Az ALTEO dinamikus növekedéséről tartott előadást Kovács Domonkos

Naperőműbe fektet be az ALTEO Group
2017.02.16
Az ALTEO újabb, 499 kilowatt kapacitású kiserőművet létesít a debreceni depóniagáz hasznosítására.
Debrecenben fektet megújuló energiába az ALTEO
2017.03.07
A 2017-es BÉT Akadémia Professzionális Befektetői Fórumán az ALTEO Csoport is bemutatkozott.

Az ALTEO dinamikus növekedéséről tartott előadást Kovács Domonkos

A Privátbankár és a Budapesti Értéktőzsde közös szervezésében február 28-án első alkalommal rendezték meg a BÉT Akadémia Professzionális Befektetői Fórumát, amelyen az ALTEO is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

A rendezvény célja az volt, hogy platformot biztosítsanak a hazai tőzsde kisebb piaci kapitalizációjú cégeinek is, hogy alaposabban és közvetlenül is bemutatkozhassanak professzionális tőzsdei befektetők szélesebb körének. Kovács Domonkos, az ALTEO vállalatfelvásárlási (M&A) és tőkepiaci műveletekért felelős vezetője prezentációban vázolta fel a vállalat stratégiáját, majd megválaszolta az érdeklődők kérdéseit. Szerinte a 2000-es évek második felétől új korszak bontakozott ki az energetikában, ami horderejében a 90-es évek, 2000-es évek során lezajlott és jelenleg is zajló, a távközlési és infokommunikációs szektorban megtapasztalt változásokhoz hasonlítható. Az energetikában is a centralizált, nagy hálózati rendszerektől, a nagy energetikai közszolgáltató cégektől és nagy erőművektől való elmozdulás történik a decentralizált, helyi energetikai rendszerek irányába. Ezt a jelenséget mind a piaci igények, mind a deregulációt támogató energiapolitikai és szabályozói változások együttesen támogatták. Ezzel szinte egyidejűleg pedig minden korábbinál erőteljesebben jelentkeznek a klímavédelem szempontjai, a tiszta energia iránti igény felerősödése.


Kép forrása: Privátbankár.hu

Az ALTEO egyben érzékeli a régi hálózati rendszerek és az új energetikai megoldások, az új energetikai igények (megújuló energia legelterjedtebb változatainak termelési ingadozása, a vállalati ügyfelek szintén egyre személyre szabottabb, ezzel együtt ugyancsak változékonyabb energetikai kereslete) között rejlő feszültségeket, kihívásokat. A vállalat válasza erre a minél rugalmasabb energiatermelési képesség a lehető leghatékonyabb és környezettudatosabb módon, ugyanakkor támogatva a villamos energia rendszer egyenletes villamos energia ellátás iránti igényét. Többek közt ezért is lát komoly lehetőséget az ALTEO a rugalmas és nagy hatékonyságú, földgáz tüzelésú kiserőművi energiatermelés mellett a volatilis energiaellátás káros mellékhatásait kezelni tudó Szabályozó Központ-i szolgáltatások, és az ezekkel összehangolt, megújuló energetikai befektetésekben. Szerintük a megújuló energetikai lehetőségek Magyarországon egy 300 milliárd forintot meghaladó potenciális jövőbeli beruházás igényt képviselő piac, ha az érvényben lévő nemzeti energia stratégiai célkitűzéseket teljesíteni akarjuk. A hazai befektetési lehetőségek mellett a működési modell régióba történő kiterjesztése is reális és komoly célkitűzés.

Előadásában kifejtette, hogy az ALTEO dinamikusan nő, három év alatt több, mint kétszeresére növelte árbevételét. A tavalyi IPO után tízmilliárd forintos tőzsdei kapitalizációval és 23,4 százalékos közkézhányaddal rendelkezik. 2015 után már fizetett 120 forint osztalékot, és hosszabb távon is a növekedést a rendszeres osztalékfizetéssel összehangolni képes társaságként kívánja definiálni magát. Nagyvállalati ügyfeleik közé tartozik a Mol Petrolkémia, a BorsodChem, az Audi, a Heineken. A Mol Petrolkémia és a BorsodChem növeli kapacitásait, aminek jelentős energetikai vonzata van.

Kovács Domonkos az ALTEO stratégiájáról és eredményeiről szóló prezentációja az alábbi linken letölthető.
BÉT prezentáció

FacebookTwitterLinkedIn