2025.03.07

Hol van a fapadosok helye a fenntartható turizmusban?

Az utazási szektor jelentős átalakuláson megy keresztül, és ebben kulcsszerepet játszanak a fapados légitársaságok. Másodpercenként 45 utas érkezik meg az áhított desztinációjára, ami éves szinten 1,4 milliárd turistát jelent. Ez hatalmas gazdasági lehetőséget, ugyanakkor komoly környezeti kihívásokat is teremt: a turizmus globálisan az üvegházhatású gázkibocsátás több mint 5 százalékáért felelős, amelynek 90 százalékát maga az […]
2025.03.04

Fenntarthatóság a döntéseink fő szempontja

Az ALTEO elkötelezett a fenntartható jövő iránt, ezért működésünk minden területén integráljuk az ESG (Environmental, Social, Governance) szempontokat. A 2025-2030 közötti stratégiánk ESG célja, hogy felelős üzleti döntéseinkkel is támogassuk a megújuló alapú energiatermelés, valamint a körforgásos gazdaság térnyerését, és partnereinkkel együtt dolgozzunk a fenntartható gazdaság megteremtésén. ESG céljainkhoz kapcsolódóan ESG kötelezettségvállalásainkat is megfogalmaztuk. Fókuszban […]
2025.02.28

Kapunk hideget, meleget: a klímaváltozás nem válogat a mínuszos és pluszos szélsőségek között

Míg egy heves bozóttűz esetén kevésbé szorul igazolásra a kapcsolódás a globális éghajlatváltozással, a szokatlan hidegek esetében messze nem ennyire egyértelmű az összefüggés. Pedig a globális felmelegedés nem egyenértékű az általános hőmérséklet-emelkedéssel, sokkal inkább az időjárási szélsőségek gyakoribbá válását hozhatja magával. A lakosságot és a hatóságokat egyaránt komoly kihívások elé állította az a rendkívüli […]
2025.02.26

Ismét ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója lett a BCSDH elnöke!

Ifj. Chikán Attilát választották a BCSDH elnökévé ismét a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért tisztújító közgyűlésén.
2025.02.21

Unokáink is inni fogják? A fenntartható termelés alapozza meg a kávé jövőjét

Meddig élvezhetjük reggeli kedvencünket? Hogyan hat rá a klímaváltozás? Milyen további kihívások várnak a kávéiparra? A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) adatai szerint 2023-ban a világ kávéimádói naponta körülbelül 2 milliárd csésze kávét fogyasztottak el. Minden földlakóra körülbelül 1,3 kg frissen pörkölt kávé jut éves szinten. Ez elsőre nem tűnik annyira nagy volumennek, de a 2023-2024-es […]
2025.02.14

Zöld hajózási folyosók: kinek lesz ezekre energiája?

A kereskedelmi hajózás egyre több szereplője látja a zöld korridorokat az egyik leghatékonyabb eszköznek a szektor fenntarthatóvá tételében. Bár az ötlet vonzó, a gyakorlati megvalósításhoz hatalmas mennyiségű és elérhető alternatív üzemanyagra lesz szükség, miközben a kikötői infrastruktúrában is komoly fejlesztések kellenek. A zöld hajózási folyosók olyan hajózási útvonalak lesznek, amelyeken kizárólag alternatív, tiszta üzemanyaggal […]
2025.02.07

Lehetőség vagy kihívás a magyar gazdáknak az ökológiai mezőgazdaság?

Az Európai Unió 2020-ban indította útjára a Termőföldtől az asztalig (Farm to Fork) stratégiát, amelynek célja, hogy 2030-ra a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodás folyhasson. Ha megvalósul, azzal csökkenthető lesz a vegyi anyagok használata, az átállás javítja az állatok életkörülményeit, és enyhíti a környezeti terhelést. Az élelmiszertermelés és fogyasztás világszerte nagy terhet ró […]
2025.02.05

Telt házzal zárult az ALTEO Befektetői Klub 2025!

2025. február 04-én megrendezésre kerülő ALTEO Befektetői Klub 2025 rendezvényünk kiemelkedő érdeklődés mellett zajlott
2025.01.31

Hogyan zöldül az égbolt?

A légiközlekedési iparág jelentős környezeti lábnyoma régóta ismert. Ahogy a közvélemény egyre tudatosabbá válik az éghajlatváltozással kapcsolatban, úgy nő az igény a zöldebb utazási lehetőségek iránt. A légitársaságok világszerte azzal a sürgető feladattal néznek szembe, hogy működésüket összehangolják nettó zéró kibocsátási céljaikkal. Ez részint környezetünk védelme miatt megkerülhetetlen, másfelől az egész iparág versenyképességét is […]