Kambodzsában szemétből építettek iskolát, így segítve és okítva a helyieket

3 súlyosan környezetszennyező divatjelenség
2023.05.12
Hulladékgazdálkodás: észre kell venni a fáktól az erdőt
2023.05.26

Matematikára, informatikára és nyelvekre tanítja a helyieket egy szemétből épített iskola, amely tandíjként is szemetet szed. Ouk Vanday egykori hotelmenedzser szinte kizárólag újrahasznosított hulladékokból álmodta meg ezt az intézményt, amely így többszörösen is hasznos.

A Világbank adatai szerint évente 2,01 milliárd tonna hulladékot termel a világ, amelynek nagy részét nem környezettudatos módon kezelik. Becslések szerint 2050-re az emberiség által termelt hulladék elérheti a 3,4 milliárd tonnát is. A Statista pedig rávilágít arra, hogy a szemét alig 20 százalékát hasznosítjuk újra, miközben hatalmas mennyiségek kerülnek a szemétlerakókba. Ugyan a gazdagabb országok több hulladékot termelnek, jobb eszközeik is vannak ennek feldolgozására.

Ezért is elképesztően érdekes és fontos az a munka, melyet a kambodzsai Ouk Vanday, egy hotelmenedzser végez. Az Arab News beszámolója szerint a helyiek által „Szemetes embernek” becézett szakember egy nemzeti parkban álmodta meg a Kókuszdió Iskolát, amely szinte teljesen újrahasznosított hulladékokból készült: a falak festett autókerekekből állnak, a bejáratot pedig egy műanyag kupakokból kirakott kambodzsai zászló díszíti.

A 2017-ben alapított intézmény – ahogy saját honlapja is beszámol róla – egy kb. 1,7 millió forintos büdzsével indult, amiből nagyjából egy tantermet építhettek volna meg. Jelenleg már könyvtár, számítógépes munkalabor, játszótér, kávézó, turisztikai részleg és klinika is épült hozzá. Ezeket adományokból, valamint tandíjból sikerült megvalósítani. A történetben az a csavar, hogy a tandíj valójában szemét, amit a diákoknak kell „befizetniük” úgy, hogy megtisztítják lakóközösségüket. A hulladék újrahasznosításából pedig új létesítményekkel bővülhet az iskola, amelynek jelenleg 2 teljes munkaidőben dolgozó tanára és 78 tanulója van, akik 7 és 16 év közöttiek. A diákok így a hagyományos tananyagokon kívül az újrahasznosítás fontosságáról is tanulhatnak, miközben még a környezetüket is megtisztítják.

Kambodzsában 4,09 millió tonnányi hulladék keletkezik évente, amelynek 62,9 százalékát gyűjtik össze, közel 30 százalékát pedig illegálisan helyezik el vagy egyenesen a folyókba dobják, szennyezve ezzel a környezetet. Ugyan Kambodzsában a közoktatás ingyenes, de a kiegészítő órák pénzbe kerülnek, amiket nem mindenki engedhet meg magának. A Kókuszdió Iskola így egyszerre igyekszik két problémát kezelni, miközben példát mutat a jövő generációinak.

 

 

 

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: Kambodzsában szemétből építettek iskolát, így segítve és okítva a helyieket

FacebookTwitterLinkedIn