Debrecenben fektet megújuló energiába az ALTEO

A 2017-es BÉT Akadémia Professzionális Befektetői Fórumán az ALTEO Csoport is bemutatkozott.
Az ALTEO dinamikus növekedéséről tartott előadást Kovács Domonkos
2017.03.02
Jelentős túljegyzéssel zárult a több mint 2 milliárd forint összértékű zártkörű kötvénykibocsátásunk.
Elkapkodták az intézményi befektetők az ALTEO kötvényeit
2017.03.31
Az ALTEO újabb, 499 kilowatt kapacitású kiserőművet létesít a debreceni depóniagáz hasznosítására.

Debrecenben fektet megújuló energiába az ALTEO

Bővíti innovatív energiahasznosítási portfólióját az ALTEO Group, amely egy közel 300 millió forint értékű beruházás keretében újabb, 499 kilowatt kapacitású kiserőművet létesít a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagáz hasznosítására. A vállalat már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban, most az eddigi működési tapasztalatok alapján, illetve a hulladéklerakót üzemeltető cég terveire alapozva vágnak bele a környezettudatos energiatermelő infrastruktúra bővítésébe. A beruházással az idei évben az ALTEO Group már összesen 1,1 milliárd forint értékű, a befektetőknek jó megtérülést biztosító energetikai fejlesztést indított útjára.

„Erősen indul az év az ALTEO számára. Nemrég indítottunk egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást Domaszéken, ezúttal pedig Debrecenben kezdjük meg egy depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztését, amelynek értéke 300 millió forint. A két, összesen közel 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés önerejét a vállalat tavaly őszi részvénykibocsátásakor bevont tőke adja” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, aki rámutatott arra is, hogy a jövőben hasonló fejlesztések elindításával biztosítja a befektetőknek ígért dinamikus növekedést a vállalatcsoport.

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. Debrecenben ezt az ártalmatlanítási és energetikai hasznosítási feladatot hosszútávú szerződés keretében az ALTEO Csoport látja el egy 625 kW beépített villamos és mintegy 650 kW hő kapacitással rendelkező kiserőmű működtetésével. Az ALTEO így évente 33.000 tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarításával járul hozzá környezetünk védelméhez. A most induló fejlesztés ezen erőművi kapacitásokat bővíti.

Az új, közel 300 millió forint értékű és 499 kW teljesítményű depóniagázt hasznosító erőmű rendelkezik a szükséges engedélyekkel és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott, 5 évre szóló Kötelező Átvételi Rendszer jogosultsággal, ami alapján a megtermelt villamos energiát támogatott áron tudja értékesíteni. A szükséges eszközök gyártása, valamint a gázkút fúrások folyamatban vannak, a berendezések telepítése 2017 májusában kezdődik meg.

FacebookTwitterLinkedIn