Fashion Revolution – hogyan öltözködjünk fenntarthatóan?

Fontos a környezetvédelem a magyarok számára
2021.04.16
Biogáz 1×1
2021.04.30

Ezen a héten tartották a Fashion Revolution kampányhetet, amelyet egy divatipari tragédia hívott életre, de mára már túlmutat a divatiparban dolgozók jogainak védelmén, és sokkal komplexebb kérdésekre világít rá. Így a programsorozatban az átláthatóság mellett a fenntarthatóság is fontos szerepet kap.

A Fashion Revolution hetet minden évben a bangladesi Rana Plaza gyár összeomlásának évfordulóján tartják. Ebben a gyárban mintegy 5000 ember dolgozott, és számos divatmárkának, „fast fashion” vállalatnak gyártott ruházatot. A munkakörülmények borzalmasak voltak, az épület összeomlása pedig 1100 ember életét követelte, 2500-an pedig megsérültek.

 

Idén, a tragédia nyolcadik évfordulóján a kampányhét a „Rights, Relationships, Revolution”, vagyis a „Jogok, kapcsolatok, forradalom” témakörhöz kapcsolódik. Érdekes online programokon vehetnek részt azok, akik szeretnének tájékozódni a témában világviszonylatban, de a magyarországi mozgalom aktivistái is egyedülálló programkínálattal készültek a 2021-es Fashion Revolution Weekre.

 

Fontos látnunk, hogy az aktivisták és az ehhez hasonló programok nem a „fast fashion”-t akarják megszüntetni, hanem átlátható és fenntartható folyamatokat szeretnének elérni a divatiparban is. Ehhez pedig a vásárlók tájékoztatása, tudatosabbá tétele elengedhetetlenül szükséges.

 

Márpedig ha tudatosan szeretnénk választani, van néhány kérdés, amire érdemes figyelnünk:

 

Biztosan szükségem van rá?

A tudatos vásárlás legelső lépése, hogy átgondoljuk, valóban szükségünk van-e az adott termékre. Főleg a ruhák vásárlásánál hajlamosak vagyunk az impulzusvásárlásra, ami után az adott ruhadarab esetleg csak a szekrényünkben hever évekig. Érdemes csak olyan ruhadarabokat választani, amire valóban szükségünk van, és ami illeszkedik a ruhatárunkba is. Ezzel nemcsak a környezetet, de a pénztárcánkat is kíméljük.

 

Hol készült?

Ez a kérdés két szempontból is fontos. Ma még sok helyen a világban a munkavállalókat nem védik megfelelő jogi szabályozások, a munkakörülményeik nehezek vagy akár veszélyesek is lehetnek, és a fizetésük sem áll arányban az elvégzett munkával. Ezért kiemelten fontos, hogy csak etikus módon gyártó vállalatok termékeit vásároljuk meg.

 

A földrajzi távolság sem mindegy, akár egy ruha vagy élelmiszer előállításáról van szó. Minél messzebbről érkezik a termék hozzánk, annál nagyobb a környezeti lábnyoma, hiszen a szállítást valahogyan meg kell oldani. Érdemes ezért a hazai vagy régiós termékeket választanunk.

 

Miből készült?

Már itt a blogon is többször szó volt arról, hogy a divatipar milyen hatalmas környezeti terhelést jelent a bolygóra, mennyi vizet igényel például egy farmernadrág előállítása. Az sem mellékes, hogy a ruháink mennyi műanyagot tartalmaznak, mert ez egyrészt a bőrünkre is hatással van, de a természetbe visszajutó mikroműanyagok miatt is figyelnünk kell erre. A textilek alapanyagának minősítésére már tanúsítványok is létrejöttek, például az OEKO-TEX®-tanúsítványok, amelyek a károsanyag-mentességet jelölik. Ez azt jelenti, hogy a textil nem tartalmaz, vagy csak kis mennyiségben tartalmaz vegyszereket. Létezik a GOTS-tanúsítvány, amely már a textília előállításának folyamatát is figyeli. Ez főleg pamut textíliákra érhető el.

 

Mi lesz vele?

Nem felejtkezhetünk el arról sem, hogy végiggondoljuk, mi lesz a ruháinkkal, ha már nem hordjuk őket? Ha jó állapotban vannak, akkor az egyik kézenfekvő megoldás az adományozás, hiszen azért, mert mi már nem vesszük fel, másnak még jól jöhet. Emellett lehetőségünk van már online felületeken is eladni megunt ruháinkat. Sajnos a kidobásra ítélt ruhák visszagyűjtése hazánkban még kevésbé elterjedt, pedig ezek jó része újrafelhasználható lenne, de például a Hummusz Szövetségnél van lehetőségünk leadni megunt ruháinkat is.

 

Csak elkezdeni nehéz

Talán sokan úgy érzik, hogy körülményes és rengeteg energiát igényel, ha fenntartható módon szeretne élni, hiszen minden vásárlásnál rengeteg szempontot kell figyelembe venni. A Fashion Revolution Weekhez hasonló programsorozatok épp ebben nyújtanak segítséget, bemutatva olyan cégeket, applikációkat és minősítéseket, amelyeket választva biztosan mérsékelni tudjuk a környezetre gyakorolt káros hatásunkat. Segítenek elindulni egy tudatosabb életmód felé, és az ebbe befektetett energiánk biztosan megtérül majd.

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Fashion Revolution – hogyan öltözködjünk fenntarthatóan?

FacebookTwitterLinkedIn