MOM Park – Energiaközpont
2017.07.13
BorsodChem Zrt: BC Erőmű
2017.07.15

Beruházás: TVK ipari erőmű beruházása, az erőmű hosszú távú üzemeltetése és karbantartása

Megrendelő: TVK-Erőmű kft.

A beruházás összege: 53,4 millió euró

A beruházás időpontja: 2002 – 2004

A beruházás helye: Tiszaújváros, MOL Petrolkémia Zrt.


A MOL Petrolkémia Zrt. Közép-Európa egyik vezető vegyipari vállalata. A vegyipari folyamatok nagy energia és vízigénye következtében az ország egyik legnagyobb hő- és sótalanvíz-fogyasztója.

Az energiaköltségek csökkentése érdekében, illetve a tiszapalkonyai erőmű 2003 végén tervezett leállása miatt a MOL Petrolkémia Zrt. összefogva az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt.-vel 2001-ben egy ipari erőművi beruházás megvalósítására megalapította a TVK-Erőmű Kft.-t.

A 2015 májusa óta az ALTEO Group tagjaként működő Sinergy Kft. mint műszaki és pénzügyi szakértő vett részt a beruházás megvalósításában. Az ALTEO Group jelenleg hosszú távú szerződés keretében, saját személyzettel végzi az erőmű üzemeltetését és karbantartását.

Az erőmű alapját egy gázturbinából, a hozzá csatlakozó póttüzeléses hőhasznosító kazánból és egy elvételes, kondenzációs gőzturbinából álló kombinált ciklusú egység képezi. Ezenfelül három darab kiegészítő kazán adja a tartalék és csúcs gőztermelő kapacitást.

Az erőmű fogadja a MOL Petrolkémia Zrt. technológiájából származó fel nem használt gőzt, kielégíti a teljes gőzszükségletét, kiszolgálja fűtési rendszerét, valamint biztosítja villamosenergia- igényének jelentős részét. Emellett gőzt szolgáltat a Mol Nyrt. Tiszai Finomító üzemének.

tvk_eromu9-960x660
FacebookTwitterLinkedIn