen a már meglévő szabályozó központunkhoz tartozó kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő kiserőművek, illetve a jelen projekt keretében csatlakoztatásra kerülő időjárásfüggő villamosenergia-termelők, villamos energia alapú hőenergia termelő egységek és az akkumulátoros villamosenergia-tároló létesítmény integrációjával egy olyan – hazánkban egyedülállóan nagy diverzitású intelligens és autonóm – rendszer jön létre, mely a termelési és piaci szinergiák kihasználási lehetőségén túl, összességében pozitív hatást gyakorol a magyar villamosenergia-rendszerre és több dimenzióban is képes megjelenni a rendszerszintű szolgáltatások piacán, több szinten képes részt venni a szabályozásban.

A projekt egy komplex rendszer fejlesztését és az ez által megvalósítható kutatási célok végrehajtását célozza meg. Központi eleme egy akkumulátortelep létesítés és üzemeltetése, de e mellett tartalmazza a meglévő szabályozó központ fejlesztését, villamos energia alapú hőtermelő berendezés létesítését és időjárásfüggő termelők integrációját is.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési És Innovációs Alap finanszírozásával 499,99 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósul meg (támogatás mértéke: 46%), 2017. július 1. és 2019. június 30. között.Energiában gondolkodunk.

FacebookTwitterLinkedIn