Drasztikusan megnőtt az igény a villamosenergia-szabályozásra

5 mobilapp a környezettudatosságért
2023.03.10
Energiahatékony „folyékony ablakokat” alkottak a tudósok, melyeket a tintahalak bőre ihletett
2023.03.24

Magyarországon mintegy 10 éve hozták létre az első szabályozási központokat, amelyek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a folyamatos áramszolgáltatás biztosításában. Ezek a rendszerek követik, hogy mi történik éppen a villamosenergia-átviteli hálózaton, és ha a termelés vagy a fogyasztás egyensúlya felborul, azonnal közbeavatkoznak. A fejlesztésük a klímamentes gazdasághoz és a megújuló energiaforrás bázisú erőművek elterjedéséhez is elengedhetetlen.

Fontos dologban különbözik az elektromos áram például a gabonától vagy a földgáztól: az energiát időben pontosan ugyanakkor kell előállítani, mint amikor elfogyasztják, különben a rendszer egyensúlya felborul, és áramszünet következhet be. A szabályozási központok előnye, hogy az ország bármely részén található termelőegységeket képesek integrálni, hogy azok együtt jelenjenek meg a kiegyenlítést biztosító rendszerbe.

Az ALTEO 2021 októberében kezdte fejleszteni saját, mesterséges intelligencián alapuló erőművi villamosenergia-termelést irányító és optimalizáló energetikai-informatikai rendszerét, amelyhez a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet nyújt szakmai támogatást. A fejlesztés alatt álló rendszer képes arra, hogy önálló termelési- és kereskedelmi döntéseket hozzon, ezzel korrigálva az előrejelzési pontatlanságból fakadó termelési-fogyasztási egyensúlytalanságokat. A projekt részeként üzembe helyeztünk egy 5 MW teljesítményű elektromos fűtésű kazánt is a soproni erőművünkben, amely gyors teherváltási képessége révén magas szintű rugalmasságot biztosít szabályozási központunk számára.

Az ALTEO törekvései szempontjából kiemelt jelentőségű beruházásról van szó, a világ energiamixében ugyanis egyre nagyobb arányban vannak jelen a megújuló energiaforrás bázisú, nagyrészt időjárásfüggő erőművek, amelyek működési jellemzői komoly kihívást jelentenek a rendszer stabilitásáért felelős rendszerirányítónak. A szél- és naperőművek terjedésével a szabályozás még nagyobb jelentőségre tett szert, hiszen az időjárásfüggők adott esetben eltérnek tervezett termelésüktől, ennek megfelelően pedig a szolgáltatás ára is emelkedik. Mindezek miatt egyre nagyobb az igény az olyan, a meglévő rendszerekbe integrálható és optimalizáltan működtethető megoldásokra, amelyek képesek korrigálni az előrejelzési pontatlanságból fakadó termelési-fogyasztási egyensúlytalanságokat.

Az innovatív információs- és termelésmenedzsment rendszer előnye, hogy javítja a villamosenergia-rendszer stabilitását, növeli az ellátásbiztonságot, mindezekkel pedig egy klímasemleges gazdaság létrejöttét támogatja.

ifj. Chikán Attila véleménycikke a VG-PÁHOLY rovatában jelent meg 2023.03.15-én.

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Drasztikusan megnőtt az igény a villamosenergia-szabályozásra

FacebookTwitterLinkedIn