Több mint kétszeresére nőtt az ALTEO EBITDA értéke 2019- ben

Több mint 10 ezer orvosi védőmaszkot adományozott az ALTEO.
COVID-19: Több mint tízezer védőmaszkot adományozott az ALTEO
2020.04.17
https://alteo.hu/sajtokozlemenyek/alteo-jelentos-novekedes-komoly-elorelepesek-megujulo-energiaban-eros-penzugyi-immunrendszer-es-valsagturo-uzleti-modell-a-koronavirus-jarvany-kihivasaival-szemben/

https://alteo.hu/sajtokozlemenyek/alteo-jelentos-novekedes-komoly-elorelepesek-megujulo-energiaban-eros-penzugyi-immunrendszer-es-valsagturo-uzleti-modell-a-koronavirus-jarvany-kihivasaival-szemben/

Erőteljes növekedéssel zárta az IPO óta eltelt befektetési időszakot a társaság

Nagyot ugrott az ALTEO EBITDA-ja a tavalyi évben: összesen 3 milliárd 780 millió forintra nőtt, amely 110 százalékkal jobb eredmény a 2018-as bázisidőszakban elérthez képest. Árbevétel tekintetében pedig szintén jelentős, az előző évi bázisidőszakhoz képest 37 százalékos bővülést ért el a társaság, ezzel összesen közel 25,6 milliárd forintra nőtt az energetikai vállalatcsoport bevétele. A kedvező pénzügyi eredmények mellett rendkívül aktív tőkepiaci jelenlét, valamint erőteljes portfólióbővülés jellemezte a társaság előző évét, amellyel együtt sikeresen le is zárult a 2016-os részvénykibocsátás óta eltelt befektetési időszak – közölte a társaság a 2019-re vonatkozó, nem auditált pénzügyi eredményeit összegző befektetői prezentációjában.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett kibocsátója által közzétett, a 2019-es évre vonatkozó, nem auditált pénzügyi eredményeket összegző befektetői prezentáció alapján az ALTEO konszolidált EBITDA-ja 110 százalékos bővülést mutatott 2019-ben, így összesen 3 milliárd 780 millió forintra nőtt az értéke. Ez elsősorban az Energiatermelési és a Kiskereskedelmi szegmensek dinamikus növekedésének és a bőnyi szélerőműpark akvirálásának köszönhető, ugyanakkor a társaság EBITDA értéke a többi szegmensben is kétszámjegyű növekedést produkált. Ráadásul ezen kiváló eredményt úgy érte el a társaság, hogy több beruházása év közben készült el vagy került megvételre, emiatt csak részlegesen szerepel az eredménytermelő képességük a pénzügyi kimutatásokban. A konszolidált árbevétel is számottevő mértékben, 37%-kal, összesen 25 milliárd 573 millió forintra nőtt az előző évi eredményhez képest. Itt is minden szegmens jelentősen hozzájárult az árbevétel bővüléséhez, de különösen a Kiskereskedelem, az Energetikai szolgáltatások és a KÁT szegmens teljesített kiválóan.

Bár az ALTEO nettó eredménye 45 százalékkal csökkent az előző évi értékhez képest, a csökkenést az intenzív beruházási tevékenység következtében megnövekedett eszközállomány értékcsökkenése, az ehhez kapcsolódó felvett hitelek kamatterhei, illetve a 2019 októberében végrehajtott, 8,8 milliárd forintos kedvező kamatozású kötvénykibocsátásból visszafizetett hitelek előtörlesztési díjainak és kapcsolódó költségeinek egyszeri, 190 millió forintos ráfordítása okozza.

A 2019-es év nem csak a markáns pénzügyi eredményei miatt számít kiemelkedőnek a társaság számára. A tavalyi év végéig ugyanis jócskán túlteljesítette a 2016-os részvénykibocsátás során a befektetőknek tett ígéretét, a 10-15 milliárd forint értékű befektetési nagyságrendet, hiszen 2019 végéig 20 milliárd forintot is meghaladó befektetési és fejlesztési volument valósított meg az ALTEO. A ciklus kiemelt eredménye továbbá, hogy az ALTEO megújuló erőművi portfóliója összesen 55 megawattra bővült, amelyben jelentős szerepet játszott a 25 megawattos bőnyi szélerőműpark akvirálása, illetve a naperőművi fejlesztések – a monori, a nagykőrösi és a balatonberényi erőművek – lezárása.

A globális, illetve a hazai tőkepiaci trendek egyértelműen a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatok térnyerése felé mutatnak. Ezt a tendenciát az ALTEO tőzsdei jelenléte is igazolja: 2019-ben

három jelentős – a fokozott intézményi befektetői érdeklődés okán – túljegyzéssel záruló tranzakciót is sikeresen maga mögött tudhat a társaság. Márciusban a befektetési lehetőségek kiaknázása érdekében 2 milliárd forint értékben zártkörű tőkeemelést hajtott végre, júniusban pedig további 1,7 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki részben a lejáró kötvények refinanszírozása céljából. Végül októberben a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretében egy 8,8 milliárd forintos kötvénykibocsátásra is sor került, amellyel az ALTEO jelentősen tudta növelni adósságállományának lejárati idejét, amely jobban megfelel az energiaszektorban jellemző megtérülési időtávnak.

„A 2019-es év remek eredményei rendkívül ösztönzőleg hatnak a 2020-2024-es időszakra vonatkozó stratégiai célkitűzéseink megvalósításához. Megújuló erőművi portfóliónk jelentős bővülésen esett át, és bár egy befektetési ciklus ezzel lezárult, a hazai energiapiac területén bőven látunk mozgásteret a további növekedésre – épp ezért céloztuk meg újabb, akár 20 milliárd forintnyi befektetés megvalósítását 2024 végéig. Tőkepiaci pozíciónk is tovább erősödött tavaly, így tehát úgy gondolom, minden adott ahhoz, hogy az ALTEO valóban az egyik legmeghatározóbb, a fenntarthatóság mellett elkötelezett, energetikai szereplő legyen a hazai piacon” – nyilatkozta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.


Az ALTEO Csoport

Az ALTEO Nyrt. hazai tulajdonban lévő, modern szemléletet képviselő energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat. Üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A társaság ügyfelei számára megbízható, környezettudatos, a megújuló energia fenntartható hasznosításán alapuló energiaellátást biztosít. Energiakereskedőként partnerei körében megtalálhatók hazai kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok egyaránt. Ügyfelei igényeit hatékonyan tudja kiszolgálni saját optimálisan kialakított összetételű eszközeinek, valamint szabályozó központjának köszönhetően. Az ALTEO részvényeit 2010 októberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A vállalat 2016-ban sikeres nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre, amely során részvényei közkézhányadát négyszeresére növelte, miközben közel 1,4 milliárd forintnyi forrást tudott bevonni stratégiai terveinek megvalósításához. A vállalat folyamatosan aktív a tőkepiacon, 2019-ben 12,5 Mrd Ft értékben bocsátott ki kötvényt vagy részvényt, miközben az árbevétele dinamikusan bővült és 2019- ben elérte a 25,6 milliárd forintot, befektetett eszközállománya megközelítette a 25 Mrd Ft-ot. Az ALTEO egy dinamikusan fejlődő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalat, amely működése során folyamatosan keresi a beruházási és bővülési lehetőségeket, és azért dolgozik, hogy ügyfelei, partnerei számára a legmagasabb minőségű, leginnovatívabb szolgáltatásokat nyújtsa, és ezen keresztül tartósan növelje a részvényesi értéket.

Az ALTEO Nyrt. jelen sajtóközleménye alapjául szolgáló tőkepiaci közlemény a társaság honlapján (https://alteo.hu/befektetoknek/az-alteo-nyrt-kozlemenyei/), továbbá a Budapesti Értéktőzsde Zrt. (https://bet.hu/oldalak/ceg_adatlap/$issuer/3353) és a Magyar Nemzeti Bank (http://kozzetetelek.mnb.hu) e célra szolgáló közzétételi felületén olvasható.

Sajtókapcsolat:

Merényi Zsuzsanna, Goodwill Communications

+36-70 984 9121

merenyi@goodwillcom.hu

FacebookTwitterLinkedIn