Milyen lesz a jövő fenntartható lakhatása?

Lassuló dinamika, széthúzódó mezőny: hogy is áll a globális CO2-emisszió?
2024.04.05
Gyakoribbak lesznek a tornádók?
2024.04.19

Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmiszerekről, vagy akár a kényelemről is? A fenntartható átállás sok kompromisszumot igényel, de a lakhatás terén már számos olyan megoldás létezik, melyek egyszerre komfortosak és környezettudatosak is. Ezt bizonyítják az Egyesült Államokban működő karbonsemleges közösségek, vagy az önfenntartásra berendezkedett magyar ökofalvak is. 

 

Az amerikai Colorado államban található Geos közösség elérte a karbonsemleges működést, ráadásul úgy, hogy az ottélők életminősége is javult. De hogyan lehetséges ez? A Geos egy 28 házat magában foglaló, energiatakarékos tervezésű, elektromos energiaforrásokra támaszkodó lakóövezet, ahol nem égetnek fosszilis tüzelőanyagokat. Klebl Norbert, a projekt tervezője elmondta a házak kialakításának három legfontosabb szempontját: jó minőségű épületburkolat, olyan elhelyezkedés, amely hasznosítja a Nap hőjét, és energiahatékony hőszivattyúk használata. A megfelelő szigetelés mellett figyeltek a nyílászárókra is, amelyek mindenhol három rétegben biztosítják az épületek hőtakarékosságát. A napenergiát villamosenergia-termelésre használják, a hőszivattyúk pedig nemcsak hűtésre és fűtésre alkalmasak, hanem vízmelegítésre és a ruhaszárításra egyaránt. A coloradói lakóközösség mellett egyre több karbonsemleges ház épül fel Amerika-szerte, például Hawaii, Utah vagy Wisconsin területén.  

 

Önfenntartó magyar falvak 

 

Vannak, akik az energiahatékonyságon is túlmennek, és az önellátást tűzik ki végső célul, mint például a Boekel ökofalu Hollandiában, amely egy világméretű projekt részeként épült meg. A kezdeményezés arra keresi a választ, hogy miként válhat a társadalom ellenállóbbá a klímaváltozással szemben, miközben konkrét megoldásokat is kínál a társadalmi, gazdasági és kulturális megújulásra. Magyarországon is számos hasonló található, melyek célját így foglalták össze a Magyar Élőfalu Hálózat oldalán Ismerjük meg a természetet és a természetünket, hogy képesek legyünk örülni egy olyan világnak, ami a harmónia és helyes arányok szerint működik 

 

Bár minden ökofalu más és más, vannak a működésükre általánosságban vonatkozó jellemzők: megújuló energiaforrások használata, építkezés biológiailag lebomló anyagokból (vályog, fa, bambusz), bio élelmiszerek termesztése, esővízgyűjtés, szerves hulladékok komposztálása. Mindennek van egy szociális, emberi oldala is, hiszen az ilyen közösségek egy harmonikusabb, befogadóbb társadalom létrehozására törekednek, továbbá közös célokat és értékeket fogalmaznak meg.   

 

Ökotudatos otthonok lépésről lépésre  

 

Az ENSZ szerint 2030-ban az emberek felének okoz majd kézzel fogható problémát a klímaváltozás, ezért érdemes a lakhatás terén is tudatos döntéseket hozni, környezetbarát gyakorlatokat beépíteni a mindennapokba. Természetesen mindenki más és más lehetőségekkel rendelkezik. Korábban már volt szó például a komposztálás jelentőségéről, de olyan apró lépésekre is gondolhatunk, mint az energiatakarékos háztartási eszközök használata.  

 

Emellett a gyártók részéről is számos pozitív példával találkozhatunk, amelyek az építőipar korszerűsítése, fenntarthatóbbá tétele melletti elköteleződést fejezik ki. A svéd Lindab például a világon elsőként kezdett el fosszilis anyagoktól mentes, acélból készült légcsatornákat gyártani, amelyek már szélesebb körben is elérhetővé váltak. A technológia fenntarthatósági és hatékonysági szempontból is előrelépést jelent. A légcsatornák 75 százalékban újrahasznosított acéltermékből készültek, így 60 százalékkal csökkentik a CO2-kibocsátást a hagyományos acélból készült, azonos termékekhez képest. A jövő fenntarthatósága többek között az ilyen építőipari megoldásokon is múlhat, melyeket szó szerint beépíthetünk a mindennapjainkba. Tegyük meg lakhatás terén is azokat a lépéseket, amelyek zöldebbé tehetik az otthonainkat! 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Milyen lesz a jövő fenntartható lakhatása?

FacebookTwitterLinkedIn