Átadta saját fejlesztésű innovatív, ipari energiatárolós projektjét az ALTEO

2019 első felében több mint 20 milliárd forintnyi befektetés-beruházási projektet valósítottunk meg.
Megugrottak az ALTEO féléves számai
2019.09.04
Elkészült az ALTEO Csoport 2020-2024. közötti időszakára vonatkozó stratégiai prezentációja.
Bemutatta a 2020-2024-es stratégiáját az ALTEO
2019.11.25
Az ALTEO 1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési programot indított.

ALTEO átadó esemény

Áder János köztársasági elnök, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében lezárult az ALTEO Nyrt. első, 1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési programja. A magyar tőzsdei vállalat Kelet-Közép-Európában és hazánkban az elsők között épített ipari méretű akkumulátoros energiatárolót. A létesítményt sikeresen kapcsolták rá a hazai villamosenergia-hálózatra, ami nagymértékben hozzájárulhat az olyan időjárásfüggő megújuló energiaforrások, mint a nap és a szél hasznosításához.

Az ipari méretű, 6 megawatt teljesítményű energiatároló az ALTEO tulajdonában lévő Zuglói Fűtőerőműhöz kapcsolódik. Ez Magyarország és egyben a kelet-közép-európai régió egyik első ilyen létesítménye. Az energiatároló akkumulátorai a mobiltelefonoknál is elterjedt lítium-ion technológián alapulnak. A magyar vállalat mérnökeinek legfontosabb újítása az az „okos” rendszer, amellyel a tároló zökkenőmentesen beilleszthető az ALTEO szabályozási központjába, illetve a hazai villamosenergia-rendszerbe.

Az ALTEO első kutatás-fejlesztési programja 1,1 milliárd forintból valósult meg, az innovációt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közel 500 millió forinttal támogatta. A megvalósítás 2017 júliusától 2019 júniusáig tartott, a zuglói létesítményt tavaly augusztusban helyezték üzembe, azóta a tesztüzeme és kisebb fejlesztések megvalósítása zajlott.

Az esemény díszvendége volt többek között Áder János köztársasági elnök, valamint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

 

FacebookTwitterLinkedIn