Jelentős növekedés az ALTEO Group-nál

Jelentős túljegyzéssel zárult a több mint 2 milliárd forint összértékű zártkörű kötvénykibocsátásunk.
Elkapkodták az intézményi befektetők az ALTEO kötvényeit
2017.03.31
Az ALTEO a tavalyinál több mint 8 százalékkal magasabb részvényenkénti osztalékot fizet.
Részvényenként 130 forintos osztalékot fizet az ALTEO
2017.04.24

A magyar tulajdonú, smart energy management szolgáltatások területén hazánkban vezető vállalatcsoport EBITDA mutatója 62%-kal, árbevétele 33%-kal növekedett 2016-ban.

A magyar tulajdonú, smart energy management szolgáltatások területén hazánkban vezető vállalatcsoport EBITDA mutatója 62%-kal, árbevétele 33%-kal növekedett 2016-ban

Az ALTEO Group növekedése 2016-ban is folytatódott: a megújuló és hagyományos energiaforrások területén is aktív vállalat árbevétele 33%-os növekedéssel közel 14 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA szintű eredmény 62%-os emelkedéssel meghaladta a 2,3 milliárd forintot. A sikeres gazdálkodás következtében a konszolidált adózott eredmény pedig megközelítette a 823 millió forintot – derül ki a társaság közgyűlése által még nem elfogadott, IFRS szerinti, konszolidált éves beszámolóból.

A tavalyi év is sikeres volt az ALTEO Group számára, amit a pénzügyi mutatók is igazolnak. Az – értékcsökkenés, a pénzügyi tételek és a társasági, valamint ágazati nyereségadó előtti működési eredményességet kifejező – EBITDA mutató konszolidált értéke 2,3 milliárd forintot ért el tavaly, amely 62%-kal haladja meg a 2015-ös értéket. Az EBITDA kiugró növekedésében szerepet játszott, hogy a 2015-ben megvásárolt Sinergy cégcsoport eredményei most először jelentek meg teljes egészében az ALTEO Group számaiban, illetve a vállalati portfolió fontos elemét képező Szabályozó Központhoz tartozó termelőegységek is átlag feletti, kimagasló eredményeket produkáltak.

A Társaság vezetése által nagyon sikeresnek ítélt üzleti év alapján a vezetés 130 forint/részvény osztalék megfizetésére tesz javaslatot az ALTEO közgyűlésének. Ha ezt az április 24-én tartandó közgyűlésen az ALTEO részvényesei elfogadják, akkor idén az ALTEO a tavalyi 120 Ft/részvény után 8,3%-kal magasabb részvényenkénti osztalékot fog kifizetni részvényeseinek.

„Tovább folytatódik az ALTEO Csoport növekedése, ami arról tanúskodik, hogy tudatos stratégiai döntéseink és aktív befektetői és fejlesztési stratégiánk meghozta azt a pozitív eredményt, amit vártunk. A tavalyi évünk rendkívül mozgalmas volt, komoly eredményekkel, amelyek hosszú távon is megalapozhatják a vállalatcsoport sikerességét” – kommentálta a 2016-os eredményeket ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

Az ALTEO Group tavaly ősszel sikerrel zárta első nyilvános részvényértékesítését, mely során közel 1,4 milliárd forint értékben jegyeztek a Társaság új kibocsátású részvényeiből az ALTEO-nak bizalmat szavazó lakossági és intézményi befektetők. A vezérigazgató szerint már a vállalat megalapításakor céljuk volt, hogy részben a tőkepiacról finanszírozzák a növekedést, és erős tőzsdei jelenlétet építsenek. Ez a folyamat kezdődött el 2016-ban. Időn fő céljuk, hogy tovább erősítsék a bizalmat a vállalat iránt a befektetőkben.

„A tavalyi számokat idén tovább szeretnénk növelni, ami nem lesz könnyű, hiszen a szélsőséges téli időjárás miatt eléggé hektikus volt a villamosenergia-piac az idei év első két hónapjában. A jelenlegi portfóliónkból kihoztuk a maximumot, ezért újabb beruházásokkal kívánjuk megalapozni a további növekedést. Az elkövetkező 1-2 évünkben tehát elsősorban befektetési céljaink sikeres megvalósítására kívánunk koncentrálni, ami középtávon megalapozója lehet a további növekedésünknek. Éppen ezért aktívan kezdtük a 2017-es évet, ugyanis februárban egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást indítottunk Domaszéken, március elején pedig Debrecenben kezdtünk depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztésbe. És nem állunk meg, nagy lendülettel megyünk tovább, a következő két évben mintegy 15 milliárd forintot fektetünk energetikába, például naperőművek építésébe” – mondta ifj. Chikán Attila.

A vállalatcsoport árbevétele közel 14 milliárd forintot, nettó eredménye pedig megközelítőleg 823 millió forintot tett ki a 2016-os pénzügyi évben. Az árbevételből a hagyományosan erős tevékenységek, a villamosenergia-termelés és a hőértékesítés egyaránt 29-29%-ot tett ki, míg az árbevétel 20%-a származott villamosenergia-kereskedelemből. A külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokból 13%, a partnereknek végzett fejlesztésekből az összes bevétel 6%-a származott. A Csoport a 2016-2017-es gázévben megkezdte a gázkereskedelmi tevékenységét is, a működés 3 hónapja alatt az ebből származó árbevétel a Csoport szintű árbevétel 2%-át érte el.

FacebookTwitterLinkedIn