A nationwide representative survey on the knowledge and attitudes of Hungarians towards environmental protection.1

There are practically no Hungarians who are not preoccupied with the future of the planet. Nine out of ten residents are climate-worried and concerned about the consequences of pollution. This is especially true for people in Budapest and those with university degrees, as they are the most aware of the threats to our planet. Although the various demographic groups have different views on their importance, the majority agree on one thing: environmental protection is a shared responsibility of society as a whole.

1 1 Survey conducted in January 2021 among Hungarian Internet users between the age of 20 and 65 with a sample size of 1,000 people, representing the gender, age and educational background of the population, and the type of settlement where they live.


Click and download the research in full.


A légszennyezés a legismertebb környezeti probléma

A magyarok átlagosan 12 környezeti problémát tudnak felsorolni. A legismertebbek az általános vagy a hazánkban élőket közvetlenül érintő jelenségek: a levegőszennyezés, a túlzott erdőirtás, az étel-, víz-, energia-, és ruhapazarlás, a klímaváltozás és a globális felmelegedés. A problémák ismertsége ugyanakkor nem egyenlő azzal, hogy mennyire gondolják őket fontosnak a válaszadók. Erre külön rangsort állíttattunk fel velük, mely szerint a legtöbben a túlzott erdőirtástól tartanak.

Mindenki tehet róla és tehet ellene

Tízből kilenc ember határozottan állította, hogy maga is tesz a környezeti problémák ellen. A top három tevékenység a szelektív hulladékgyűjtés, az energia-, víz- és élelmiszerpazarlás elkerülése, valamint a vásárlás visszafogása. A megújuló energia használata minden tizedik háztartásban merül fel, míg elektromos vagy hibrid autót a válaszadók 4%-a vezet.

Egyre közismertebb a fenntartható fejlődés fogalma

A környezetvédelemhez kapcsolódó elvontabb kifejezések közül a legtöbben a fenntartható fejlődés fogalmával találkoztak, míg az ESG befektetésekről csak a válaszadók 3%-a hallott. Tízből hárman egyik felsorolt fogalmat sem ismerték.

Befektetési ismeretek és szokások

A kutatás külön kitért a magyarok befektetésekkel kapcsolatos ismereteire és gyakorlataira. A legismertebb befektetés típusok a kincstárjegyek, állampapírok, lekötött betétek és a megtakarítási számlák. Legkevesebben pedig a befektetési alapokat, valamint műkincseket, értékes tárgyakat nevezték meg.

A legnépszerűbb befektetési forma a lekötött betét vagy megtakarítási számla. Ezt követik az előtakarékossági számlák és a megtakarítással kiegészített biztosítások.

Fenntartható vállalatok előnyben

Mi tesz vonzóvá egy vállalatot a kisbefektetők számára? Első sorban a nyereségessége, a munkavállalóival való bánásmódja és a fenntartható működése. A válaszadók 85%-a előnyben részesítene egy pénzügyi terméket, amennyiben az a fenntarthatóságot is figyelembe veszi.

A kutatás további részleteiről az ALTEO 2021-es Fenntarthatósági Barométerében olvashat, mely az alábbi linken elérhető és letölthető:


Kattintson és töltse le a teljes kutatást!


Energiában gondolkodunk.


FacebookTwitterLinkedIn