Szabályozási Központ

Az ALTEO csoport Magyarország azon kevés vállalata közé tartozik, amely rendelkezik egy közel 100 MW beépített villamos teljesítményű, jellemzően földgáz tüzelésű erőművekből és energiatárolókból állószabályozási központtal.

2023 májusa óta pedig egy új szinten teljesen megújuló energiaforrás-alapú erőműveket integráló szabályozási központ kezdte el működését.


Mit is foglal magában ez a fogalom?

Egy olyan műszaki megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a több kisebb önálló termelő egység összevonva egy nagy erőműként jelenjen meg a villamosenergia- és a rendszerszintű szolgáltatások piacán, így egy rendkívül hatékony, rugalmas, gazdaságos, a XXI. század kihívásainak és elvárásainak is megfelelő energiatermelési technológiát megvalósítva. Ez a rendszerszervezési elv egyaránt kiterjeszthető a gázmotorokra és a megújulóenergiaforrást felhasználó, elsősorban szél- és naperőművekre.

Az energiatermelés ezen formájában is úttörő szerepet tölt be az ALTEO csoport, amelynek gázmotoros szabályozási központja 2013 végén jött létre, közel 40 MW beépített kapacitással, amely azóta 100 MW-ra nőtt. Miközben méretét tekintve is folyamatosan nőtt a rendszer, a működés során szerzett tapasztalatok alapján a vállalatnak sokkal kiegyensúlyozottabb, kevesebb üzemeltetési- és üzleti kockázattal járó, profitcentrikus és vevőorientált kereskedelmi modellt sikerült létrehoznia és fenntartható pályára állítania. Az alábbi alappilléreken alapuló üzletmenetnek köszönhetően az ALTEO csoport szabályozó központja 2015-ben elnyerte a Magyar Kapcsolt Energia Társaság által meghirdetett „Az Év Szabályozóközpontja” címet.

1. ábra: Az üzleti konstrukció hat alappillére

Az ALTEO csoport küldetése a vevők igényeihez alakított, magas hozzáadott értékű és minőségű Szabályozási Központ szolgáltatás nyújtása, aminek érdekében egy olyan komplex rendszert üzemeltet és fejleszt, amely az eddig önálló piaci szereplőket képes integrálni jelentősen növelve ezzel az egyes partnerek és a rendszer teljes hatékonyságát és jövedelmezőségét.

2. Ábra, Szabályozási Központhoz kapcsolódó szolgáltatások

Az ALTEO csoport elkötelezett a fenntartható és gazdaságos energiatermelés iránt. Ennek legfőbb pillérjei a gázmotoros, illetőleg a megújuló szabályozási központok, amelyek rugalmas, innovatív megoldásaiknak köszönhetően hosszú távon is fenntartható, gazdaságos üzleti lehetőséget nyújtanak a vállalatcsoportnak és partnereinek.

Két hónappal azután, hogy 2023 tavaszán új, elektromos fűtésű kazán üzembe állításával növelte gázmotoros szabályozási központjának rugalmasságát, az ALTEO újabb nagy lépést tett a hazai villamosenergiarendszer hatékonyabb működése érdekében: a valós idejű szabályozásra képest, aFRR (automatic Frequency Restoration Reserve) akkreditációval is rendelkező új szabályozási központja révén úgy bővíti szabályozásitartalék-piaci lehetőségeit, hogy közben jelentős mennyiségű többletrugalmassághoz juttatja a hazai villamosenergiarendszer. Ezzel további megújuló energiaforrást hasznosító, főként nap- és szélerőművek léphetnek be a rendszerbe anélkül, hogy ez a működőképességet veszélyeztetné.

A villamosenergia-nagykereskedelmi piacon az ALTEO Group nemzetközi és belföldi partnerekkel kötött, keretszerződéseken alapuló, hosszú és rövid távú adásvételi szerződésekkel rendelkezik. Társaságunknak lehetősége van bel- és külföldi tőzsdéken történő értékesítésre, illetve vásárlásra is. A vállalatcsoport kapcsolatrendszere, értékesítési, illetve beszerzési csatornái 2008 óta folyamatosan bővülnek.

Energiában gondolkodunk.

FacebookTwitterLinkedIn