Skóciában megnyílt a világ első „visszavadító” központja

Mennyi? 2050. Mi 2050?
2023.04.28
3 súlyosan környezetszennyező divatjelenség
2023.05.12

A gyönyörű tájak nem feltétlenül jelentik azt, hogy valóban életteli helyszínekről van szó. Szerte a világon megfogyatkozott a természet, így a vadon valójában már nem mindenhol az érintetlen, egészséges ökoszisztémát jelenti. Egy új skót központban ezt igyekeznek helyrehozni.

A „visszavadítás” egy olyan természetvédelmi, ökológiai tevékenység, melynek célja, hogy az emberi beavatkozás előtti állapotba állítsa vissza az ökoszisztémát. Ahogy a Rewilding Europe is fogalmaz, ez a progresszív konzervációs folyamat azt helyezi előtérbe, hogy a természet képes legyen magát ellátni, így alakítva a világ biodiverzitását.

Skóciáról a legtöbbünknek valószínűleg a nyílt hegyoldalak és gyönyörű hegycsúcsok jutnak eszünkbe, de ahogy a Treehugger is beszámol róla, ezek a helyszínek ki vannak merítve, és saját erejükből már képtelenek a megújulásra. A juhok, kecskék, marhák és szarvasok évszázados legeltetése kopárrá tette a térséget. Ez azonban most megváltozhat, ugyanis Dundregganban egy új visszavadító központ jött létre, amely szeretné megmutatni látógatóknak, hogy másképp is lehet gondolkodni az ikonikus helyszínekről.

A Trees for Life szervezet még 2008-ban vásárolta meg a négyezer hektáros területet a Skót-felföldön azzal a céllal, hogy visszaállítsa a Caledonian erdőt. Ehhez természetes regenerációt, valamint új fanevelési és földművelési technikákat vezettek be. Dundreggan több mint négyezer növény- és állatfajnak ad otthont, beleértve számos védett és ritka élőlényt is. A projekt sikeréről árulkodik, hogy az általuk mesterségesen létrehozott fészekben egy pár szirti sas világrahozott egy fiókát 2020-ban. Ez azért valósulhatott meg, mert minőségi életteret hoztak létre az állatoknak, amely más vadak számára is elérhetővé vált. A projektben évente több ezer látogató és önkéntes vesz részt, akik faültetéssel és egyéb munkálatokkal járulnak hozzá a folyamathoz, miközben tanulnak is a természet saját körforgásáról.

A Loch Nesstől pár kilométerre lévő központot fenntartható módon működtetik, és nem kérnek belépődíjat az odalátogatóktól. A központon szállás is elérhető, ahonnan több túra- és sétavonal is indul, miközben tájékoztatja az érdeklődőket a helyi gael kulturális örökségről és történelemről a vadvilág bemutatása mellett. Dundregganhoz hasonlóan Európa-szerte is vannak visszavadítási erőfeszítések – például Bulgáriában, Spanyolországban vagy Romániában –, de ilyen jellegű látógatóközpont még sehol máshol nem jött létre. Remélhetőleg ez is változni fog idővel.

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Skóciában megnyílt a világ első „visszavadító” központja

FacebookTwitterLinkedIn