Így törnek ki Kenyában a strandpapucsok fogságából
2017.09.29
Így nézhet ki Magyarország energiafelhasználása 2050-ben
2017.10.13

hedonistic_sustainability.jpgKi mondta, hogy a fenntarthatóság unalmas? Valami lehet egyszerre fenntartható és élvezetes is, mivel szerencsére vannak, akik azon dolgoznak, hogy tágítsák a közgondolkozást, akár még új alapokra is helyezzék azt. Egy ilyen kezdeményezést mutatok be, ami talán eddig inkább csak építészek között szólt nagyot, viszont egyben a fenntarthatósági koncepciók között egy nagyon szemléletes és érdekes példa is: az Amager Bakke.

A helyszín Dánia, Koppenhága. Ez az ország és a fővárosa két fontos elsőséget is magáénak tudhat: itt vallják az egyik legboldogabbak magukat az emberek az ENSZ Boldogságindexe alapján, és ez a főváros akar a világ első karbonsemleges városává válni 2025-re. A híres dán építész, Bjarke Ingels arra gondolt, hogy a teljesen sík városban miért ne lehetne egy olyan hulladékégetőt építeni, ami egyrészt környezettudatos technológiát használ, másrészt pedig a nagyközönség számára is élvezetes. Így született meg az a komplexum, amely elérhető sípálya, füvesített park, falmászó pálya, és még szép is! Bent a városban. A gondolat tényleg formabontó, hiszen eddig az ilyen ipari tevékenységet a levegő szennyezettsége, a zaj, a beáramló forgalom miatt szinte mindenhol a városoktól távol helyezték el.

A hulladékból hőt és villamos energiát termelő létesítményt dánul egyelőre Amager Bakke-nak (azaz Amager Hegynek) hívják, de az átadás után a kicsit többet mondó Amager Resource Center lesz a neve. Még mottója is van: „A város része”. És valóban, egy ilyen koncepcióval nem csupán fizikai infrastruktúrát építenek Koppenhága számára, hanem egy új közösségi területet is.

1620.jpg

A sípályás hulladékégető képe messziről. Forrás: The Guardian

kepkivagas_kozeli.PNG

Itt pedig közelebbről látszik az is, hogy külsőre mennyire esztétikus lesz. Forrás: Bjarke Ingels Group

Érdekesség, hogy Londonban már létezik egy hasonló létesítmény. A Bankside nevű erőművet a bezárása után 20 évvel áttervezték és az egyik leghíresebb modern művészeti galériának, a Tate Modernnek ad otthont 2000 óta. Ott viszont nem működött egyszerre a két funkció, ahogyan az Amager Bakke esetében a tervek szerint fog.

 

159881_copenhill_amager-resource-center2_big-bjarke-ingels-group.jpg

A sípálya terve az Amader Bakkén. Forrás: Bjarke Ingels Group

A létesítmény hulladékégető része 2017. március 30-án kezdte meg a működését, és 2018-ban tervezik a közösségi részeit megnyitni a városlakók előtt. Technikailag azt érdemes tudni róla, hogy a kereslettől függően párhuzamosan, a kapcsolt energiatermelés filozófiája mentén tud előállítani villamos energiát és távhőt. Évi 400.000 tonna kommunikális szilárd hulladékot képes elégetni, amivel maximum 63 megawattnyi villamosenergia-termelő kapacitást és 157 – 247 megawattnyi hőenergia-termelő kapacitást tud a dán és koppenhágai energiarendszer számára működésbe állítani. Ez alapján 160.000 otthon éves távhő-szükségletét tudja biztosítani, illetve 62.500 otthont tud ellátni árammal.

Ha mindez összejön, az valóban emblematikus lépés lesz nemcsak az ipari tevékenység környezetkímélőbbé válásában, hanem a hedonista fenntarthatóság gondolatiságának elterjedésében is! És már csak alig pár hónapot kell várnunk arra, hogy mi magunk is kipróbálhassuk a szolgáltatásokat, ha épp arra járunk.

 

Forrás: The Guardian, The Telegraph, Visit Copenhagen

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Ilyen a hedonista fenntarthatóság

FacebookTwitterLinkedIn