Zöld Uszodák – Adatközpontok hőjének újrahasznosítása

Meg tudjuk-e menteni a nyílt tengerek élővilágát?
2024.03.22
Lassuló dinamika, széthúzódó mezőny: hogy is áll a globális CO2-emisszió?
2024.04.05

Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hanem lehetőséget teremt arra is, hogy az Egyesült Királyság uszodái környezetbarát módon működhessenek.  

A Deep Green csapatának ötlete egyszerű, de nagyszerű: az uszodák vizének felfűtéséhez a számítástechnikai adatközpontokban keletkező hőt hasznosítják úgy, hogy kisebb szerverparkokat telepítenek olyan energiaigényes helyekre, mint például a szabadidőközpontok létesítményei. Rendszerük a számítógépek hulladékhőjét melegvízzé alakítja, cserébe pedig a központból érkező hideg vizet használják a szerverek hűtésére.  

A vállalat először tavaly Exmouth-ban, Devonban tesztelte az általuk kifejlesztett technológiát, ami több mint 60%-kal csökkentette az uszoda fűtési költségeit. Az ötlet olyan sikeresnek bizonyult, hogy az Octopus Energy, egy tiszta energiákkal foglalkozó tech cég 200 millió fontos befektetése révén hamarosan kiterjesztik ezt a megoldást az ország más részeire is. 

A Deep Green vezérigazgatója, Mark Bjornsgaard szerint az innovációjuk nem csupán az uszodák energiaigényének kielégítését, hanem azok fenntarthatóbbá tételét is szolgálja. Elmondása szerint, ha az Egyesült Királyság 1%-a használná szervereiket, akkor minden közösségi medencében telepíthetnék a rendszert, ami nagy előrelépést jelentene az energiahatékonyság terén. 

Az adatfeldolgozó központokból származó hő újrahasznosítása a közösségi uszodák gazdasági fenntarthatóságát is szolgálja. A Guardian kutatása szerint ugyanis 2010 óta közel 400 uszodát zártak be Angliában a megnövekedett üzemeltetési költségek miatt, így az ilyen megoldások kulcsfontosságúak lehetnek a létesítmények megőrzésében és a közösségi szolgáltatások fenntartásában. 

Az új technológia más intézmények számára is lehetőséget kínál a fenntartható energiagazdálkodásra. Az Octopus Energy vezérigazgatója, Zoisa North-Bond szerint ezek az innovatív megoldások enyhíthetnek az energiaválság negatív következményein, és hozzájárulhatnak a tiszta és olcsóbb energia jövőjéhez. 

A Deep Green által kifejlesztett technológia tehát nem csupán egy uszoda energiaellátását oldja meg, hanem egy teljesen új megközelítést kínál a másodlagos energiaforrások hasznosítására 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Zöld Uszodák – Adatközpontok hőjének újrahasznosítása

FacebookTwitterLinkedIn