+36 1/236-8051
Központi Titkárság: +36 1/236-8050 - Energia kiskereskedelmi ügyfélszolgálat: +36 1/236-8054
Titkárság: info@alteo.hu - Ügyfélszolgálat: energia@alteo.hu

27 százalékos árbevétel-bővülés, új befektetések és a meglévő portfólió nyereséges működtetése jellemezte az ALTEO első félévét

Az ALTEO Group 2017 első félévében 11 milliárd forintnyi befektetést készített elő, miközben a meglévő portfólió stabil működtetése révén a tavalyi első félévinél 27 százalékkal magasabb, 8,6 milliárd forintos árbevételt ért el és 1,2 milliárd forint EBITDA-t termelt

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett, aktív befektetési és növekedési szakaszban lévő ALTEO Group 2017 első félévében 8,6 milliárd forint árbevételt ért el és 1,2 milliárd forint EBITDA-értéket termelt. Az idei év első hat hónapját a cégcsoport 587 millió forintos nettó eredménnyel zárta – derül ki a vállalatcsoport IFRS szerinti konszolidált beszámolójából. Az ALTEO az év első hat hónapjában a 2017-2018-as vállalati stratégiának megfelelően több mint 11 milliárd forint értékben készített elő új befektetéseket, ami megalapozza a további növekedést, és erősíti a csoport pozícióit a megújulóenergetika terén.

Az előző év hasonló időszakához mérve a vállalatcsoport árbevétele 27 százalékkal, 1,9 milliárd forinttal, növekedett 2017 első félévében. Hasonló bázison mérve a nettó eredmény és az EBITDA-érték a jelenlegi portfólió átlagos eredménytermelő képességének megfelelően alakult, ugyanakkor a 2016-os nagyon jól sikerült első félévéhez képest némi csökkenést mutat: előbbi 17, utóbbi 29 százalékkal alacsonyabb a 2016 első hat hónapjában mért eredményeknél.

„2017 az ALTEO számára alapvetően a növekedési stratégiájában foglalt befektetések megkezdéséről valamint a meglévő tevékenység és eszközportfólió optimális működtetéséről szól. Ez utóbbi vonatkozásában az árbevételünk kétszámjegyű bővülése nagyon bíztató, hiszen emögött jelentős súllyal szerepelnek újonnan szerzett üzletek, különösen az energia szolgáltatási üzletágunkban. Ugyanakkor féléves számaink mutatják jelenlegi portfóliónk eredményességének növekedési korlátait is, amin a megkezdett 11 milliárd Ft-ot meghaladó befektetési lehetőségek sikeres megvalósítása lendítheti túl a csoportot” – emelte ki az eredmények kapcsán Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

A vállalatcsoport mindenkori eredménytermelése függ az időjárás alakulásától, aminek kapcsán a vezérigazgató kiemelte: „Amíg az előző év hasonló időszakában számunkra igen kedvező időjárási körülmények a jó eredmény elérését segítették, addig az idei év első hat hónapjában az extrém hideg hatása miatt a mutatóink némileg romlottak. Így eredményeink ugyan a jelenlegi portfóliónk eredménytermelő képességének átlagos értéke körül alakultak, ugyanakkor a nagyon jól sikerült tavalyi évhez képest visszaesést mutattak. Ez a rövid távú ingadozás azonban természetes velejárója egy olyan vállalat tevékenységének, amely az energetikán belül az időjárásnak is kitett tevékenységekben aktív, ellenben ezek a hatások hosszabb távon kiegyenlítődnek, sőt a célunk az, hogy az új befektetések jövőbeli hozzájárulásával stabilizálódjon az eredménytermelő képesség” – hangsúlyozta a mutatók kapcsán Ifj. Chikán Attila.

Az árbevételnek az előző év hasonló időszakához mért növekedéséhez közel egyenlő mértékben járult hozzá a hő és villamosenergia-termelés, valamint az energetikai szolgáltatások és az energia-kiskereskedelem. Az árbevétel bővülésében jelentős súlyt képviseltek az energetikai szolgáltatásokat nyújtó üzletág újonnan megszerzett projektjei is: az üzletág egyik jelentős ügyfelénél tavaly egy 2 milliárd forint feletti kazánberuházás kivitelezési munkájára kapott megbízást az ALTEO, aminek hatása részben a 2017-es számokban jelentkezik.
A tavaly év végén elindított gázkereskedelmi tevékenység is hozzájárult az árbevétel bővüléséhez, emellett olyan, a kezdetek óta meglévő ALTEO tevékenységi kör, mint a villamosenergia-kereskedelem terén is sikerült jelentős volumennövekedést elérni.

A társaság a 2017-es év legfontosabb feladatának új befektetések, beruházások megvalósítását tűzte ki. Az idei év első felében ennek megfelelően több mint 11 milliárd forint értékű új projektet alapoztak meg az ALTEO Group szakemberei. A vállalat augusztusban befejezte a debreceni depóniagázos erőműve kapacitásainak bővítését, folyamatban van a Soproni Erőmű földgáztüzelésű hőenergia-termelési kapacitásainak korszerűsítése, valamint az ALTEO hozzálátott egy energiatárolási megoldások virtuális erőműbe integrálását vizsgáló kutatás-fejlesztési projekt megvalósításához. Ezeknek a projekteknek az összértéke 1,6 milliárd forintot tesz ki, amelyen felül a társaság összesen közel 10 milliárd forint értékű fotovoltaikus (naperőművi) fejlesztések feltételekhez kötött megvalósításához, illetve egy szélerőmű akvizícióhoz is megszerezte igazgatósága támogatását.

„2017 a folyamatos kivitelezés éve az ALTEO Group számára. A befektetések és fejlesztések tervezése, végrehajtása áll az idei év fókuszában. Összességében a vállalatcsoport befektetési portfóliója erősebb, mint valaha, ennek gyümölcseit pedig hosszabb távon szándékozzuk learatni” – zárta gondolatait az ALTEO Group vezérigazgatója, Ifj. Chikán Attila.

Debreceni erőművel bővül az ALTEO zöldenergia portfóliója

Augusztus elején megkezdte működését az ALTEO új, 300 millió forint értékű, 499 kilowattos erőműve, mely a Kötelező Átvételi Rendszernek köszönhetően támogatott áron értékesíti a megtermelt villamos energiát. Az új létesítmény a vállalat harmadik depóniagáz-hasznosító egysége, mely termelése során évente 15.000 tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja értékes villamos energiává.

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett ALTEO már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban. Az eddigi működési tapasztalatokra alapozva bővítették most a környezettudatos energiatermelő infrastruktúrát. Az új, közel 300 millió forint értékű beruházás keretében a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagázt hasznosító, 499 kilowatt névleges teljesítményű kiserőművet építettek, melynek üzembe helyezése augusztus elején megtörtént. Az erőmű a Kötelező Átvételi Rendszer mérlegkörében támogatott áron tudja értékesíteni a megtermelt villamos energiát.

„Az új debreceni erőmű építését márciusban jelentettük be, és a munkálatok során minden rendben ment, így a terveknek megfelelően augusztus elejére el is készült a létesítmény, melynek köszönhetően tovább bővül az ALTEO zöldenergia portfóliója. A célunk továbbra is az, hogy új beruházásokat indítsunk, és ezzel alapozzuk meg vállalatunk stabilitása mellett a jövőbeli további növekedésünket is.” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. Az új erőmű – a nyíregyházi, és a másik debreceni erőmű mellett – az ALTEO harmadik depóniagázt hasznosító egysége, amely termelése során évente 15.000 tonna széndioxiddal egyenértékű üvegházhatású gázt semlegesít azzal, hogy átalakítja értékes villamos energiává.

Tízmilliárdos beruházással bővíti portfólióját az ALTEO

Összesen közel 10 milliárd forint értékben indíthat új beruházásokat az ALTEO: a társaság igazgatósága három, összesen 18,1 MW teljesítményű napenergiát hasznosító erőmű megvalósítási feltételeiről döntött, továbbá jóváhagyta egy 2 MW teljesítményű szélerőmű akvizícióját. Ifj. Chikán Attila vezérigazgató szerint növekvő portfóliójuk nagyban hozzájárul vállalatuk stabilitásához, valamint az új beruházásoknak köszönhetően tovább erősítik vezető pozíciójukat a megújuló energiatermelés területén.

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett ALTEO idén februárban írt alá megállapodást a Domaszék2MW Kft. megvásárlásáról, a vállalat ezzel teremtette meg a feltételeit annak, hogy elindítsa első zöldmezős fotovoltaikus fejlesztését. A társaság igazgatósága a Domaszéken található, 2 MW teljesítményű naperőmű projekt folytatása mellett döntött, továbbá új beruházásokat is jóváhagyott.

Ennek értelmében összesen 18,1 MW teljesítményű, szintén napenergiát hasznosító projekt megvalósításának üzleti feltételeihez adta hozzájárulását, továbbá döntött egy 2 MW-os, már működő szélerőmű akvizíciójáról. A szóban forgó naperőmű-fejlesztések az ország jellemzően déli, magasabb átlagos napsütéses óraszámmal rendelkező részén valósulhatnak meg, a munkálatok során az ALTEO a legkorszerűbb naperőművi technológiákat alkalmazza. A domaszékivel együtt a befektetések összértéke 9,7 milliárd forint.

Az ALTEO 2017 folyamán elsősorban befektetések, beruházások megvalósítására összpontosít, hiszen a további növekedés biztosításához ez elengedhetetlenül szükséges. A közel 10 milliárdos összértékű projektek megkezdése előtt a vállalat már az idén hozzálátott depóniagázas erőművi kapacitásainak bővítéséhez, soproni földgáztüzelésű hőenergia-termelési kapacitásainak korszerűsítéséhez, továbbá egy állami támogatásban is részesülő, az energiatárolás területére fókuszáló K+F projekt megvalósításához. Ezen projektek további 1,5 milliárd forinttal növelik az ALTEO ez évi befektetéseinek nagyságát.

„A részvényeseinknek tett ígéretünket tartva folyamatosan keressük a bővülési lehetőségeket, és tovább folytatjuk a beruházásokat, ezúttal a nap- és szélenergia területén. Amennyiben a megvalósítási feltételek teljesülnek, az igazgatóság jóváhagyása alapján további közel 10 milliárd forint összértékű projekttel jelentősen nő a portfóliónk, ami nagyban hozzájárul vállalatunk stabilitásához, és jövőbeli üzleti céljaink megvalósításához. Az új erőműveknek köszönhetően tovább erősítjük vezető pozíciónkat a megújuló energiatermelés területén” – mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató.

1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési projektbe kezd az ALTEO

Akkumulátoros energiatároló innovatív alkalmazási modelljének kidolgozására nyert közel 500 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán az ALTEO. A támogatásnak köszönhetően egy olyan, összességében közel 1,1 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektbe kezdhet bele a vállalat, melyben az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételét vizsgálják majd.

Innovatív, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére írt ki pályázatot 2016 májusában a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A kiírásra az ALTEO Nyrt. egyik leányvállalata nyújtotta be pályázatát azzal a céllal, hogy olyan fejlesztéseket indítson el, mely elősegíti az energiatermelési rendszerek megújulását, így hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Ma még nagyban gátolja egyes megújuló energiaforrások, mindenekelőtt a szél- és napenergia hasznosításának terjedését, hogy az ezen alapuló erőművek termelése nehezen tervezhető. A 2015-ben az ALTEO által akvirált Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. pályázatának egyik kiemelt célja ezért egy olyan akkumulátoros villamosenergia-tároló fejlesztése, amely számos dimenzióban segítheti a magyar villamosenergia-rendszer működését, illetve az időjárásfüggő termelők piaci alapú integrációját.

Az 1,1 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projekt közel 500 millió forintos támogatást nyert, melynek eredményeképpen az ALTEO kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő kiserőműveit irányító szabályozó központ bővítésével, fejlesztésével és a csatlakoztatott létesítmények (szélturbinák, villamosenergia-tároló architektúra) integrációjával egy olyan – hazánkban egyedülállóan nagy diverzitású – intelligens rendszer jön létre, mely a termelési és piaci szinergiák kihasználási lehetőségén túl, összességében pozitív hatást gyakorol a magyar villamosenergia-rendszerre is.

„Korábban iparági konszenzus volt abban a kérdésben, hogy a villamos energiát nem lehetséges hatékonyan tárolni. Mi azonban ezt nem így gondoljuk. Az akkumulátoros energiatárolásban nagy potenciál rejlik, és a győztes projektünkkel ezt be is fogjuk bizonyítani. Pályázatunk és törekvéseink bizonyítják azt is, hogy olyan vállalat vagyunk, mely nem elégszik meg a jelenlegi rendszerekkel – a fenntarthatóság jegyében az újat, a jobbat, a hatékonyabbat keressük, és folyamatosan a hazai energiatermelési és tárolási rendszer fejlesztéséért dolgozunk.” – mondta Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Tovább fejleszti soproni erőművét az ALTEO

A korszerűsítés, valamint a hatékonyság és az ellátásbiztonság növelése a célja annak az új, 200 millió forintos fejlesztésnek, melyet az ALTEO végez a soproni erőművében. A beruházás keretében új, 10 MW teljesítményű gőzkazán létesül, a munkálatokkal a fűtési szezon kezdetére, októberre készülnek el.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ALTEO tulajdonában lévő soproni erőmű a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. mellett további 30 helyi ipari ügyfelet szolgál ki, továbbá a városi távhőszolgáltató részére is értékesít hőenergiát. Annak érdekében, hogy a vállalat szolgáltatása még megbízhatóbb és hatékonyabb legyen, most egy újabb, 200 millió forint összértékű fejlesztésbe kezdenek. Ennek köszönhetően jelentősen javul az erőmű hatásfoka, csökkentve ezáltal a CO2 és egyéb károsanyag-kibocsátást és a hőtermeléshez szükséges tüzelőanyag költséget.

A beruházás kapcsán Papp András, az ALTEO vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a vállalat soproni erőműve kiemelkedő jelentőségű, nyugati bázisuk legfontosabb elemeként funkcionál, mert a soproni partnerek, elsősorban a Sopron Holding és a Heineken Soproni Sörgyár energiaellátásán túl innen történik a győri erőmű, valamint az Nyugat-magyarországi szélerőművek távfelügyelete is. A fejlesztés túlmutat önmagán és üzenetértéke van: „Ezzel a beruházással is szeretnénk jelezni ügyfeleinknek, hogy együttműködésünk során számunkra a hatékonyság és a fenntarthatóság kiemelkedő szempont. Ez a korszerűsítés éppen ezeket a tényezőket hivatott növelni. Folyamatosan keressük a fejlesztési, modernizálási lehetőségeket, így volt ez ebben az esetben is. Az őszi fűtési szezon kezdetekor már egy korszerűbb, hatékonyabb rendszer biztosítja majd a távhőellátást a lakosok és a helyi vállalatok számára.”

A soproni fejlesztés része annak a beruházási programnak, amelynek keretein belül az ALTEO az elkövetkező 1-2 évben a további sikereinek és növekedésének megalapozásaként 10-15 milliárd forintot tervez befektetni különböző projektekbe.

Ügyfeleink elégedettségért dolgozunk

Lezártuk a 2016-ra vonatkozó ügyfélelégedettség-mérés kiértékelését és ezúton örömmel osztjuk meg Önökkel az eredményeket. Mindaz, amiért dolgozunk, valóra vált: a megkérdezettek 93%-a értékelte pozitívan kollégáink szakértelmét és hozzáértését, melyre a leginkább büszkék vagyunk.

Az ügyfél-elégedettséget mérő kérdéseinkre olyan ügyfeleink adtak választ, mint a BEZRt; a BC Erőmű Kft.; a TVK Erőmű + MPK; a BC Zrt.; a FŐTÁV Zrt.; a Barcika-Szolg Kft.; a Tiszaszolg 2004 Kft.; a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.; a Sopron Holding Zrt. Távhő Divízió; a LEGO; a MOM Park MFC Kft.; a MOM Park Torony Kft.; az Audi Hungária Motor Kft.; a WPR Alfa Kft. – Agria Park; az MPK-Petroszolg és az Ózdi Távhő.

A felmérés során speciálisabb kérdéskörökben is kikértük ügyfeleink véleményét vállalatunk munkájáról, így a kapcsolattartás minőségéről, a szakértelemről és a különböző határidők betartásáról is megkérdeztük őket.
Ügyfélelégedettség változása

Az eredmények minden várakozásunkat felülmúlták. A 2016-os esztendő még a 2015-öt is túlszárnyalta, hiszen a szolgáltatás és a kapcsolattartás minőségével, a karbantartások ütemezésével, a panaszok kezelésével és a dolgozók szakértelmével kapcsolatban is növekedett ügyfeleink elégedettsége. Az általános pozitív vélemény pedig a két évvel ezelőtti 81%-hoz képest tavaly 85%-ra nőtt. A megkérdezettek leginkább az ALTEO szakértelmével és hozzáértésével vannak megelégedve (93%), a 2015-ös eredményekhez képest pedig ugyanezen a területen volt a legnagyobb, 10%-os a növekedés. Emellett 92%-ban elégedettek a hozzáállásunkkal és segítőkészségünkkel.

Papp András, vállalatunk általános vezérigazgató-helyettese így értékelte a kimagasló eredményeket: „Vállalatunk sikerének alapját a sikeres üzleti stratégia mellett a jelenleg futó szolgáltatások magas minősége adja, így nagyon fontos számunkra, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek velünk. Célunk elégedettségük rendszeres felmérésével elsősorban az, hogy minél jobban megismerjük igényeiket, az ő megelégedettségükre tudjuk szolgáltatásainkat javítani, biztosítva így együttműködésünk tartósságát. Az idei eredmények nagyon pozitívak lettek, szeretném megköszönni Ügyfeleink bizalmát. Idén is azon fogunk dolgozni, hogy az eredmények jövőre még jobbak legyenek. Köszönjük Ügyfeleink együttműködését, nekünk az ő véleményük a legértékesebb visszacsatolás munkánkkal kapcsolatban.”

Részvényenként 130 forintos osztalékot fizet az ALTEO

A tavalyinál több, mint 8 százalékkal magasabb részvényenkénti osztalékot fizet részvényeseinek a vállalatcsoport – többek közt erről szavazott a mai közgyűlés

A magyar tulajdonú, smart energy management szolgáltatások területén hazánkban piacvezető ALTEO 2017. évi közgyűlésének fő napirendi pontjai közt az elmúlt évi pénzügyi eredmények ismertetése, továbbá a menedzsment által javasolt osztalékfizetési lehetőség szerepelt. A 2016-os, kiemelkedően sikeres eredményeknek köszönhetően a közgyűlés úgy döntött, hogy a tavalyihoz képest több, mint 8 százalékos emeléssel 130 forintnyi osztalékot fizet részvényenként.

Alteo közgyűlés

Az ALTEO Nyrt. idei közgyűlésének első napirendi pontjaként a vállalat vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila ismertette a Társaság 2016. évre vonatkozó üzleti jelentését. Elmondta, hogy a tavalyi kiemelkedően sikeres év volt, amit bizonyít, hogy a megújuló és hagyományos energiaforrások területén is aktív vállalat árbevétele 33%-os növekedéssel közel 14 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA szintű eredmény 62%-os emelkedéssel meghaladta a 2,3 milliárd forintot. A sikeres gazdálkodás következtében a vállalatcsoport konszolidált adózott eredménye pedig megközelítette a 823 millió forintot.

„Tavaly tovább folytatódott az ALTEO növekedése. A jelenlegi portfóliónkból ugyanakkor kihoztuk a maximumot, így újabb beruházások kellenek ahhoz, hogy a növekedésünket fent tudjuk tartani. Az elkövetkező 1-2 évben tehát a stabil működés mellett elsősorban befektetési céljaink sikeres megvalósítására kívánunk koncentrálni, ami középtávon megalapozója lehet a további sikereinknek és növekedésünknek. Ennek érdekében mintegy 10-15 milliárd forintot fogunk különböző projektekbe, például naperőművi fejlesztésekbe fektetni” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Kiemelte: hisz abban, hogy az ALTEO egy sikeres midcap történet lesz a magyar tőzsdén, ami a befektetőknek kiszámítható megtérülést és dinamikus növekedést biztosít.

Alteo közgyűlés

A 2016-os eredmények alapján a Társaság vezetése 130 forint/részvény osztalék megfizetésére tett javaslatot, amit a mai közgyűlés el is fogadott. Ennek megfelelően a vállalat a tavalyi 120 forint/részvény után idén 8,3%-kal magasabb részvényenkénti osztalékot fizet részvényeseinek.

Jelentős növekedés az ALTEO Group-nál

A magyar tulajdonú, smart energy management szolgáltatások területén hazánkban vezető vállalatcsoport EBITDA mutatója 62%-kal, árbevétele 33%-kal növekedett 2016-ban

Az ALTEO Group növekedése 2016-ban is folytatódott: a megújuló és hagyományos energiaforrások területén is aktív vállalat árbevétele 33%-os növekedéssel közel 14 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA szintű eredmény 62%-os emelkedéssel meghaladta a 2,3 milliárd forintot. A sikeres gazdálkodás következtében a konszolidált adózott eredmény pedig megközelítette a 823 millió forintot – derül ki a társaság közgyűlése által még nem elfogadott, IFRS szerinti, konszolidált éves beszámolóból.

A tavalyi év is sikeres volt az ALTEO Group számára, amit a pénzügyi mutatók is igazolnak. Az – értékcsökkenés, a pénzügyi tételek és a társasági, valamint ágazati nyereségadó előtti működési eredményességet kifejező – EBITDA mutató konszolidált értéke 2,3 milliárd forintot ért el tavaly, amely 62%-kal haladja meg a 2015-ös értéket. Az EBITDA kiugró növekedésében szerepet játszott, hogy a 2015-ben megvásárolt Sinergy cégcsoport eredményei most először jelentek meg teljes egészében az ALTEO Group számaiban, illetve a vállalati portfolió fontos elemét képező virtuális erőműhöz tartozó termelőegységek is átlag feletti, kimagasló eredményeket produkáltak.

A Társaság vezetése által nagyon sikeresnek ítélt üzleti év alapján a vezetés 130 forint/részvény osztalék megfizetésére tesz javaslatot az ALTEO közgyűlésének. Ha ezt az április 24-én tartandó közgyűlésen az ALTEO részvényesei elfogadják, akkor idén az ALTEO a tavalyi 120 Ft/részvény után 8,3%-kal magasabb részvényenkénti osztalékot fog kifizetni részvényeseinek.

„Tovább folytatódik az ALTEO Csoport növekedése, ami arról tanúskodik, hogy tudatos stratégiai döntéseink és aktív befektetői és fejlesztési stratégiánk meghozta azt a pozitív eredményt, amit vártunk. A tavalyi évünk rendkívül mozgalmas volt, komoly eredményekkel, amelyek hosszú távon is megalapozhatják a vállalatcsoport sikerességét” – kommentálta a 2016-os eredményeket ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

Az ALTEO Group tavaly ősszel sikerrel zárta első nyilvános részvényértékesítését, mely során közel 1,4 milliárd forint értékben jegyeztek a Társaság új kibocsátású részvényeiből az ALTEO-nak bizalmat szavazó lakossági és intézményi befektetők. A vezérigazgató szerint már a vállalat megalapításakor céljuk volt, hogy részben a tőkepiacról finanszírozzák a növekedést, és erős tőzsdei jelenlétet építsenek. Ez a folyamat kezdődött el 2016-ban. Időn fő céljuk, hogy tovább erősítsék a bizalmat a vállalat iránt a befektetőkben.

„A tavalyi számokat idén tovább szeretnénk növelni, ami nem lesz könnyű, hiszen a szélsőséges téli időjárás miatt eléggé hektikus volt a villamosenergia-piac az idei év első két hónapjában. A jelenlegi portfóliónkból kihoztuk a maximumot, ezért újabb beruházásokkal kívánjuk megalapozni a további növekedést. Az elkövetkező 1-2 évünkben tehát elsősorban befektetési céljaink sikeres megvalósítására kívánunk koncentrálni, ami középtávon megalapozója lehet a további növekedésünknek. Éppen ezért aktívan kezdtük a 2017-es évet, ugyanis februárban egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást indítottunk Domaszéken, március elején pedig Debrecenben kezdtünk depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztésbe. És nem állunk meg, nagy lendülettel megyünk tovább, a következő két évben mintegy 15 milliárd forintot fektetünk energetikába, például naperőművek építésébe” – mondta ifj. Chikán Attila.

A vállalatcsoport árbevétele közel 14 milliárd forintot, nettó eredménye pedig megközelítőleg 823 millió forintot tett ki a 2016-os pénzügyi évben. Az árbevételből a hagyományosan erős tevékenységek, a villamosenergia-termelés és a hőértékesítés egyaránt 29-29%-ot tett ki, míg az árbevétel 20%-a származott villamosenergia-kereskedelemből. A külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokból 13%, a partnereknek végzett fejlesztésekből az összes bevétel 6%-a származott. A Csoport a 2016-2017-es gázévben megkezdte a gázkereskedelmi tevékenységét is, a működés 3 hónapja alatt az ebből származó árbevétel a Csoport szintű árbevétel 2%-át érte el.

Elkapkodták az intézményi befektetők az ALTEO kötvényeit

A vállalat március 30-i, több mint 2 milliárd forint összértékű zártkörű kötvénykibocsátása jelentős túljegyzéssel zárult

Sikeresen zárta 2017. március 30-i zártkörű kötvénykibocsátását az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., az ALTEO Group anyavállalata. A tranzakció jelentős túljegyzéssel zárult, ugyanis az intézményi befektetők az értékesítésre felkínált 215 ezerrel szemben több, mint 261 ezer darab kötvényre adtak be érvényes jegyzési ajánlatot. Az ALTEO 2020/I. elnevezésű papírok futamideje három és fél év, a fix kamatozású kötvények évente 4,49 százalékos kamatot fizetnek. A bevont forrásoknak köszönhetően a társaság maximalizálni tudja az új befektetésekre, beruházásokra fordítható pénzállományát.

Jelentős túljegyzéssel zárult az ALTEO március 30-i zártkörű kötvénykibocsátása. Az értékesítésre maximálisan felkínált 215.000, egyenként 10 ezer forint névértékű kötvénnyel szemben ugyanis összesen 261.759 darab kötvényre adtak be érvényes jegyzési ajánlatot az intézményi befektetők. Tekintve, hogy a kibocsátás elsődleges célja az ALTEO 2017-ben lejáró kötvényeinek refinanszírozása volt, az ALTEO Igazgatósága a túljegyzést nem fogadta el, így 215.000 darab kötvényt értékesített, 2.150 millió forint értékben. A kötvénykibocsátás forgalmazója az OTP Bank Nyrt. volt.

„A nagymértékű túljegyzés azt bizonyítja, hogy befektetőink bíznak bennünk, és meglátásuk szerint is jó úton haladunk. Az ALTEO az elmúlt évek dinamikus növekedését kívánja folytatni a következő időszakban is, ennek egyik kiemelt feltétele a vállalati finanszírozás egyensúlyának fenntartása, javítása. Ebben segít a mostani tranzakció. A refinanszírozásnak köszönhetően még inkább maximalizálni tudjuk a tervezett befektetésekre és beruházásokra fordítható pénzállományt. Ez mindenképpen pozitív hír az előttünk álló befektetési lehetőségek kihasználhatósága szempontjából.” – mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató.

Debrecenben fektet megújuló energiába az ALTEO

Bővíti innovatív energiahasznosítási portfólióját az ALTEO Group, amely egy közel 300 millió forint értékű beruházás keretében újabb, 499 kilowatt kapacitású kiserőművet létesít a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagáz hasznosítására. A vállalat már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban, most az eddigi működési tapasztalatok alapján, illetve a hulladéklerakót üzemeltető cég terveire alapozva vágnak bele a környezettudatos energiatermelő infrastruktúra bővítésébe. A beruházással az idei évben az ALTEO Group már összesen 1,1 milliárd forint értékű, a befektetőknek jó megtérülést biztosító energetikai fejlesztést indított útjára.

„Erősen indul az év az ALTEO számára. Nemrég indítottunk egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást Domaszéken, ezúttal pedig Debrecenben kezdjük meg egy depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztését, amelynek értéke 300 millió forint. A két, összesen közel 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés önerejét a vállalat tavaly őszi részvénykibocsátásakor bevont tőke adja” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, aki rámutatott arra is, hogy a jövőben hasonló fejlesztések elindításával biztosítja a befektetőknek ígért dinamikus növekedést a vállalatcsoport.

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. Debrecenben ezt az ártalmatlanítási és energetikai hasznosítási feladatot hosszútávú szerződés keretében az ALTEO Csoport látja el egy 625 kW beépített villamos és mintegy 650 kW hő kapacitással rendelkező kiserőmű működtetésével. Az ALTEO így évente 33.000 tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarításával járul hozzá környezetünk védelméhez. A most induló fejlesztés ezen erőművi kapacitásokat bővíti.

Az új, közel 300 millió forint értékű és 499 kW teljesítményű depóniagázt hasznosító erőmű rendelkezik a szükséges engedélyekkel és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott, 5 évre szóló Kötelező Átvételi Rendszer jogosultsággal, ami alapján a megtermelt villamos energiát támogatott áron tudja értékesíteni. A szükséges eszközök gyártása, valamint a gázkút fúrások folyamatban vannak, a berendezések telepítése 2017 májusában kezdődik meg.