Navigare necesse est – de akkor már környezettudatosan!
2021.09.11
Sivatagból oázis, oázisból sivatag
2021.09.24

A járványidőszak alatt megnőtt a kereslet a természetközeli élmények irántMagyar Nemzeti Parkok hetén szeptember 13-19. között rengeteg izgalmas ökoturisztikai programon vehetünk résztmelyek során bebarangolhatjuk az ország legszebb természetvédelmi tájait, és közben még a helyi népszokásokba is bepillantást nyerhetünk. Az erdők, mezők, folyók felfedezése során ne feledkezzünk meg a környezetvédelemről és a felelős turistáskodás alapszabályairól sem!  

 

2019-ben 40 ezer érdeklődőt fogadott a Magyar Nemzeti Parkok hete rendezvénysorozat, és a szervezők azt remélik, hogy a járvány után idén is sokan lesznek kíváncsiak a színes programsorozatraEbben a pár napban átfogó képet kaphatunk Magyarország természeti kínálatáról, hiszen minden nemzeti park szervezett kalandtúrákkal, kiállításokkal, filmvetítésekkel és családi rendezvényekkel várja a látogatókat. A nyitó hétvége eseményeit a Gödöllői Királyi Kastélyban tartják szeptember 10-től 12-ig a Nemzetközi Környezet- és Természetvédelmi Fesztivállal együtt, a részletes programkínálat pedig itt érhető el. 

 

Hasznos tanácsok ökoturistáknak 

 

A háborítatlan természeti környezet másoknak és nekünk is több élményt nyújt, ezért a Nemzeti Parkok hetén is ügyeljünk a természet megóvására és néhány alapszabály betartására. Figyeljünk arra például, hogy ha tehetjük, kerékpárral vagy vonattal közelítsük meg a természetvédelmi területet. Amennyiben mégis autóval utazunk, célszerű barátainkkal vagy ismerőseinkkel közösen használni a gépkocsit, így minimalizálhatjuk a szükséges szén-dioxid kibocsátást.  

 

Az erdőt gyalog vagy más engedélyezett közlekedési eszközzel fedezzük fel, és semmiképp ne térjünk le a kijelölt ösvényekről. Ha ugyanis elhagyjuk az utat, akkor észrevétlenül is kárt tehetünk az értékes növényekben, ráadásul még az állatokat is elzavarjuk, amelyek megszokták, hogy az emberek a kijelölt utakon közlekednek.  

Hosszabb túrák esetén kényelmes, réteges öltözetet válasszunk, és lehetőleg kerüljük a harsány színeket. Ezáltal alkalmazkodhatunk a természethez és jobban megfigyelhetjük az ott élő lényeket. Legyünk csendesek, figyelmesek, és zenehallgatás helyett figyeljünk a természet hangjaira. Törekedjünk rá, hogy a lehető legkevesebb zajt csapjuk, mellyel nem csak az élővilág rendjét tiszteljük meg, hanem a többi túratársunkat is.  

 

Talán nem kell arra figyelmeztetnem a blog olvasóit, hogy ne szemeteljenek. Viszont szeretném felhívni a figyelmüket arra, hogy sokszor akaratunkon kívül is hozzájárulunk a környezetszennyezéshez. A természetjárás során nem biztos, hogy mindenütt találunk szeméttárolót. Vagy ha igen, akkor előfordulhat, hogy a közterületesek nem tudják megfelelő ütemben üríteni őket, ezért a szél vagy az állatok könnyen széthordják a bennük található hulladékot. A túra során keletkezett hulladékot inkább csomagoljuk el gondosan és vigyük magunkkal a hátizsákunkban. Próbáljuk meg szem előtt tartani, hogy ne hagyjunk nyomot magunk után a természetben.  

 

Ha több napos kirándulásra indulunk, akkor érdemes a környéken szállást keresni. Ha ugyanis a helyiek által üzemeltetett szálláshelyet vagy vendéglőt vesszük igénybe, és helyi alapanyagokból készült termékeket fogyasztunk, akkor a gazdaságot is támogatjuk. A legtöbb természetvédelmi területen ráadásul nem engedélyezett a szabadban történő sátrazás. 

 

Ha betartjuk ezt a néhány apróságot, idén ősszel is különleges élményekben lehet részünk a természetbenTalálkozzunk a Nemzeti Parkok hetén, élvezzük ki az indián nyár utolsó napsugarait!  

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Tippek az őszi ökoturizmushoz

FacebookTwitterLinkedIn