A szemünk előtt alakul át a téli időjárás

A mesterséges intelligencia az energetikában is rendet rak
2023.12.22
Nemcsak az embereknek, hanem a háziállatoknak is lehet csökkenteni az ökolábnyomán
2024.01.12

Magyarország éghajlata egyre inkább a mediterránhoz közelít a klímaváltozás következtében, a most zajló El Niño pedig még jobban felforgatja a téli időjárást, amelynek hírmondója a szokatlanul meleg szeptember volt.  

Idén ősszel globálisan soha nem látott magasságokban alakult a hőmérséklet, hiszen az eddigi legmelegebb eredményeket is fél fokkal verte a szeptember és az október – mondta Molnár László, a Kiderül.hu meteorológusa a Zöldövezet podcast adásában. Az idei szeptember egy átlagos június középhőmérsékletét is megközelítette, sőt, világszerte is benne volt az 1940 óta mért legmelegebb 30 hónapban.  

Ebben a szokatlan jelenségben az El Niño megjelenése is közrejátszott: a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a nyár elején bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdődött ennek a rendszeresen ismétlődő természetes éghajlati jelenségnek a szezonja. Ahogy a Euronews is megírta, El Niño váratlan hatással lehet az európai időjárásra, ráadásul felerősíti a globális felmelegedés következményeit is.  

Többek között a téli hónapok időjárását is felkavarja, hiszen várhatóan 2024 februárjáig kitart majd a hatása – mutatott rá a Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA). Az El Niño-években jellemzően enyhe és csapadékos a tél kezdete, január és március között pedig egy szárazabb, hidegebb periódus köszönt be, legalábbis Észak-Európa nagy részén. Dél-Európában pedig összességében csapadékosabb évszakra lehet számítani – mondta el Adam Scaife, a brit Met Office hosszú távú időjárás előrejelzésekért felelős vezetője.  

Az El Niño során a Csendes-óceán déli részén keletkezett meleg, nedves levegő áramlani kezd, és különböző hatásokat idéz elő a világ egyes pontjain; Európa délnyugati részén például erős ciklonok születnek. Ezek az óramutató járásával ellentétes irányban kezdenek örvényleni, és párás, meleg levegőt sodornak Európa középső és keleti részeire a Földközi-tenger irányából.  

A szakértők szerint az El Niño hatása jövő év elején teljesedik ki igazán, de már most is érződik, hogy az idei egyike lehet a valaha mért legmelegebb teleknek. Ráadásul a jövő év további részében is az átlagnál melegebb időjárásra számíthatunk, ha az El Niño hatásaihoz hozzáadjuk a globális felmelegedést is. Mindezzel együtt akár arra is készülhetünk, hogy a hőmérséklet jövőre átlépheti a 1,5 Celsius-fokos felmelegedési küszöbértéket is.  

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: A szemünk előtt alakul át a téli időjárás

FacebookTwitterLinkedIn