Megjelent az ALTEO második Integrált Jelentése: a tőzsdei cégnél a pénzügyi erő és a fenntarthatóság melletti elköteleződés a kiemelt fókusz

Beruházási programunkban 3 új gázmotor kezdte meg működését a tiszaújvárosi és győri telephelyen.
Sajtóközlemény az ALTEO Nyrt. 2 milliárd forintos beruházási program első lépéséről
2020.05.04
ALTEO - Befektetői prezentáció
ALTEO: Impozáns növekedés a COVID-19 árnyékában is
2020.05.18
ALTEO Integrált Jelentés 2020

ALTEO Integrált Jelentés 2020

A pénzügyi erő és a fenntarthatóság továbbra is egyszerre kiemelkedő szempont az ALTEO Csoportnál, erről tanúskodik a társaság most kiadott második Integrált Jelentése is: 2019-ben a vállalat megújuló energiára támaszkodó portfóliója összesen 54 megawattra bővült, amely így már a teljes erőművi kapacitásának több mint 50 százalékát teszi ki, miközben mind árbevételét, mind EBITDA-ját illetően masszív növekedést tudtak elérni.

Az ALTEO második Integrált Jelentése a 2019-es év pénzügyi eredményei mellett a társaság fenntarthatósági jelentését is tartalmazza. Az Integrált Jelentés célja az, hogy átfogó képet nyújtson az ALTEO működéséről, úgy, hogy a legfőbb pénzügyi mutatókon túl bemutatja a társaság környezeti és társadalmi szerepvállalásának legfontosabb eredményeit is.

A kitartó építkezésnek köszönhetően 2019-ben az ALTEO a hazai energetikai szektor egyik meghatározó szereplőjévé nőtte ki magát. A társaság folyamatosan megerősíti pozícióját a fenntartható gondolkodásmódot a középpontba állító, úgy nevezett ESG vállalatok között, és sorra aknázza ki az energetikában rejlő üzleti lehetőségeket. (Az Environmental, Social and Governance szavakból álló rövidítéssel – ESG – a fenntarthatóságnak működésükben kiemelt jelentőséget tulajdonító cégeket, befektetőket, befektetési vállalkozásokat jellemzik a nemzetközi gyakorlatban.)

Fókuszban a fenntarthatóság

A 2019-es évvel lezárult a 2016-ban meghirdetett hároméves beruházási ciklus, amely során a társaság 20 milliárd forintot meghaladó befektetési és fejlesztési volument valósított meg, főként a megújuló energiaforrásokra fókuszálva. A monori, nagykőrösi, és balatonberényi naperőművi beruházások átadásra kerültek, emellett a bőnyi szélerőműpark megvásárlásával egy akvizíció is történt. Így a megújuló energiára támaszkodó erőművi portfólió összesen 54 megawattra bővült, amely a társaság teljes erőművi kapacitásának több mint 50 százalékát jelenti. 2019-ben elindult a Gibárti Vízerőmű rekonstrukciója is.

Fentieknek is köszönhető, hogy az ALTEO 2019-ben 37 százalékkal növelte árbevételét, EBITDA-ját pedig 110%-kal.

Körforgásos gazdaság és villamosenergia tárolás

A 2019-es év a folyamatosan szélesedő tevékenységi kör szempontjából is kiemelkedő volt. A társaság a körforgásos gazdaság szellemében elindította Hulladékgazdálkodási Divízióját. E mellett korunk egyik legnagyobb kihívására – az energiatárolás problematikájára reagálva – az ALTEO a sikeres tesztüzemet követően Zuglóban a közép-kelet-európai régióban az egyik elsőként átadta 6 MW kapacitású villamos energia tárolóját és befejezte annak a társaság szabályozási központjába való integrálását. Ez a projekt ugyancsak nagyban hozzájárul az időjárás függő, megújuló bázisú erőművek hazai elterjedéséhez, tekintve, hogy tovább erősíti az ALTEO szabályozási központjának villamos-energia termelés kiegyenlítési képességét.

„Az ALTEO döntései az anyavállalat 2008-as megalapítása óta a fenntarthatóság hármasát, a környezeti, társadalmi és a pénzügyi fenntarthatóság szempontjait együttesen figyelembe véve születnek. Az ALTEO továbbra sem áll meg a megkezdett úton, a következő években tovább építjük cégünket és azért fogunk dolgozni, hogy egy olyan vállalattá váljunk, amely a leginnovatívabb megoldásokkal kíván tenni egy még élhetőbb világért. A világban egyre terjedő ESG szemlélet egyik hazai képviselőjeként ezért a nemzetközi trendekkel összhangban már második alkalommal tesszük közzé integrált formában a pénzügyi eredményeinket és a fenntarthatóság területén kifejtett erőfeszítéseinket tartalmazó beszámolónkat„- hangsúlyozta ifj. Chikán Attila az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

Az ALTEO 2019-es évben elért eredményeibe részletes betekintést nyújtó Integrált Jelentése teljes terjedelmében itt érhető el.


Az ALTEO Csoport

Az ALTEO Nyrt. hazai tulajdonban lévő, modern szemléletet képviselő energetikai szolgáltató és kereskedő vállalat. Üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló és a földgáz-energiahordozókon alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint a vállalatok számára történő, személyre szabott energetikai szolgáltatásokra, fejlesztésekre. A társaság ügyfelei számára megbízható, környezettudatos, a megújuló energia fenntartható hasznosításán alapuló energiaellátást biztosít. Energiakereskedőként partnerei körében megtalálhatók hazai kis- és középvállalkozások és nagyvállalatok egyaránt. Ügyfelei igényeit hatékonyan tudja kiszolgálni saját optimálisan kialakított összetételű eszközeinek, valamint szabályozó központjának köszönhetően. Az ALTEO részvényeit 2010 októberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A vállalat 2016-ban sikeres nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre, amely során részvényei közkézhányadát négyszeresére növelte, miközben közel 1,4 milliárd forintnyi forrást tudott bevonni stratégiai terveinek megvalósításához. A vállalat folyamatosan aktív a tőkepiacon, 2019-ben 12,5 Mrd Ft értékben bocsátott ki kötvényt vagy részvényt, miközben az árbevétele dinamikusan bővült és 2019- ben elérte a 25,6 milliárd forintot, befektetett eszközállománya megközelítette a 25 Mrd Ft-ot. Az ALTEO egy dinamikusan fejlődő, a fenntarthatóság mellett elkötelezett vállalat, amely működése során folyamatosan keresi a beruházási és bővülési lehetőségeket, és azért dolgozik, hogy ügyfelei, partnerei számára a legmagasabb minőségű, leginnovatívabb szolgáltatásokat nyújtsa, és ezen keresztül tartósan növelje a részvényesi értéket.

Sajtókapcsolat:

Kádár Andrea

Next9 Communications

+36-30 560 6005

andrea.kadar@next9.hu

FacebookTwitterLinkedIn