Felsődobsza Vízerőmű
2017.06.06

Telephely: 3854 Gibárt, Kossuth Lajos u. 16.

Gibárt község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Hernád folyó mellett a torkolattól 58 km-re fekszik. Itt található az 1901-ben tervezett, 1902-ben épített és 1903-ban üzembe helyezett üzemvízcsatornás elrendezésű vízerőmű.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona. Az ÉMÁSZ Nyrt. és a 2015 májusa óta az ALTEO Group tagjaként működő Sinergy Kft. által 2004-ben megkötött szerződések alapján a ALTEO Group jelenleg mint bérlő és üzemeltető vesz részt a vízerőmű működtetésében.

A műemlékké nyilvánított erőmű felújítása mára indokolttá vált a hosszútávú megbízható működés érdekében, az erőmű az elmúlt közel fél évszázados működés során ugyanis nem lett felújítva. Az ALTEO ezért 2019. második felében megkezdi a létesítmény energiatermelő berendezéseinek és azok műszaki állapotának rekonstrukcióját egy 1,1 milliárd forintos beruházás keretében.

A beruházás egyik fő eleme a korábbi turbinák lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító turbinákra, 5,75 gigawattóra / év teljesítménnyel – ez a korábbiakhoz képest 70%-os teljesítménynövekedést jelent.

Az erőmű és az épület muzeális jellegének megőrzése a teljes felújítási folyamat alatt kiemelt szempont, ez a korszerűsítés révén tehát megőrizhető és bemutatható. Az erőmű műszaki átadása 2020. második felében várható, ezt követően a kiszerelt elemek megtekinthetők lesznek a nagyközönség számára is.

A vízerőművi felújítás nem ismeretlen terep az ALTEO számára. A gibárti vízerőműtől 11 kilométerre lévő Felsődobszai Vízerőművet egy hasonló, 900 millió forintos beruházás keretében (a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) támogatásával) újították fel 2012-2013-ban.

gibart_eromu8_resized
gibart_eromu6_resized

Energiában gondolkodunk.

FacebookTwitterLinkedIn