Mostantól nem számít az időjárás – megvan a megoldás a megújuló energiák időjárásfüggőségére?

Erdőirtás számokban
2021.10.22
Glasgow és Róma: mire jutottak a világ vezetői a klímaváltozás elleni harcban?
2021.11.05

A megújuló energiaforrások széleskörű elterjedésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az időjárásfüggőség, illetve az ebből fakadó ellátási bizonytalanság. Amíg erre a problémára nem születik stabil megoldás, a szakértők a hagyományos- és a megújuló energiaforrások vegyes használatában látják a megoldást. Ez jelenleg szintén számos kihívásba ütközik, melyek közül az egyik legjelentősebb, hogy a hagyományos erőműveket „rossz idő″ esetén villámgyorsan és rugalmasan be lehessen kapcsolni a villamosenergia hálózatba. Erre kínál megoldást az Enerhash, melynek köszönhetően hatékonyabban lehet egy rendszerbe bekapcsolni a hagyományos- és megújuló erőműveket, így küszöböli ki az időjárásfüggőséget az energiaellátásból 

 

magyar techcég világszinten is innovatív megoldást fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a megújuló energiatermelők hatékony integrálását az áramhálózatba, és rugalmas használatát a hagyományos energiaforrásokkal együtt. Ezzel megoldást kínálnak az egyik legnagyobb zöld kihívásra az energetika terén. Hiszen számos megújuló – pl. nap-, vagy szélenergia – erősen időjárásfüggő, a hatékony energiatárolásra – amivel az egyenletes áramellátást kedvezőtlen időjárás esetén is biztosítani lehetne  pedig jelenleg nincs költséghatékony megoldás. 

 

Mivel kedvezőtlen időjárás esetén a folyamatos áramellátás kizárólag megújulókból nem biztosíthatóezért ilyenkor a rendszerirányító a hagyományos erőművekhez fordul, amelyeknek viszont veszteséget és alacsonyabb hatékonyságot jelent a hirtelen kapacitásbővítés, egy-egy gázmotor napon belül többszöri be- és kikapcsolása. 

 

Adatközpont a megoldás 

 

A magyar Enerhash erre a problémára keresett és talált megoldást. Közvetlenül erőművek mellé telepítenek csúcstechnológiás számítástechnikai adatközpontokat, melyekkel folyamatosan képesek felhasználni az erőművek által termelt áramot, így olyan vásárlóként jelennek meg a piacon, aki képes az átlagosan a kapacitások egy-két harmadát kitevő jelenlegi kihasználtságot, 90% fölé emelni. Ezzel stabil bevételi forrást biztosítanak az erőműveknek, melyek igény esetén egy gombnyomással át tudnak kapcsolni, hogy a közcélú hálózatba táplálják az áramot. Így nem kell a kedvezőtlen időjárás miatt ideiglenesen kieső megújuló kapacitásokat akár napi többszöri ki- bekapcsolgatással pótolni, ami önmagában alacsony hatékonyságot, veszteséget és magasabb karbantartási költségeket jelent. 

 

Adatközpontjainkkal 0-24 órában képesek átvenni az erőművek által termelt áramot, a másik oldalon pedig úgynevezett elosztott számítási kapacitást adnak el ügyfeleiknekAz Enerhash megoldását Magyarországon elsőként az E-ON Hungária Csoport kezdte el alkalmazni: 400 kW-os egységet üzemeltek be egy 3870 kW-os erőművénél, melyet még idén ősszel ugyanekkora kapacitással növel meg az energetikai vállalat.  

 

A magyar techcég jelenleg több nemzetközi partnerrel is tárgyalásban áll, így év végéig várhatóan további országokban kezdik el alkalmazni rendszerüket. 

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Mostantól nem számít az időjárás – megvan a megoldás a megújuló energiák időjárásfüggőségére?

FacebookTwitterLinkedIn