+36 1/236-8051
Központi Titkárság: +36 1/236-8050 - Energia kiskereskedelmi ügyfélszolgálat: +36 1/236-8054
Titkárság: info@alteo.hu - Ügyfélszolgálat: energia@alteo.hu

Cégismertető


Az ALTEO Group 2008. március 19-én alakult meg, fő tevékenységi körének a villamosenergia-termelést jelölték meg a tulajdonosok. Az ALTEO Group ma már a magyar energetikai szektor egyik vezető, komplex Smart Energy Management szolgáltatásokat nyújtó vállalkozása. Üzleti tevékenysége kiterjed a megújuló erőforrásokon, illetve magas hatásfokú szénhidrogén alapuló energiatermelésre; az energia kis- és nagykereskedelemre; az iparvállalatok számára nyújtott Smart Energy Management szolgáltatások biztosítására, különös tekintettel az energetikai rendszerek telepítésére, üzemeltetésére és karbantartására.

A vállalatcsoport kiemelt feladatának tekinti a megújuló alapú villamosenergia-termelés hazai terjesztését. Ennek megfelelően az ALTEO Csoportban olyan erőművi portfóliót építettünk ki és fejlesztünk folyamatosan, amely tartalmaz a fogyasztóhoz közel telepített, alternatív- és megújuló energiaforrások hasznosítására épülő egységeket, valamint ezek kiegészítésére magas hatásfokú, szénhidrogén-tüzelésű kis villamosenergia-termelő rendszereket is. A vállalatcsoport számos hőtermelő egységgel is rendelkezik, amelyek ipari üzemek számára állítanak elő hőenergiát, illetve városi távfűtési rendszereket szolgálnak ki.

Villamosenergia-kereskedőként az ALTEO Group teljeskörű szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára. Folyamatosan bővülő kiskereskedelmi tevékenysége elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások számára nyújt megfizethető árú villamos energiát, ezen túlmenően vállalatunk saját virtuális erőművel és mérlegkörrel rendelkezik. Az ALTEO Group az összes szükséges engedély és felhatalmazás birtokában 2016-ban elindítja gázkereskedelmi üzletágát is, amelynek révén ügyfeleinek minden energia beszerzéssel kapcsolatos igényét képes lesz kielégíteni.

Az ALTEO emellett segíti fogyasztói hatékony energiagazdálkodását annak érdekében, hogy azok a működésükkel járó környezetterhelést és energiaköltségeiket is minimalizálni tudják, valamint a gazdaságosan hasznosítható megújuló energiaforrásokat maximálisan kihasználják. Az ALTEO Group ipari üzemeknek nyújtott szolgáltatásának alapját a „smart energy management” szemlélet jelenti. A filozófia lényegét három elem együttes megléte szemlélteti: termelési oldalon jellemzője a kiemelkedően magas hatásfok és a megújuló energiaforrások egyre hangsúlyosabb integrálása; fogyasztói oldalon az energiahatékonyságot növelő és az energia-megtakarítást fokozó fejlesztések térnyerése; míg az energetikai partnerek és szolgáltatók oldalán az ügyféligények innovatív termékek és szolgáltatások általi egyre teljesebb kiszolgálására törekednek a piaci verseny szereplői. Ahogy az új szemlélet széles teret nyer, úgy lesz a hazai energetikai rendszer fenntarthatóbb, a szolgáltatások és partneri együttműködések egyre testre szabottabbak és rugalmasabbak.

Az ALTEO az elmúlt évek egyik legnagyobb, magáncégeket érintő energiapiaci cégfelvásárlását zárta le 2015 májusában. A szükséges engedélyek megszerzését és az egyéb szerződésben kikötött feltételek teljesítését követően a korábban az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport tulajdonában álló Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. a tőzsdén jegyzett, feltörekvő alternatív energetikai vállalat tulajdonába került.

Az ALTEO Group összesen 22 erőművi egységet tulajdonol, illetve üzemeltet, erőművi portfóliója 77,75 megawatt villamosenergia- és 463 megawatt hőtermelő kapacitással rendelkezik. A vállalat erőműparkjának jelentős része megújuló energiaforrásokat használ, a csoport többek között rendelkezik 4 szélerőművel, 2 vízerőművel és több alternatív gázokat hasznosító egységgel is.

  • 2010 októberében az ALTEO részvényei bevezetésre kerültek a Budapesti Értéktőzsdére.
  • 2011 júniusában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyta az ALTEO kétmilliárd forint össznévértékű kötvényprogramját.
  • 2011 novemberében, illetve 2012 januárjában a társaság sikeresen bocsátott ki kötvényt lakossági, valamint intézményi körben összesen 1 milliárd forint értékben.
  • 2012 októberében zártkörű tőkeemelési folyamat zárult eredményesen, ahol 310 millió forint értékben bocsátott ki a társaság részvényt.
  • 2014. január 10-én a társaság sikeresen hajtott végre zárkörű kötvénykibocsátást 623,9 millió forint értékben.
  • 2014 júniusában intézményi befektetők összesen 1507,8 millió forint értékben vásároltak ALTEO kötvényeket.
  • 2014. július 18-án sikeres zártkörű kötvényjegyzést hajtott végre a társaság összesen 925 millió forint értékben intézményi befektetők körében.
  • 2014. augusztus 13-án zárta idei negyedik kötvényjegyzését a társaság, 500 millió forint értékben.
  • 2015 május 4-én a vállalat sikeresen megvásárolta a korábban az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport tulajdonában álló Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft.-t. A sikeres tranzakciót követően az ALTEO Group a hazai energetikai szektor megkerülhetetlen szereplőjévé vált.

A cégcsoport 2010-ben 5,658 milliárd, 2011-ben 4,865 milliárd, 2012-ben 5,545 milliárd, 2013-ban 6,147 milliárd, 2014-ben 5,860 milliárd, 2015-ben pedig 10,70 milliárd forint árbevételt ért el, amely a vállalat történetének rekorderedménye.

Az ALTEO Group anyavállalata, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. 2016. szeptember 26. és október 17. között új részvénykibocsátás általi tőkeemelést hajtott végre, amelyen intézményi és magánbefektetők is jegyezhették a vállalat értékpapírjait. A vállalatcsoport a tőkeemelés során összesen 299.992 darab új vállalati papírt értékesített 4.630 forintos áron, összesen mintegy 1,4 milliárd forint értékben. A korábban a Budapesti Értéktőzsde parkettjén jelen lévő papírokkal és a vállalat új részvényeivel együtt már jelentős, közel 400.000 darab részvénynyi közkézhányaddal rendelkezik, amely már jelentős likviditásjavulást is eredményezhet. A vállalat részvényeit egy úttal a Budapesti Értéktőzsde Technikai kategóriájából a Standard kategóriába sorolták át.

Az ALTEO mindig kiemelt figyelmet fordított arra, hogy vezetőségébe a legmagasabban képzett, releváns szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársakat nevezzen ki, hiszen az ő teljesítményük fontos tényezője a társaságcsoport sikeres működésének.

 
  
 

Kaderják Péter
Igazgatóság elnöke

Közgazdász, 2009 júliusa óta az ALTEO Igazgatóságának elnöke, egyben a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának vezetője. Korábban négy éven keresztül volt a Magyar Energia Hivatal, illetve az Energiaszabályozók Regionális Egyesületének (ERRA) elnöke. A Corvinus Egyetem energiagazdász szakképzésének vezetője, az ERRA oktatási igazgatója, a Firenzei Szabályozási Iskola rendszeres előadója. A vezetékes energiapiacok működésére és szabályozására vonatkozó széleskörű gyakorlati, kutatói és oktatói tapasztalatokkal rendelkezik. Több, a közép- és délkelet európai régió energiapiacaira vonatkozó nemzetközi kutatási projekt vezetője.

Ifj. Chikán Attila
Vezérigazgató, az Igazgatóság tagja

Ifj. Chikán Attila, a társaság alapítása, 2008 márciusa óta az ALTEO vezérigazgatója. Korábban öt éven keresztül volt az EETEK Holding befektetési igazgatója, ahol vezető szerepet töltött be több mint 10 milliárd forint értékű energetikai befektetés végrehajtásában. Ez többek között mintegy 30 megawatt kiserőművi befektetést jelentett. Ezt megelőzően pénzügyi és befektetési elemzőként dolgozott különböző pozíciókban. Diplomáit a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, illetve a Külkereskedelmi Főiskolán szerezte. A fenntarthatósági kérdésekben aktív vezérigazgató témába vágó blogot vezet Chikansplanet néven.

Kovács Domonkos
Befektetési igazgató, az Igazgatóság tagja

Kovács Domonkos befektetési igazgatóként 2012 márciusa óta dolgozik az ALTEO-nál. Közel 18 éves tapasztalattal rendelkezik befektetés-elemzési, akvizíciós, illetve tőkepiaci területen. 1993-ban végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pénzügy szakán, ezt követően hét éven keresztül a CAIB Értékpapír Rt. vállalati pénzügyi osztályán dolgozott, ahol számos tőzsdei kibocsátási és akvizíciós tanácsadási projektben vett részt, 1997-től már a CAIB vállalati pénzügyi osztályának vállalatértékelésekért felelős igazgatójaként. 2000-től a Wallis Zrt. befektetés-elemzési igazgatója, majd 2005-től a cégcsoport kontrolling vezetője. 2008 áprilisától 2011 márciusáig a Deloitte Zrt. pénzügyi tanácsadási részlegén a vállalatértékelési és pénzügyi modellezési üzletág vezetőjeként dolgozott.

Müllner Zsolt
Igazgatóság tagja

Müllner Zsolt 2015. február óta az Igazgatóság tagja. A társaság jelenlegi többségi tulajdonosánál 2010 óta vezérigazgatói pozíciót tölt be, korábban 2007-től a Wallis Zrt.-nél töltött be azonos munkakört. Közgazdász, diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerezte. Az egyetem elvégzését követően aktívan részt vett az International Business School megalapításában és két évig a magánfőiskola vezetője volt. Ezután tíz éven keresztül a Wallis Motor, a BMW magyarországi vezérképviseletének ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett.

Mező Gyula
Igazgatóság tagja

Mező Gyula Zoltán 2015 novembere óta az Igazgatóság tagja. A villamosmérnöki és mérnök-közgazdász végzettséggel rendelkező szakember jelenleg a Graboplast Zrt. és a FoxPost Zrt. igazgatóságának tagja, korábban a WALLIS ASSET MANAGEMENT Zrt. pénzügyi igazgatója, és a VENTURIO Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. és a PERION Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vagyonkezelési igazgatója volt, nyolc évet töltött a Citibanknál pénzügyi igazgatóként.

Bakács István
Felügyelő Bizottság elnöke

Bakács István 2001-2010 között az E.ON Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettesi cím viselésére jogosult igazgatósági tagja volt, mely munkakörében az energiatermelési, kereskedelmi, és értékesítési szakterületek vezetését látta el. 1989-2001 között a Magyar Villamos Művek Zrt. igazgatóságának tagja, 1998-tól vezérigazgatója. Korábban vezető beosztásokban dolgozott a Paksi Atomerőműben, illetve az Erőmű Beruházási Vállalatnál. Végzettségét tekintve mérnök-fizikus, oklevelét a Moszkvai Energetikai Műszaki Egyetemen szerezte.

Dr. Borbíró István
Felügyelő Bizottság tagja

Dr. Borbíró István ügyvéd, 1993 óta a Jutasi és Társai Ügyvédi Iroda tagja. Diplomáját az ELTE jogi karán szerezte, ahol a közigazgatási jogi tanszéken oktatói feladatokat is ellátott. A gazdasági jog és a projektfejlesztésekkel kapcsolatos engedélyezési eljárások területén rendelkezik kiemelkedő szaktudással és tapasztalattal.

Jancsó Péter
Felügyelő Bizottság tagja

Jancsó Péter, a részvénytársaság megalakulása óta a Graboplast Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a GRABO-HOLDING Zrt. igazgatóságának tagja. 1997 és 2001 között a Győr-Moson-Sopron Megyei Iparkamara elnöke volt, emellett különböző társadalmi és tanácsadói szervezeteknek tagja, illetve volt tagja. Diplomáit a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezte.

Dr. Lukács János
Felügyelő Bizottság tagja

Dr. Lukács János a közgazdaságtudományok kandidátusa, a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügyi és számviteli tanszékének vezetője. Közgazdász-tanári diplomáját is ennek az intézménynek a jogelődjénél szerezte 1983-ban. Okleveles könyvvizsgáló és adószakértő, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke.

Karvalits Ferenc
Felügyelő Bizottság tagja

Karvalits Ferenc 1990-ben lépett a bankári pályára, 1996-tól a Magyar Nemzeti Bank Bankfőosztály vezetője, 1998-tól 2001-ig Ügyvezető igazgató, az Igazgatótanács tagja. Ezt követően a Wallis Zrt. vezérigazgató-helyettesi posztját töltötte be 2002-ig, majd 2002. és 2005. között az Igazgatóság tagja volt, egyúttal a CIB Bank vezérigazgatója. 2005 áprilisában az FHB Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja. 2013-tól a Venturio Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., majd a PERION Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. munkájában vesz részt tanácsadóként, később az Igazgatóságok tagjaként.