Energiatároló projekt – Kazincbarcika

A kedvezményezett neve:  ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

A projekt címe: Különböző paraméterű akkumulátor cellákkal felépített tároló létesítmény integrálása a villamosenergia-rendszerbe

A szerződött támogatás összege: 227,84 millió Ft összegű vissza nem térítendő-, valamint 249,68 millió Ft összegű visszatérítendő hitel

A projekt száma: GINOP-2.1.2-8.1.4-16-2017-00310

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A megújuló energiaforrás alapú, időjárásfüggő energiatermelő egységek térhódításával párhuzamosan egyre nagyobb igény jelentkezik a rendelkezésre álló szabályozó kapacitásokra. Az ALTEO Szabályozási Központ folyamatos fejlesztésének egyik legfontosabb célja is az, hogy mennyiségben és minőségben is választ adhasson a villamosenergia-rendszerben jelentkező folyamatosan növekvő szabályozási igényekre.

A fejlesztések egyik formája az akkumulátoros energiatárolók létesítése. Az ALTEO csoport első, 6 MW-os energiatárolóját Budapesten, a Zuglói Fűtőerőmű területén valósította meg 2018-ban.

Jelen projekt keretében az ALTEO a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén építi fel a második energiatárolóját, 5 MW-os teljesítménnyel.

A kazincbarcikai akkumulátoros energiatároló kialakítása ugyanakkor eltér a jelenleg működő sztenderd piaci megoldásoktól. A beruházás különlegessége, hogy nagy teljesítményű, energiatárolóra optimalizált akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártott akkumulátorokat is beépítenek a rendszerbe. Az ilyen tekintetben különböző paraméterű akkumulátorok egységesített energia-menedzsmentjének fejlesztésére összpontosul a pályázat keretében végzett kutatás-fejlesztési tevékenység.

Sajtóközlemény

Energiában gondolkodunk.

FacebookTwitterLinkedIn