A tavaszi nagytakarításból az erdő sem maradhat ki

Vízi szélparkok
2021.03.29
Első számú közellenségből szövetséges?
2021.04.09

A jó idő közeledtével egyre többen kirajzanak a természetbe, és a hosszú bezártság után felfedezik a lakóhelyükhöz közeli túraútvonalakat vagy parkokat. A városból menekülve sokan a szabadban lélegeznek fel, de ezzel együtt sajnos megnőtt a természetben szétdobált hulladékok mennyisége is. A köztéri szemetesládák roskadoznak az elviteles éttermek csomagolóanyagaitól, vagy ami még rosszabb, a hulladékot egyenesen a természetben szórják szét a gondatlan túrázók. Ezért az Aktív Magyarország tavaszi nagytakarítást hirdetett, amihez csatlakozva mi is megmutathatjuk ismerőseinknek: szemetet szedni igenis menő!

Nemrég olvashattunk róla a hírekben, hogy többszáz köbméter kommunális hulladékot kellett eltávolítani a Felső-Tiszából. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint az ukrajnai határszakaszban percenként 30-40 darab műanyagpalack, flakon és doboz érkezett a folyón. A vízügy ezért harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, és azonnal megkezdték a szemét kiszűrését. Nem ez az első eset, hogy áradáskor több száz tonnányi hulladék ömlik be a folyókon az országba: a vízügy már korábban is találkozott a problémával, ezért másfél éve egy kamerarendszert építettek ki, amivel napi 24 órában figyelik a kritikus szakaszokat. Így, mire a hordalék a Felső-Tiszára ér, már oda tudják vezényelni a munkagépeket. De nemcsak a hivatalos szervezetek küzdenek a környezetszennyezés ellen: a helyiek évről évre gyűjtést szerveznek egy verseny keretében, és a hulladékok jelentős részét újrahasznosítják.

 

Nagyon fontosnak és példamutatónak tartom a hasonló kezdeményezéseket, hiszen a műanyaghulladék felfoghatatlan károkat okoz az élővilágban, amellett, hogy elcsúfítja a környezetet. Az állatok belegabalyodhatnak, beszorulhatnak a műanyagba, vagy összekeverik a hulladékot a rendes táplálékkal, ami a gyomrukban felhalmozódva korán elpusztítja őket. Másrészt biokémiai károkat okoznak, mert a bomlás során mikroműanyagok kerülnek a természetbe, onnan pedig egyenesen az emberi szervezetbe. Azt egyelőre még nem tudni, hogy ennek hosszú távon milyen hatása van az egészségünkre. Az viszont biztos, hogy a műanyagszemcséket szinte lehetetlen eltávolítani a folyóvizeinkből. Az egyedüli megoldást az jelentené, ha visszafognánk a műanyagtermelést, amiből most világszerte körülbelül 330 millió tonnát állít elő az emberiség.

 

De nem csak a vizeket fenyegeti a szennyezés, hanem az erdőket-mezőket is. A pandémia miatt jelentősen megnőtt a hulladék mennyisége a népszerű kirándulóhelyeken, ami a figyelmetlen túrázóknak vagy a szélnek „köszönhető.” Erre hívja fel a figyelmet az Aktív Magyarország kampánya, ami minden természetszeretőt cselekvésre buzdít. Az általuk meghirdetett tavaszi nagytakarítás lényege, hogy a túrázók annyi szemetet gyűjtsenek össze, amennyit csak tudnak, majd osszák meg az eredményt Instagramon vagy Facebookon a #tavaszinagytakarítás hashtaggel. Így a barátainknak is megmutathatjuk, hogy tisztább lett általunk az erdő, és őket is hasonló cselekedetre bíztathatjuk. Szóval élvezzük a napsütést, a tavaszi természetet, természetesen a pandémiás korlátozó előírások betartása mellett és közben ne menjünk el szótlanul az elhagyott hulladékok mellett!

Megosztom Facebookon!
Megosztom Twitteren!
Megosztom Tumblren!


Forrás: Chikansplanet
Eredeti cikk: A tavaszi nagytakarításból az erdő sem maradhat ki

FacebookTwitterLinkedIn