A MOL Petrolkémia: TVK tiszavasvári ipari erőmű hosszú távú üzemeltetése, karbantartása.
MOL Petrolkémia: TVK Erőmű
2017.07.14
BorsodChem ipari erőmű-beruházás fejlesztése, az erőmű hosszú távú üzemeltetése és karbantartása.

ALTEO - BorsodChem Zrt: BC Erőmű

Beruházás: BorsodChem ipari erőmű-beruházás fejlesztése, az erőmű hosszú távú üzemeltetése és karbantartása

Megrendelő: BC Erőmű Kft.

A beruházás összege: 44 millió euró

A beruházás időpontja: 2000–2001

A beruházás helye: Kazincbarcika, BorsodChem Zrt.


A BorsodChem Zrt. Közép-Európa egyik vezető vegyipari társasága, a növekvő energiaköltségek kompenzálása érdekében összefogva az Észak-magyaroszági Áramszolgáltató Nyrt.-vel és a Magyar Olaj és Gázipari Nyrt.-vel, egy ipari erőművi beruházás megvalósítására 1999-ben alapították meg a BC-Erőmű Kft.-t.

A nagy teljesítményű ipari erőmű beruházás visszkereset nélküli projektfinanszírozással valósult meg. Az erőmű biztosítja a Borsod-Chem ipari gőzszükségletének és villamosenergia igényének túlnyomó részét.

A 2015 májusa óta az ALTEO tagjaként működő Sinergy Kft. részt vett a beruházás fejlesztésében. Az ALTEO jelenleg hosszútávú szerződés keretében végzi az erőmű üzemeltetését és karbantartását. Az erőmű két gázturbinából és két póttüzeléses hőhasznosító kazánból áll. A gázturbinák és a hőhasznosító kazánok tisztán földgáztüzelésűek. A gázturbinák leállása esetén a két tartalék kazán biztosítja a szükséges gőzmennyiséget.

bc-960x660

 

Beruházás: BorsodChem gőzkazán és kapcsolódó gőztávvezeték-beruházás fejlesztése,
hosszú távú üzemeltetése és karbantartása

Megrendelő: BorsodChem Zrt.

Projekttársaság: BC-Therm Kft.

A beruházás összege: 17 millió euró

A beruházás idôpontja: 2008 – 2009

A beruházás helye: Kazincbarcika, BorsodChem Zrt.

A BorsodChem Zrt. Közép- és Kelet-Európa vezető petrolkémiai és műanyagipari alapanyaggyártója. A folyamatosan növekvő gőzigények, és az ellátás biztonságának fokozása érdekében a BorsodChem vezetése – szem előtt tartva jövőbeni technológiai fejlesztéseit – egy új hőtermelő egység létesítéséről döntött, és felkérte a Sinergy Kft.-t a beruházás megvalósítására, és hosszú távú üzemeltetésére. A beruházás megvalósítására a Sinergy 100%-ban a tulajdonában álló projekttársaságot alapított, a BC-Therm Kft-t. Az új hőtermelô egység 12 éves futamidejű szerződés keretében biztosítja a BorsodChem részére a gőzellátást. A létesítmény üzemeltetését a Sinergy saját személyzettel végzi. A beruházás során egy gőzkazán és segédberendezései kerültek telepítésre, valamint a gőztávvezeték került bővítésre. A magas rendelkezésre állási igény mellett további alapkövetelmény a kazánnal szemben, hogy képes legyen a mindenkor üzemelő gáz- és villamosellátó rendszerektől függetlenül üzembe lépni és üzemelni az esetleges vészhelyzetek minimalizálása érdekében. A BorsodChem Zrt. és a BC-Therm Kft. a már megvalósult Létesítményt olyan mértékben alakította át 2011 során, hogy az így átalakított Létesítményben a BC Zrt. üzemeiben keletkező, korábban ammóniagyártáshoz felhasznált hidrogént, gőztermelésre hasznosítani lehessen (Hidrogénprojekt). A fenti átalakítást követő sikeres üzemi próbák után a hidrogéntüzeléssel kiegészült Létesítményben 2011. december 15-én indult újra teljes funkcionalitással a gőztermelés.

A gőzkazán fő adatai:

Típus: SGBO-125

Gőzteljesítmény: 110 t / h

Kilépő gőzhőmérséklet: 370 ºC

Kilépô gőznyomás: 30 bar(g)

Hatásfok: 93,2%


Energiában gondolkodunk.

FacebookTwitterLinkedIn