Elstartolt az ALTEO és a Hősök Tere Alapítvány közös szemléletformáló programja

Közös Erővel a Jótékonyság Jegyében
2023.12.14
Az ALTEO bekerült a HR Toplista 5 legkiemelkedőbb megbízója közé
2024.02.27

2023 végén az ALTEO a Hősök Tere Alapítvánnyal együttes erővel elindította a Local Hero Programot. A szemléletformáló programsorozat célja, hogy izgalmas tréningeken és élményworkshopokon keresztül vigye közelebb a diákokhoz a zöld gondolkodás és a klímaválság témakörét.

A kezdeményezés kulcsfigurái az élményprogramokon részt vevő diákokon és tanárokon kívül az ALTEO önkéntes munkatársai, akik vállalják a képzéseken való részvételt és a diákok „házi feladatként” kapott egyhónapos klímakihívásának mentorálását.

A nagy sikerrel debütáló program első helyszíne Tiszaújváros volt 2023 novemberében, ezt követte decemberben a budapesti Petrik Lajos Vegyipari Szakgimnázium tanártréningje. A következő helyszín január közepén a soproni Széchenyi Gimnázium lesz – de a szemléletformálás itt még nem ér véget!

Január végén indulnak a diákworkshopok, melyeket követően szintén az ALTEO munkatársai adnak elő mindhárom város diákjainak és tanári karának. Ezután vetik bele magukat egyszerre a tanulók az egyhónapos, szemléletváltó próbatételbe. Viselkedéskutatók szerint 21 nap kell egy új szokás kialakításához, ezért a 30 napos kihívás tökéletes ahhoz, hogy a diákok saját életükön keresztül figyeljék meg, hogyan működik a gyakorlatban az ökotudatosság és a zöld szokások bevezetése.

Az ALTEO és a Hősök Tere Alapítvány 9-12 hónapos, környezettudatosságot és fenntartható fejlődési szemléletmódot, illetve viselkedésváltozást fejlesztő Local Hero Programjának legfőbb célja, hogy átadja a diákoknak és a tanároknak a hétköznapi hősiesség attitűdjét, hiszen a környezettudatosság nemcsak a rendszerszintű változásokon, hanem a hétköznapi viselkedésen is múlik. Akkor is, ha az ember még nem töltötte be a 18. életévét.

A programsorozaton való részvétellel javul a diákok kudarckezelése, erősödik a belső motivációjuk, nyitottabbak lesznek az új kihívásokra, könnyebben vállalnak kockázatot.  Bátrabban hiszik el, hogy hatással lehetnek a környezetükre, észreveszik, és képesek tudatosan cselekedni, ha “helyzet van”. Sőt, a Hősök Tere Alapítvány szakemberei szerint osztály- és iskolai szinten is nő az együttműködés, az összefogás, illetve csoportszinten is elkötelezettek lesznek a fenntarthatóságra amellett, hogy maguk is a Föld védelmét szem előtt tartva kezdenek el cselekedni.

Az ALTEO-nál büszkék vagyunk rá, hogy egy izgalmas programsorozat keretein belül hozzájárulhatunk a diákok és a tanáraik klímatudatossággal kapcsolatos fejlődéséhez, hiszen a jövő generációjának szemléletformálása a nulladik lépés a klímaválság kezelésében.

FacebookTwitterLinkedIn