A VILLAMOSENERGIA-RENDSZER MŰKÖDÉSE


Az együttműködő villamosenergia-rendszer (UCTE)

Az UCTE (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity) villamosenergia-rendszer a legnagyobb összekapcsolt rendszer Európában, immár több mint 60 éve létezik, 24 országban, 29 átviteli rendszerirányító közreműködésével, több mint 450 millió fogyasztót lát el. Az UCTE alapvető feladata a kereslet (igény) és kínálat (források) egyensúlyának mindenkori biztosítása, a beépített források kihasználásának optimalizálása és a tartalék kapacitások gazdaságilag hatékony közös használata, így az összes tartalékigény csökkentése.


A rendszer egyensúlya

Egy váltakozó áramú villamosenergia-rendszer villamos üzemét alapvetően az határozza meg, hogy a villamos energia nem tárolható. A termelés tehát nem lehet tetszőleges, hanem a pillanatnyi fogyasztói igényhez kell alkalmazkodnia, azaz a kereslet (igény) és kínálat (források) egyensúlyát folyamatosan, másodpercről-másodpercre biztosítani kell.

A fogyasztói teljesítményigény pillanatról pillanatra változik. A fogyasztók a szükségleteiknek, illetve az előzetes szerződéseknek megfelelően a saját berendezéseiket ki- vagy bekapcsolják, illetve az üzemelő berendezéseik terhelését megváltoztatják.

A rendszer üzemében a fogyasztásé a meghatározó szerep és a termelésnek követnie kell a mindenkori fogyasztói igényt, ehhez az erőművek teljesítményét állandóan szabályozni kell. Ez az üzemeltetés egyik legfontosabb feladata.

A rendszer szabályozása

A villamosenergia rendszerek szabályozása alapvetően három szinten valósul meg.

  • Primer szabályozás
A szabályozás első és legfinomabb („másodperces” gyorsaságú) szintje, erre is alkalmas az ALTEO által most létesített villamosenergia-tároló rendszer. Magyarországon jelenleg 28 MW primer szabályozás elégíti ki az igényeket, az ALTEO rendszere 6 MW, azaz a jelenlegi magyar piaci kereslet 21%-át képes kielégíteni.

  • Szekunder szabályozás
Fogyasztás és termelés egyensúlyának biztosítására hivatott szintén folyamatos és automatikus szabályozás („perces” szabályozás). Magyarországon ±250 MW szekunder szabályozási kapacitást használ a rendszer, melyből az ALTEO Szabályozási Központja ±30MW teljesítésére képes.

  • Tercier szabályozás

Nem automatikus szabályozás, 15 percen belül vehető igénybe. Magyarországon 500 MW tercier tartalék áll egyidőben rendelkezésre.

Energiában gondolkodunk.