Hatékonyabb a hegyek közé telepített napelem

Melegszik a Föld – és ezt már a NASA is megmérte
2021.07.02
Útmutató a zöld marketinghez
2021.07.16

A napelemek hatékonyságának növelése fontos kutatási és fejlesztési terület. Itt a blogban is többször írtunk már arról, milyen irányokban gondolkodnak a tudósok – elég csak a világűrbe tervezett napelemekre gondolni. A svájciak azonban most egy nagyon egyszerű és kézenfekvő módot találtak a hatékonyság növelésére, ami ráadásul még lélegzetelállító látványt is nyújt. 

 

Svájc ugyanis egy magaslati víztározóra telepített napelemparkot, ami a mért eredmények alapján másfélszer jobban teljesít az alacsonyabban kihelyezett napelemeknél.  

 

A svájci Alpok déli részén 1810 méteren, a hegyek között található a Lac des Toules mesterséges víztározó, ennek felületén hozták létre az úszó napelemparkot. A kivitelezést végző Romande Energie tervei szerint a projekt végére a tó 35 százalékát fedik majd le a mozgatható panelek, összesen 67 ezer négyzetméteren. 

 

A svájci park különlegessége, hogy ez az első ilyen magasságban telepített napelem projekt, ráadásul kiemelkedő teljesítményt is hoz. Mert hiába zordak az időjárási körülmények (időnként -30 fokos fagy), a hegyvidéki viszonyok felerősítik a napsugárzást, így akár 50 százalékkal több energiát nyerhetnek majd ki a napelemek segítségével, mint amennyit az alacsonyabban fekvő területen hasznosítottak volna. A létesítmény jelenleg évente 800 000 kWh villamos energiát termel, ami 220 háztartás áramellátására elegendő, a terjeszkedést követően várhatóan csaknem 23 millió kilowattórát fognak kitermelni évente.  

 

Mivel a tavat évente leeresztik, és így minimális élővilággal rendelkezik, ezért a farm környezeti hatása elhanyagolható, ami a megújuló energiaforrásoknál igen jelentős szempont. További előnye, hogy a hó visszaveri a napfényt, ami szintén segíti az energiatermelés hatékonyságát. A téli hónapokban ráadásul ilyen magasságban kisebb a köd kialakulásának esélye, így több a besugárzás. A tulajdonos szerint a napelem panelek hideg időben még hatékonyabban is működnek, mint melegben. 

 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a hegyek között a tavon úszó napelempark micsoda látványt nyújt, nem csoda, hogy turisztikai látványosságként is megállja a helyét. Érdemes megnézni az Euronews riportját a részletekért és a fantasztikus látványért. 

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Hatékonyabb a hegyek közé telepített napelem

FacebookTwitterLinkedIn