Átadták az ALTEO akkumulátoros energiatárolóját

Két fotovoltaikus projekttársaság akvizícióját zárta az ALTEO, így újabb kiserőművet építhet.
Nagykőrösön épülhet az ALTEO újabb naperőműve
2018.07.23
Az ALTEO a Standard kategóriából bekerült a Budapesti Értéktőzsde legmagasabb, Prémium kategóriájába.
Az ALTEO részvényei bekerültek a tőzsde Prémium kategóriájába
2018.09.12
Akkumulátoros villamosenergia-tárolónk az időjárásfüggő szél- és naperőművek integrációját segítik elő.

Az ALTEO Akkumulátoros villamosenergia-tárolója

2018. augusztus 23-án a Zuglói Fűtőerőmű mellett megkezdte tesztüzemét az ALTEO akkumulátoros villamosenergia-tárolója. A létesítmény az időjárásfüggő szél- és naperőművek a vállalat portfóliójába, illetve a magyar villamosenergia-rendszerbe való integrációját segítik elő. A beruházás 1,1 milliárd forint összértékű K+F projekt keretében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 500 millió forint értékű támogatásával valósult meg.

2016 májusában írt ki pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal innovatív, piacképes termékek és szolgáltatások, technológiák kifejlesztésére, amelyen a sikeres pályázást követően közel fél milliárd forint összegű támogatást kapott az ALTEO tulajdonába tartozó Sinergy Kft. A támogatott program keretein belül létrejött projekt, amely a magyar villamosenergia-rendszer támogatásán túl az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételére fókuszál, összesen 1,1 milliárd forintból valósul meg.

A projekt első szakaszaként készült el a most átadott villamosenergia-tároló, amelynek az üzembe helyezése után megkezdődik a tesztelési időszak és a működési tapasztalatok begyűjtése. A K+F projekt további fázisaiban sor kerül még a meglévő szabályozó központ fejlesztésére, egy villamos energia alapú hőtermelő berendezés létesítésére és az időjárásfüggő termelőegységek magasabb szintű piaci (szabályozási központi) integrációjára is.

„Ez az első K+F projektünk, amely – örömmel mondhatom – eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így magabiztosan nézünk a tesztüzem és az integrációs feladatok elé. Az üzemeltetési tapasztalatok begyűjtése után pedig reményeink szerint bizonyítható lesz, hogy a hazai energetikai piacon szükségszerű és elengedhetetlen az akkumulátoros energiatárolók használata” – mondta az átadó eseményen ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

A KFI_16-1-2017-0152 számú projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, „A Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” pályázati program finanszírozásában valósul meg, 2017. július 1. és 2019. június 30. között.

FacebookTwitterLinkedIn