Mesterséges intelligenciával tisztítanák meg Afrika levegőjét

Hulladékgazdálkodás: észre kell venni a fáktól az erdőt
2023.05.26
B-Droid — Robotméhek menthetik meg a Földünk porzás rendszerét
2023.06.09

Egy ösztöndíjas ugandai csapat mesterséges intelligenciával és specifikus, könnyen felszerelhető eszközökkel tisztítaná meg az ország, Afrika, azután pedig akár az egész bolygó levegőjét, melyet világszerte egyre súlyosabban szennyez az emberiség.  

 

Fejlődő kontinensként Afrika az egyik legnagyobb áldozata a levegőszennyezésnek, ahogy az ebből fakadó súlyos következményeknek is – írja a State of Global Air. Az 1,2 milliárd lakosú kontinensen a légszennyezés a második vezető halálozási kockázati tényező. Egészségügyi szempontból a 10-16 mikronnál kisebb méretű szálló por  bír negatív jelentőséggel, a különféle műszerek pedig méretek szerint mérnek: az egyik jelölés a PM2,5, ami a 2,5μm-es szemcsék sűrűségére vonatkozik. A PM2,5 tekintetében a világ tíz legszennyezettebb országa közül öt Afrikában található. 

 

Ezt akarja orvosolni Engineer Bainomugisha, egy ugandai mérnök – neve és foglalkozása csupán véletlen egybeesés, de mégis remek módon tükrözi, hogy „a név kötelez”. A szakembert mindig is vonzotta a technológia, ezért jelentkezett a Makerere Egyetemre Uganda fővárosába, Kampalába. Az egyetemre utazásakor szembesült azzal, hogy mekkora a városban a légszennyezettség, ezért döntötte el, hogy változtatni akar ezen az állapoton. Hallgatói csapatával az épületek és a motoros taxik („boda bodák”) tetejére szenzorokat helyezett, melyekkel valós adatokat gyűjthetnek a szennyezettségről – írja a Google, melynek ösztöndíjával komplexebb mértékben fejleszthetik technológiájukat.  

 

Engineer Bainomugisha csapata egyike annak a 20 szervezetnek, melyet több mint 2600 közül választottak ki a Google AI Impact Challenge keretein belül. A csapat az adatokat felhőalapú mesterséges intelligencia szoftverrel analizálja valós időben, ezzel határozva meg a levegő szennyezettségét. Ezzel az információval pedig Kampala közösségei csökkenthetik a káros tényezőket, a kormányzati szervek pedig intézkedéseket hozhatnak a levegőminőség javítására.

Ahogy az amerikai külügyminisztérium alumni oldala is írja, Bainomugisha találmánya költséghatékony és kicsi, ezért is lehetett több mint 50 helyszínen elhelyezni.  

 

A mérnök felhívja a figyelmet arra, hogy évente több mint 7 millióan halnak bele a levegő szennyezettségébe, és szerinte a számítógépes technológia szerepet játszhat a probléma megoldásában. „Hiszek a számítástechnika és az intelligencia transzformatív erejében, ugyanis képes lehet komplex társadalmi kihívások kezelésére és az emberek életminőségének javítására” – fogalmaz. Találmánya és munkája remekül rávilágít arra, hogy az elkötelezettség és a szakértelem együttesen milyen pozitív hatásokkal bírhat.  

 

Most már nemcsak Ugandában kamatoztatják tudásukat, ugyanis áprilisban jelentettek be egy hálózatot, amely 15 afrikai városba juttatná el ezt a technológiát. Ráadásul egy egyedi mobilalkalmazást is kifejlesztettek, ami az első ilyen a kontinensen. Bíznak benne, hogy idővel globális szinten is hozzájárulhatnak a világ jobbá, tisztábbá és egészségesebbé tételéhez. 

 

 

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Mesterséges intelligenciával tisztítanák meg Afrika levegőjét

FacebookTwitterLinkedIn