A túlhalászat felgyorsítja a tőkehalak evolúcióját

Idegvégződések nélkül is érzékelhetik az érintéseket a növények
2023.07.21
Fakultatív minősítésből jól felfogott érdek: üzleti iránytűvé vált az ESG
2023.08.04

Egy amerikai egyetem kutatói genomikus bizonyítékot találtak arra, hogy az atlanti tőkehal a túlhalászat miatt pár évtized alatt új tulajdonságokat alakított ki.

A New Jersey-ben található Rutgers Egyetem környezet- és biológiatudományi kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a tőkehalak esetében az egyébként több millió év alatt lezajló evolúciós változások évtizedek alatt történtek meg. A tudósok ennek megállapítására egy olyan új technológiát alkalmaztak, amivel képesek kiolvasni a tőkehalak genetikai kódját. Ezzel, valamint különböző analitikus technikákkal a fajok génállományában bekövetkező apróbb változásokat is észlelni tudják.

Vizsgálataik során észrevették, hogy a túlhalászott tőkehalaknál a XX. század végére egyfajta túlélési előny alakult ki. Korábban lettek érettek, és a termetük is lecsökkent az addigiakhoz képest, melynek következtében javultak a túlélési esélyeik. A jelenlegi állapotukban ugyanis kisebb eséllyel fogják ki őket, és még azelőtt szaporodhatnak, hogy kikerülnének a vízből. A genetikai kutatások alátámasztják, hogy ezek a változások a halászatra reagálva történtek meg. Ez ráadásul azt jelenti, hogy nagy eséllyel más élőlények is így reagálhatnak az emberi beavatkozásra. Egyértelmű tehát, hogy az emberi hatások, illetve ebben az esetben konkrétan a túlhalászat megváltoztatják az élőlények életét, sőt, akár életciklusát is.

Ahogy a SeaChoice is felhívja rá a figyelmet, a túlhalászat súlyosan veszélyezteti a tengeri élőlények fogyasztásának fenntarthatóságát. Ha ugyanis túl sok halat nyernek ki egy adott térségből, felborul a megmaradt élőlények ökoszisztémája, ami azokra az emberekre is hatással van, akik az adott régiókban – vagy azokon túl – a halakra alapozzák megélhetésüket. Ez az egész pedig egy láncreakciót indít be, kihatva egyéb érintett ágazatokra.

Erre az egyik legjobb példa – ahogy az újfundlandi és labradori Heritage összegzi –, hogy a közel 500 éven keresztül üzemelő regionális tőkehalhalászat idővel nemzetközi és helyi flottákat vonzott be, amíg a kanadai kormány 1992-ben le nem állította ezt a gyakorlatot. Addigra a bőséges halellátmány szinte kihalásig redukálódott – 1 százaléka volt csupán az egykori mennyiségének. Emellett egyértelművé vált, hogy a tengeri erőforrások mennyire érzékenyek a túlhasználatra, és hogy az előírások mennyire nem elegendőek ezek ellensúlyozására. A nemrég végzett kutatás pedig rávilágít arra, hogy a túlzásba vitt tevékenységek milyen nagy mértékben befolyásolhatják nem csak a gazdaságot, hanem az élővilágot is.

A kutatók bizakodnak, hogy a tőkehalállomány visszakerülhet eredeti szintjére. Egyúttal azonban óva is intenek, hiszen nem bízhatunk abban, hogy az evolúció ilyen gyors léptekkel tud iramot tartani az emberi pusztítással és pazarlással.

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: A túlhalászat felgyorsítja a tőkehalak evolúcióját

FacebookTwitterLinkedIn