+36 1/236-8051
Központi Titkárság: +36 1/236-8050 - Energia kiskereskedelmi ügyfélszolgálat: +36 1/236-8054
Titkárság: info@alteo.hu - Ügyfélszolgálat: energia@alteo.hu

TVK Vízelőkészítő Projektleírás

Beruházás: TVK vízelőkészítő létesítmény beruházása, hosszú távú üzemeltetése és karbantartása
Megrendelő: MOL Petrolkémia Zrt.
Projekttársaság: Tisza-WTP Kft.
A beruházás összege: 8,3 millió euró
A beruházás időpontja: 2002 – 2003
A beruházás helye: Tiszaújváros, MOL Petrolkéma Zrt.

A MOL Petrolkémia Zrt. Közép-Európa egyik vezető vegyipari vállalata. A vegyipari folyamatok nagy energia- és vízigénye miatt az ország egyik legnagyobb hő- és sótalanvíz- fogyasztója. A mennyiségi igénynövekedések, a minőségi változások, valamint az egyre szigorodó környezetvédelmi előírások miatt a TVK a vízszolgáltatás kiszervezéséről döntött, és felkérte a Sinergy Kft.-t, hogy oldja meg a TVK sótalanvíz-igényének hosszú távú kielégítését egy új vízelőkészítő létesítmény megvalósításával.

A beruházás megvalósítására a Sinergy egy 100%-ban a tulajdonában lévő projekttársaságot alapított, a Tisza-WTP Kft.-t. A MOL Petrolkémia Zrt. által igényelt teljes sótalanvíz-mennyiséget a Sinergy 15 éves futamidejű szerződés keretében állítja elő, a vízelőkészítőt saját személyzettel üzemelteti.

Az új vízelőkészítő mű technológiája a Tisza vizét nyersvízként felhasználó elő- és ultraszűrőkből, fordított ozmózisos berendezésből, valamint utófinomító kevertágyas ioncserélőkből áll. Ezt egészíti ki a technológiához tartozó vegyszerrendszer, tároló és közömbösítő tartályok, valamint a gépészeti, villamos- és irányítástechnikai berendezések.