Turbó turbinák: új szelek fújnak
2023.02.24
5 mobilapp a környezettudatosságért
2023.03.10

A felelőtlen műanyaghasználat talán a vizeinkre van a legsúlyosabb hatással: évente 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, szüntelenül mérgezve az élővilágot. A hírhedt fotó fültisztító pálcikába kapaszkodó csikóhalról vagy a csomagolóanyagtól fulladozó teknősről ráadásul csak a jéghegy csúcsa – a The Guardian tavalyi cikkéből kiderül, hogy a kék bálnák az első számú mikroműanyag-fogyasztóként elképesztő veszélyben vannak. Ezeknek az állatoknak néhány hónap alatt akár egymilliárd ilyen részecske is bekerülhet a szervezetükbe az elfogyasztott planktonokkal és halakkal. Bármilyen súlyos a helyzet, talán nem visszafordíthatatlan.

Csodagombák

A mikroműanyagok a Föld teljes élővilágára, így az emberre is nagy veszélyt jelentenek. Az ELTE TTK Mikrobiológiai Tanszékének oktatója egy tavalyi cikkben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisbabák szervezetében a cumisüveg és egyéb környezeti hatások miatt napjainkban már 2600-szor annyi mikroműanyag is kerülhet, mint egy átlagos felnőttébe. A tudósoknak épp ezért jelentene óriási előrelépést, ha sikerülne olyan anyagokat felfedezni, amelyek képesek lebontani a polimereket. Elképzelhető, hogy a várva-várt áttörést a gombák hozzák majd el: a pakisztáni Quaid-i-Azam Egyetem mikrobiológusainak egy csoportja azt találta, hogy az Aspergillus tubingensis nevű gombafaj képes lehet lebontani a poliuretánt (PU). Dr. Sehroon Khan vezető kutató szerint ez a gomba a tápanyaghoz jutás során olyan enzimeket választ ki, amelyek a műanyagot is lebontják.

 

Óceáni nagytakarítás

Kalifornia és Hawaii között helyezkedik el a Nagy csendes-óceáni szemétsziget, amely az óceánok valaha legnagyobb méretre duzzadt műanyag-felhalmozódása. A hihetetlen méretű műanyaghalom tömegét 2018-ban már 80 ezer tonnára becsülték a tudósok. Még ebben az évben kezdetét vette az Ocean Cleanup névre keresztelt projekt, amely egy huszonéves holland feltaláló, Boyan Stat nevéhez fűződik. A férfi egy olyan óriási tisztítórendszert álmodott meg System 001 néven, amely felfogja a vízbe került hulladékot, mégis képes áthaladást biztosítani a tengeri élőlények számára, így az óceán élővilágát nem veszélyezteti. A tisztítórendszer legfőbb eleme egy 600 méter hosszúságú műanyag cső, amely afféle sorompóként működik a vízben. Az Ocean Cleanup jelenleg a System 03 elindításán dolgozik, amely a tervek szerint háromszoros hatékonysággal dolgozik majd. A projektről bővebben ebben a blogcikkben olvashatsz.

 

Útreform

Szintén Hollandiából származó ötlet a műanyagkrízis enyhítésére a PlasticRoad névre keresztelt projekt, amely alapötlete, hogy akár teljes kerékpárutak is készülhetnek újrahasznosított műanyagból. A világ első ilyen bicikliútját a hollandiai Zwolléban adták át 2018-ban: a 70 százalékban újrahasznosított szemétből készült 30 méteres út 200 ezer műanyagpohárnak vagy 500 ezer műanyagpalacknak megfelelő hulladékból állt össze. Az ötletgazda vállalat szerint a végeredmény tartósabb és strapabíróbb az aszfaltnál, ráadásul nemcsak kevesebb időt vett igénybe az elkészítése, de miután kevesebb munkagépet is igényelt, az ökológiai lábnyoma is kisebb a hagyományos megoldásoknál. A projekt annyira sikeres lett, hogy ugyanabban az évben egy második hasonló biciklisút is épült Overijssel városában.

 

Biocsomagolók

 

A műanyagkrízis miatt elengedhetetlen, hogy búcsút mondjuk már bevált, ám környezetszennyező eszközöknek és kézenfekvőnek tűnő mindennapi megoldásoknak. Ilyen a csomagolóanyagok problémája is. Magyarországon tavaly nyáron lépett életbe az eldobható szívószálak, evőeszközök, és számos más egyszer használatos műanyagok, így a műanyag zacskók tilalma is. Progresszív feltalálók és tervezők már régóta kísérleteznek alternatív megoldásokkal, ide tartoznak a biomasszából, általában növényi eredetű anyagokból, zsírokból, olajokból vagy élelmiszerhulladékokból készülő „bioműanyagok” is. Az Evoware nevű indozéniai startup például a helyi hínártermelőkkel együttműködve tengeri moszatokból készít csomagolóanyagot szendvicsekhez és többek között tisztítószerekhez. Az általuk használt anyag forró vízben feloldható vagy akár el is fogyasztható.

 

 

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: 4 válasz a műanyagkrízisre

FacebookTwitterLinkedIn