5 mobilapp a környezettudatosságért

4 válasz a műanyagkrízisre
2023.03.03
Drasztikusan megnőtt az igény a villamosenergia-szabályozásra
2023.03.17

Az okostelefonok korában számos olyan mobilapplikáció áll a felhasználók rendelkezésére, amelyek egy fenntarthatóbb életvitel kialakításában segítenek, vagy amelyek befogadható, szórakoztató eszközökkel sarkallnak és tanítanak környezettudatosságra. Íme, öt hasznos és inspiráló alkalmazás, amelyet érdemes megismerni.

Környezetismeret – MME appok 

Üzenetküldés, bankolás, ételrendelés és így tovább: manapság mindent meg tudunk oldani az okostelefonunk segítségével. A leghasznosabb és leginnovatívabb alkalmazások mellett ugyanakkor egyre több olyan applikáció érhető el, amelyek a környezetünk alaposabb megismerésére és szeretetére tanítanak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesülettel közösen is ilyen, hiánypótló alkalmazást hozott létre: a Madárhatározóval Magyarország 157 leggyakoribb madárfaját ismerhetik meg a felhasználók. Az app nemcsak madárhatározó, de lexikon és afféle napló is egyben, mindemellett játékra is használható. Az egyesület appjai között már ott az Emlőshatározó, a Kétéltű- és hüllőhatározó, valamint a Madáratlasz Program alkalmazása, a Turdus is.

Ételmentés kedvezménnyel – Munch

Bár a Nébih adatai alapján a magyar háztartásokban 2016 és 2021 között 24%-kal csökkent az élelmiszerpazarlás, Magyarországon évente így is 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba. A probléma súlyát a globális adatok is alátámasztják: az Európai Unióban évente 90 millió, világszerte pedig 1,6 milliárd tonnányi élelmiszer végzi a szemétben. Szerencsére akadnak olyan kezdeményezések, amelyek a pazarlás enyhítésére kínálnak megoldást – ilyen a Munch is. A platformon a vendéglátóhelyek és boltok kedvezményesen értékesítik az el nem adott, de jó minőségű ételeket. A felhasználók az alkalmazást megnyitva térképen követhetik, melyik közeli étterem vagy üzlet kínál lefoglalható Munch csomagot: egy ilyen tartalma az esetek többségében zsákbamacska, és csak az adott helyen vehető át, az ára a töredéke az eredetinek, így a felhasználónak is maximálisan megéri. A kezdeményezéshez az elmúlt évek során egyre több vendéglátóhely és bolt csatlakozik, tehát a Munch kínálata folyamatosan növekszik.

 

Közösségi komposztálás – ShareWaste

Ugyancsak a háztartási hulladék problémájára kínál megoldást a ShareWaste, amelynek segítségével kapcsolatba léphetnek a környezettudatos komposztálók azokkal, akik nem tudnak mit kezdeni az otthonukban összegyűjt zöldhulladékkal. Lényeges, hogy itt nemcsak a feleslegessé vált élelmiszer jöhet szóba, hanem minden hulladék, ami komposztálóba kerülhet, tehát levelek, falomb, fűkaszalék, illetve vékony, maximum 5 cm átmérőjű és 1 méter hosszú gallyak. Miután beléptünk az alkalmazásra vagy a webes felületre, a regisztrációnál megadhatjuk, hogy adni vagy kapni szeretnénk a zöldhulladékot. Az alkalmazás angol nyelven elérhető, de komolyabb nyelvtudást egyáltalán nem igényel. Az újrahasznosítás mellett a ShareWaste nagy előnye a közösségépítés: az alkalmazáson keresztül megismerhetünk hozzánk hasonlóan gondolkodó, környezettudatosságra törekvő és nem utolsósorban cselekedni hajlandó felhasználókat.

 

Fókuszban a faültetés – Forest

Tanuláshoz vagy munkához két fő technikával szoktuk magunkat produktivitásra sarkalni. Az egyik az úgynevezett, pomodoro módszer, amit Francesco Cirillo dolgozott ki az 1980-as években. Ez a technika az előre megtervezett időintervallumú, ismétlődő munkán és pihenésen alapszik. Lazább, ám szintén hatásos időmenedzsment-módszer a munkaórák mérése, majd pedig az ennek fejében történő jutalmazás. Ezt a két irányvonalat követik a koncentrációt segítő appok is, amelyeknek manapság se szeri, se száma. Kimagaslik azonban a kínálatból a Forest névre keresztelt alkalmazás, amely a második technikát követve csatornázza remekül a felhasználók figyelmét. A munkával párhuzamosan virtuális kertet építünk – ez idő alatt tilos a telefont nyomkodni, különben a fanövesztés meghiúsul. Itt jön képbe az app legmegnyerőbb funkciója: azok a felhasználók, akik elég érmét gyűjtenek össze, valódi fák ültetéséhez is hozzájárulhatnak.

 

Ruhacsere – Vinted

A fast fashion, azaz az olcsóbb, rosszabb minőségű divatáru alacsony áron történő tömeggyártása több tekintetben is óriási fenntarthatósági problémát jelent. Az ENSZ mérései alapján önmagában a divatipar a Föld szennyvizeinek 20%-áért, illetve a hulladékmennyiség 10%-áért felelős. Évente csaknem 92 millió tonnányi textilhulladék keletkezik világszerte, ez pedig évi félmillió tonnával tesz hozzá a mikroműanyag-szennyezéshez. Ezek alapján elkerülhetetlennek tűnik, hogy rövid időn belül gyökeresen megváltozzon a divatipar, illetve összességében újragondoljuk az öltözködéssel kapcsolatos szokásainkat. Első lépésként érdemes megfontolni a second hand, illetve a vintage ruhák beszerzését új, olcsó termékek vásárlása helyett – ebben több online kezdeményezés és mobilalkalmazás is segítségünkre lehet. A Vinted appal könnyen nekivághatunk a megunt ruhák és kiegészítők szortírozásának és eladásának, és persze vásárolhatunk is más felhasználóktól.

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: 5 mobilapp a környezettudatosságért

FacebookTwitterLinkedIn