A klímaváltozás miatt felfedezett természeti csoda: Szivárvány-hegy Peruban

Széllapátok új élete
2022.03.04
Élőtégla és kagylóbeton – a fenntartható építőanyagok világa
2022.03.25

Nemrég káprázatos természeti csodát fedeztek fel Peru egyik magas hegyláncában: a Szivárvány-hegy az Andok 5000 méteres csúcsai között helyezkedik el, Cusco városától két-három órányi autóútra. A nehezen megközelíthető természeti jelenség a több millió éve lerakódott üledékrétegek színes sávjairól kapta a nevét, melyek a földkéreg mozgása által váltak láthatóvá.

A mesébe illő hegyvonulat az Inka Birodalom egykori fővárosától, Cuscótól nem messze, Peru délkeleti részén található. A talajréteg vörös, arany, türkiz és levendula árnyalatait tizennégy különböző ásványi anyagnak köszönheti. A Szivárvány-hegy nemrég felkerült a National Geographic száz legfontosabb látványosságot felvonultató bakancslistájára, a helyiek közül pedig sokan szent helyként tisztelik a különleges hegyvonulatot.

A turisták a helybéli lakosok segítségével juthatnak el a különleges helyszínre, ám nincsen könnyű dolguk az idevezető úton. Az ötórás túra 4100 méter magasról indul, és az utazóknak nagyjából 5000 méterig kell felmászniuk ahhoz, hogy eléjük táruljanak a színes sziklák. Útközben szabadon legelésző alpakákkal, lovakkal és lámákkal találkozhatnak, és ha elfáradnak, a helyiek készséggel kölcsönöznek nekik lovakat a túra több pontján is.

A 29 éves Santos Machacca túravezetőként dolgozik a Szivárvány-hegynél, és a New York Times-nak adott interjújában azt mondta, hogy a klímaváltozás miatt fedezték fel csak nemrég a hegygerinc pompás színeit. Elmondása szerint a helyi idősek nem emlékeznek rá, hogy valaha is elolvadt volna a hegyeket takaró hóréteg, egészen az elmúlt évtizedekig. Ezért sem láthatták korábban, micsoda színek rejlenek a hó alatt. Machacca, a Q’ero közösség egy tagja szerint az emberek nemcsak a lenyűgöző látvány miatt mennek a Szivárvány-hegyre, hanem a levegő tisztasága miatt is.

Az Insta-kompatibilis Szivárvány-hegy 2015-ös felfedezése óta hatalmas népszerűségre tett szert. A nehéz megközelítés miatt jóval kevesebben jönnek ide, mint Peru leghíresebb látványosságához, a Machu Picchu-hoz, de a fellendülő turizmus még így is nyomot hagy a vidéken. Amellett, hogy a megnövekedett forgalom extra bevétellel látja el a helyieket, a geológusok és környezetvédők attól tartanak, hogy a hegycsúcs “elkophat” a turisták lába alatt. A túravezetők naponta körülbelül ezer embert vezetnek végig az útvonalon, és átalakításokat hajtanak végre a tájban. Többek között feltöltöttek egy mocsarat, amely a területen átvonuló kacsáknak adott otthont, hogy a turisták könnyebben leparkolhassanak az autóikkal.

A hirtelen megnövekedett érdeklődés miatt a zöld aktivisták elkezdték kidolgozni a fenntartható turizmus terveit a szomszédos térségek polgármestereivel közösen. Szerencsére még időben kapcsoltak, hogy megelőzzék a gyönyörű természeti kincs pusztulását.

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: A klímaváltozás miatt felfedezett természeti csoda: Szivárvány-hegy Peruban

FacebookTwitterLinkedIn