+36 1/236-8051
Központi Titkárság: +36 1/236-8050 - Energia kiskereskedelmi ügyfélszolgálat: +36 1/236-8054
Titkárság: info@alteo.hu - Ügyfélszolgálat: energia@alteo.hu

1,1 milliárd forint összértékű kutatás-fejlesztési projektbe kezd az ALTEO

Akkumulátoros energiatároló innovatív alkalmazási modelljének kidolgozására nyert közel 500 millió forintot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán az ALTEO. A támogatásnak köszönhetően egy olyan, összességében közel 1,1 milliárd forint értékű kutatás-fejlesztési projektbe kezdhet bele a vállalat, melyben az időjárásfüggő energiaforrások hasznosításának tervezhetőbbé tételét vizsgálják majd.

Innovatív, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák házon belüli kifejlesztésére írt ki pályázatot 2016 májusában a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A kiírásra az ALTEO Nyrt. egyik leányvállalata nyújtotta be pályázatát azzal a céllal, hogy olyan fejlesztéseket indítson el, mely elősegíti az energiatermelési rendszerek megújulását, így hozzájárul a fenntartható fejlődéshez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez.

Ma még nagyban gátolja egyes megújuló energiaforrások, mindenekelőtt a szél- és napenergia hasznosításának terjedését, hogy az ezen alapuló erőművek termelése nehezen tervezhető. A 2015-ben az ALTEO által akvirált Sinergy Energiaszolgáltató, Beruházó és Tanácsadó Kft. pályázatának egyik kiemelt célja ezért egy olyan akkumulátoros villamosenergia-tároló fejlesztése, amely számos dimenzióban segítheti a magyar villamosenergia-rendszer működését, illetve az időjárásfüggő termelők piaci alapú integrációját.

Az 1,1 milliárd forintos kutatás-fejlesztési projekt közel 500 millió forintos támogatást nyert, melynek eredményeképpen az ALTEO kapcsolt hő- és villamosenergia-termelő kiserőműveit irányító szabályozó központ bővítésével, fejlesztésével és a csatlakoztatott létesítmények (szélturbinák, villamosenergia-tároló architektúra) integrációjával egy olyan – hazánkban egyedülállóan nagy diverzitású – intelligens rendszer jön létre, mely a termelési és piaci szinergiák kihasználási lehetőségén túl, összességében pozitív hatást gyakorol a magyar villamosenergia-rendszerre is.

„Korábban iparági konszenzus volt abban a kérdésben, hogy a villamos energiát nem lehetséges hatékonyan tárolni. Mi azonban ezt nem így gondoljuk. Az akkumulátoros energiatárolásban nagy potenciál rejlik, és a győztes projektünkkel ezt be is fogjuk bizonyítani. Pályázatunk és törekvéseink bizonyítják azt is, hogy olyan vállalat vagyunk, mely nem elégszik meg a jelenlegi rendszerekkel – a fenntarthatóság jegyében az újat, a jobbat, a hatékonyabbat keressük, és folyamatosan a hazai energiatermelési és tárolási rendszer fejlesztéséért dolgozunk.” – mondta Ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Tovább fejleszti soproni erőművét az ALTEO

A korszerűsítés, valamint a hatékonyság és az ellátásbiztonság növelése a célja annak az új, 200 millió forintos fejlesztésnek, melyet az ALTEO végez a soproni erőművében. A beruházás keretében új, 10 MW teljesítményű gőzkazán létesül, a munkálatokkal a fűtési szezon kezdetére, októberre készülnek el.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett ALTEO tulajdonában lévő soproni erőmű a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. mellett további 30 helyi ipari ügyfelet szolgál ki, továbbá a városi távhőszolgáltató részére is értékesít hőenergiát. Annak érdekében, hogy a vállalat szolgáltatása még megbízhatóbb és hatékonyabb legyen, most egy újabb, 200 millió forint összértékű fejlesztésbe kezdenek. Ennek köszönhetően jelentősen javul az erőmű hatásfoka, csökkentve ezáltal a CO2 és egyéb károsanyag-kibocsátást és a hőtermeléshez szükséges tüzelőanyag költséget.

A beruházás kapcsán Papp András, az ALTEO vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a vállalat soproni erőműve kiemelkedő jelentőségű, nyugati bázisuk legfontosabb elemeként funkcionál, mert a soproni partnerek, elsősorban a Sopron Holding és a Heineken Soproni Sörgyár energiaellátásán túl innen történik a győri erőmű, valamint az Nyugat-magyarországi szélerőművek távfelügyelete is. A fejlesztés túlmutat önmagán és üzenetértéke van: „Ezzel a beruházással is szeretnénk jelezni ügyfeleinknek, hogy együttműködésünk során számunkra a hatékonyság és a fenntarthatóság kiemelkedő szempont. Ez a korszerűsítés éppen ezeket a tényezőket hivatott növelni. Folyamatosan keressük a fejlesztési, modernizálási lehetőségeket, így volt ez ebben az esetben is. Az őszi fűtési szezon kezdetekor már egy korszerűbb, hatékonyabb rendszer biztosítja majd a távhőellátást a lakosok és a helyi vállalatok számára.”

A soproni fejlesztés része annak a beruházási programnak, amelynek keretein belül az ALTEO az elkövetkező 1-2 évben a további sikereinek és növekedésének megalapozásaként 10-15 milliárd forintot tervez befektetni különböző projektekbe.

Ügyfeleink elégedettségért dolgozunk

Lezártuk a 2016-ra vonatkozó ügyfélelégedettség-mérés kiértékelését és ezúton örömmel osztjuk meg Önökkel az eredményeket. Mindaz, amiért dolgozunk, valóra vált: a megkérdezettek 93%-a értékelte pozitívan kollégáink szakértelmét és hozzáértését, melyre a leginkább büszkék vagyunk.

Az ügyfél-elégedettséget mérő kérdéseinkre olyan ügyfeleink adtak választ, mint a BEZRt; a BC Erőmű Kft.; a TVK Erőmű + MPK; a BC Zrt.; a FŐTÁV Zrt.; a Barcika-Szolg Kft.; a Tiszaszolg 2004 Kft.; a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt.; a Sopron Holding Zrt. Távhő Divízió; a LEGO; a MOM Park MFC Kft.; a MOM Park Torony Kft.; az Audi Hungária Motor Kft.; a WPR Alfa Kft. – Agria Park; az MPK-Petroszolg és az Ózdi Távhő.

A felmérés során speciálisabb kérdéskörökben is kikértük ügyfeleink véleményét vállalatunk munkájáról, így a kapcsolattartás minőségéről, a szakértelemről és a különböző határidők betartásáról is megkérdeztük őket.
Ügyfélelégedettség változása

Az eredmények minden várakozásunkat felülmúlták. A 2016-os esztendő még a 2015-öt is túlszárnyalta, hiszen a szolgáltatás és a kapcsolattartás minőségével, a karbantartások ütemezésével, a panaszok kezelésével és a dolgozók szakértelmével kapcsolatban is növekedett ügyfeleink elégedettsége. Az általános pozitív vélemény pedig a két évvel ezelőtti 81%-hoz képest tavaly 85%-ra nőtt. A megkérdezettek leginkább az ALTEO szakértelmével és hozzáértésével vannak megelégedve (93%), a 2015-ös eredményekhez képest pedig ugyanezen a területen volt a legnagyobb, 10%-os a növekedés. Emellett 92%-ban elégedettek a hozzáállásunkkal és segítőkészségünkkel.

Papp András, vállalatunk általános vezérigazgató-helyettese így értékelte a kimagasló eredményeket: „Vállalatunk sikerének alapját a sikeres üzleti stratégia mellett a jelenleg futó szolgáltatások magas minősége adja, így nagyon fontos számunkra, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek velünk. Célunk elégedettségük rendszeres felmérésével elsősorban az, hogy minél jobban megismerjük igényeiket, az ő megelégedettségükre tudjuk szolgáltatásainkat javítani, biztosítva így együttműködésünk tartósságát. Az idei eredmények nagyon pozitívak lettek, szeretném megköszönni Ügyfeleink bizalmát. Idén is azon fogunk dolgozni, hogy az eredmények jövőre még jobbak legyenek. Köszönjük Ügyfeleink együttműködését, nekünk az ő véleményük a legértékesebb visszacsatolás munkánkkal kapcsolatban.”

Részvényenként 130 forintos osztalékot fizet az ALTEO

A tavalyinál több, mint 8 százalékkal magasabb részvényenkénti osztalékot fizet részvényeseinek a vállalatcsoport – többek közt erről szavazott a mai közgyűlés

A magyar tulajdonú, smart energy management szolgáltatások területén hazánkban piacvezető ALTEO 2017. évi közgyűlésének fő napirendi pontjai közt az elmúlt évi pénzügyi eredmények ismertetése, továbbá a menedzsment által javasolt osztalékfizetési lehetőség szerepelt. A 2016-os, kiemelkedően sikeres eredményeknek köszönhetően a közgyűlés úgy döntött, hogy a tavalyihoz képest több, mint 8 százalékos emeléssel 130 forintnyi osztalékot fizet részvényenként.

Alteo közgyűlés

Az ALTEO Nyrt. idei közgyűlésének első napirendi pontjaként a vállalat vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila ismertette a Társaság 2016. évre vonatkozó üzleti jelentését. Elmondta, hogy a tavalyi kiemelkedően sikeres év volt, amit bizonyít, hogy a megújuló és hagyományos energiaforrások területén is aktív vállalat árbevétele 33%-os növekedéssel közel 14 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA szintű eredmény 62%-os emelkedéssel meghaladta a 2,3 milliárd forintot. A sikeres gazdálkodás következtében a vállalatcsoport konszolidált adózott eredménye pedig megközelítette a 823 millió forintot.

„Tavaly tovább folytatódott az ALTEO növekedése. A jelenlegi portfóliónkból ugyanakkor kihoztuk a maximumot, így újabb beruházások kellenek ahhoz, hogy a növekedésünket fent tudjuk tartani. Az elkövetkező 1-2 évben tehát a stabil működés mellett elsősorban befektetési céljaink sikeres megvalósítására kívánunk koncentrálni, ami középtávon megalapozója lehet a további sikereinknek és növekedésünknek. Ennek érdekében mintegy 10-15 milliárd forintot fogunk különböző projektekbe, például naperőművi fejlesztésekbe fektetni” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója. Kiemelte: hisz abban, hogy az ALTEO egy sikeres midcap történet lesz a magyar tőzsdén, ami a befektetőknek kiszámítható megtérülést és dinamikus növekedést biztosít.

Alteo közgyűlés

A 2016-os eredmények alapján a Társaság vezetése 130 forint/részvény osztalék megfizetésére tett javaslatot, amit a mai közgyűlés el is fogadott. Ennek megfelelően a vállalat a tavalyi 120 forint/részvény után idén 8,3%-kal magasabb részvényenkénti osztalékot fizet részvényeseinek.

Jelentős növekedés az ALTEO Group-nál

A magyar tulajdonú, smart energy management szolgáltatások területén hazánkban vezető vállalatcsoport EBITDA mutatója 62%-kal, árbevétele 33%-kal növekedett 2016-ban

Az ALTEO Group növekedése 2016-ban is folytatódott: a megújuló és hagyományos energiaforrások területén is aktív vállalat árbevétele 33%-os növekedéssel közel 14 milliárd forintra nőtt, míg az EBITDA szintű eredmény 62%-os emelkedéssel meghaladta a 2,3 milliárd forintot. A sikeres gazdálkodás következtében a konszolidált adózott eredmény pedig megközelítette a 823 millió forintot – derül ki a társaság közgyűlése által még nem elfogadott, IFRS szerinti, konszolidált éves beszámolóból.

A tavalyi év is sikeres volt az ALTEO Group számára, amit a pénzügyi mutatók is igazolnak. Az – értékcsökkenés, a pénzügyi tételek és a társasági, valamint ágazati nyereségadó előtti működési eredményességet kifejező – EBITDA mutató konszolidált értéke 2,3 milliárd forintot ért el tavaly, amely 62%-kal haladja meg a 2015-ös értéket. Az EBITDA kiugró növekedésében szerepet játszott, hogy a 2015-ben megvásárolt Sinergy cégcsoport eredményei most először jelentek meg teljes egészében az ALTEO Group számaiban, illetve a vállalati portfolió fontos elemét képező virtuális erőműhöz tartozó termelőegységek is átlag feletti, kimagasló eredményeket produkáltak.

A Társaság vezetése által nagyon sikeresnek ítélt üzleti év alapján a vezetés 130 forint/részvény osztalék megfizetésére tesz javaslatot az ALTEO közgyűlésének. Ha ezt az április 24-én tartandó közgyűlésen az ALTEO részvényesei elfogadják, akkor idén az ALTEO a tavalyi 120 Ft/részvény után 8,3%-kal magasabb részvényenkénti osztalékot fog kifizetni részvényeseinek.

„Tovább folytatódik az ALTEO Csoport növekedése, ami arról tanúskodik, hogy tudatos stratégiai döntéseink és aktív befektetői és fejlesztési stratégiánk meghozta azt a pozitív eredményt, amit vártunk. A tavalyi évünk rendkívül mozgalmas volt, komoly eredményekkel, amelyek hosszú távon is megalapozhatják a vállalatcsoport sikerességét” – kommentálta a 2016-os eredményeket ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója.

Az ALTEO Group tavaly ősszel sikerrel zárta első nyilvános részvényértékesítését, mely során közel 1,4 milliárd forint értékben jegyeztek a Társaság új kibocsátású részvényeiből az ALTEO-nak bizalmat szavazó lakossági és intézményi befektetők. A vezérigazgató szerint már a vállalat megalapításakor céljuk volt, hogy részben a tőkepiacról finanszírozzák a növekedést, és erős tőzsdei jelenlétet építsenek. Ez a folyamat kezdődött el 2016-ban. Időn fő céljuk, hogy tovább erősítsék a bizalmat a vállalat iránt a befektetőkben.

„A tavalyi számokat idén tovább szeretnénk növelni, ami nem lesz könnyű, hiszen a szélsőséges téli időjárás miatt eléggé hektikus volt a villamosenergia-piac az idei év első két hónapjában. A jelenlegi portfóliónkból kihoztuk a maximumot, ezért újabb beruházásokkal kívánjuk megalapozni a további növekedést. Az elkövetkező 1-2 évünkben tehát elsősorban befektetési céljaink sikeres megvalósítására kívánunk koncentrálni, ami középtávon megalapozója lehet a további növekedésünknek. Éppen ezért aktívan kezdtük a 2017-es évet, ugyanis februárban egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást indítottunk Domaszéken, március elején pedig Debrecenben kezdtünk depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztésbe. És nem állunk meg, nagy lendülettel megyünk tovább, a következő két évben mintegy 15 milliárd forintot fektetünk energetikába, például naperőművek építésébe” – mondta ifj. Chikán Attila.

A vállalatcsoport árbevétele közel 14 milliárd forintot, nettó eredménye pedig megközelítőleg 823 millió forintot tett ki a 2016-os pénzügyi évben. Az árbevételből a hagyományosan erős tevékenységek, a villamosenergia-termelés és a hőértékesítés egyaránt 29-29%-ot tett ki, míg az árbevétel 20%-a származott villamosenergia-kereskedelemből. A külső erőműveknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokból 13%, a partnereknek végzett fejlesztésekből az összes bevétel 6%-a származott. A Csoport a 2016-2017-es gázévben megkezdte a gázkereskedelmi tevékenységét is, a működés 3 hónapja alatt az ebből származó árbevétel a Csoport szintű árbevétel 2%-át érte el.

Elkapkodták az intézményi befektetők az ALTEO kötvényeit

A vállalat március 30-i, több mint 2 milliárd forint összértékű zártkörű kötvénykibocsátása jelentős túljegyzéssel zárult

Sikeresen zárta 2017. március 30-i zártkörű kötvénykibocsátását az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., az ALTEO Group anyavállalata. A tranzakció jelentős túljegyzéssel zárult, ugyanis az intézményi befektetők az értékesítésre felkínált 215 ezerrel szemben több, mint 261 ezer darab kötvényre adtak be érvényes jegyzési ajánlatot. Az ALTEO 2020/I. elnevezésű papírok futamideje három és fél év, a fix kamatozású kötvények évente 4,49 százalékos kamatot fizetnek. A bevont forrásoknak köszönhetően a társaság maximalizálni tudja az új befektetésekre, beruházásokra fordítható pénzállományát.

Jelentős túljegyzéssel zárult az ALTEO március 30-i zártkörű kötvénykibocsátása. Az értékesítésre maximálisan felkínált 215.000, egyenként 10 ezer forint névértékű kötvénnyel szemben ugyanis összesen 261.759 darab kötvényre adtak be érvényes jegyzési ajánlatot az intézményi befektetők. Tekintve, hogy a kibocsátás elsődleges célja az ALTEO 2017-ben lejáró kötvényeinek refinanszírozása volt, az ALTEO Igazgatósága a túljegyzést nem fogadta el, így 215.000 darab kötvényt értékesített, 2.150 millió forint értékben. A kötvénykibocsátás forgalmazója az OTP Bank Nyrt. volt.

„A nagymértékű túljegyzés azt bizonyítja, hogy befektetőink bíznak bennünk, és meglátásuk szerint is jó úton haladunk. Az ALTEO az elmúlt évek dinamikus növekedését kívánja folytatni a következő időszakban is, ennek egyik kiemelt feltétele a vállalati finanszírozás egyensúlyának fenntartása, javítása. Ebben segít a mostani tranzakció. A refinanszírozásnak köszönhetően még inkább maximalizálni tudjuk a tervezett befektetésekre és beruházásokra fordítható pénzállományt. Ez mindenképpen pozitív hír az előttünk álló befektetési lehetőségek kihasználhatósága szempontjából.” – mondta ifj. Chikán Attila vezérigazgató.

Debrecenben fektet megújuló energiába az ALTEO

Bővíti innovatív energiahasznosítási portfólióját az ALTEO Group, amely egy közel 300 millió forint értékű beruházás keretében újabb, 499 kilowatt kapacitású kiserőművet létesít a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagáz hasznosítására. A vállalat már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban, most az eddigi működési tapasztalatok alapján, illetve a hulladéklerakót üzemeltető cég terveire alapozva vágnak bele a környezettudatos energiatermelő infrastruktúra bővítésébe. A beruházással az idei évben az ALTEO Group már összesen 1,1 milliárd forint értékű, a befektetőknek jó megtérülést biztosító energetikai fejlesztést indított útjára.

„Erősen indul az év az ALTEO számára. Nemrég indítottunk egy 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást Domaszéken, ezúttal pedig Debrecenben kezdjük meg egy depóniagáz-hasznosító erőmű fejlesztését, amelynek értéke 300 millió forint. A két, összesen közel 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés önerejét a vállalat tavaly őszi részvénykibocsátásakor bevont tőke adja” – mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója, aki rámutatott arra is, hogy a jövőben hasonló fejlesztések elindításával biztosítja a befektetőknek ígért dinamikus növekedést a vállalatcsoport.

A depóniagázas erőművek lényege, hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. Debrecenben ezt az ártalmatlanítási és energetikai hasznosítási feladatot hosszútávú szerződés keretében az ALTEO Csoport látja el egy 625 kW beépített villamos és mintegy 650 kW hő kapacitással rendelkező kiserőmű működtetésével. Az ALTEO így évente 33.000 tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarításával járul hozzá környezetünk védelméhez. A most induló fejlesztés ezen erőművi kapacitásokat bővíti.

Az új, közel 300 millió forint értékű és 499 kW teljesítményű depóniagázt hasznosító erőmű rendelkezik a szükséges engedélyekkel és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott, 5 évre szóló Kötelező Átvételi Rendszer jogosultsággal, ami alapján a megtermelt villamos energiát támogatott áron tudja értékesíteni. A szükséges eszközök gyártása, valamint a gázkút fúrások folyamatban vannak, a berendezések telepítése 2017 májusában kezdődik meg.

Az ALTEO dinamikus növekedéséről tartott előadást Kovács Domonkos

A Privátbankár és a Budapesti Értéktőzsde közös szervezésében február 28-án első alkalommal rendezték meg a BÉT Akadémia Professzionális Befektetői Fórumát, amelyen az ALTEO is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

A rendezvény célja az volt, hogy platformot biztosítsanak a hazai tőzsde kisebb piaci kapitalizációjú cégeinek is, hogy alaposabban és közvetlenül is bemutatkozhassanak professzionális tőzsdei befektetők szélesebb körének. Kovács Domonkos, az ALTEO vállalatfelvásárlási (M&A) és tőkepiaci műveletekért felelős vezetője prezentációban vázolta fel a vállalat stratégiáját, majd megválaszolta az érdeklődők kérdéseit. Szerinte a 2000-es évek második felétől új korszak bontakozott ki az energetikában, ami horderejében a 90-es évek, 2000-es évek során lezajlott és jelenleg is zajló, a távközlési és infokommunikációs szektorban megtapasztalt változásokhoz hasonlítható. Az energetikában is a centralizált, nagy hálózati rendszerektől, a nagy energetikai közszolgáltató cégektől és nagy erőművektől való elmozdulás történik a decentralizált, helyi energetikai rendszerek irányába. Ezt a jelenséget mind a piaci igények, mind a deregulációt támogató energiapolitikai és szabályozói változások együttesen támogatták. Ezzel szinte egyidejűleg pedig minden korábbinál erőteljesebben jelentkeznek a klímavédelem szempontjai, a tiszta energia iránti igény felerősödése.

kovacsdomonkosalteo

Kép forrása: Privátbankár.hu

Az ALTEO egyben érzékeli a régi hálózati rendszerek és az új energetikai megoldások, az új energetikai igények (megújuló energia legelterjedtebb változatainak termelési ingadozása, a vállalati ügyfelek szintén egyre személyre szabottabb, ezzel együtt ugyancsak változékonyabb energetikai kereslete) között rejlő feszültségeket, kihívásokat. A vállalat válasza erre a minél rugalmasabb energiatermelési képesség a lehető leghatékonyabb és környezettudatosabb módon, ugyanakkor támogatva a villamos energia rendszer egyenletes villamos energia ellátás iránti igényét. Többek közt ezért is lát komoly lehetőséget az ALTEO a rugalmas és nagy hatékonyságú, földgáz tüzelésú kiserőművi energiatermelés mellett a volatilis energiaellátás káros mellékhatásait kezelni tudó virtuális erőművi szolgáltatások, és az ezekkel összehangolt, megújuló energetikai befektetésekben. Szerintük a megújuló energetikai lehetőségek Magyarországon egy 300 milliárd forintot meghaladó potenciális jövőbeli beruházás igényt képviselő piac, ha az érvényben lévő nemzeti energia stratégiai célkitűzéseket teljesíteni akarjuk. A hazai befektetési lehetőségek mellett a működési modell régióba történő kiterjesztése is reális és komoly célkitűzés.

Előadásában kifejtette, hogy az ALTEO dinamikusan nő, három év alatt több, mint kétszeresére növelte árbevételét. A tavalyi IPO után tízmilliárd forintos tőzsdei kapitalizációval és 23,4 százalékos közkézhányaddal rendelkezik. 2015 után már fizetett 120 forint osztalékot, és hosszabb távon is a növekedést a rendszeres osztalékfizetéssel összehangolni képes társaságként kívánja definiálni magát. Nagyvállalati ügyfeleik közé tartozik a Mol Petrolkémia, a BorsodChem, az Audi, a Heineken. A Mol Petrolkémia és a BorsodChem növeli kapacitásait, aminek jelentős energetikai vonzata van.

Kovács Domonkos az ALTEO stratégiájáról és eredményeiről szóló prezentációja az alábbi linken letölthető.

A prezentáció letöltése

 

Naperőműbe fektet be az ALTEO Group

Az ALTEO Group a Domaszék2MW Kft. megvásárlásáról írt alá magállapodást az EOGEN Csoporttal. A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett energetikai társaság ezzel megteremtette a feltételeit annak, hogy az első zöldmezős fotovoltaikus fejlesztését elindítsa az év első negyedévében. A négy, egyenként 495 kilowattos naperőmű-egység a Szeged melletti Domaszék külterületén épül meg. A fejlesztés megvalósításával az ALTEO megújuló erőművi portfóliójában az alternatív gázos egységek, valamint a víz- és szélerőművek mellett megjelenik a naperőművi energiatermelés is. A megépült erőmű a fejlesztés megtérüléséig a Kötelező Átvételi Rendszer keretében értékesíti majd a termelt villamos energiát.

„A projekttársaság megvétele és a domaszéki erőmű megvalósítása egy kiváló befektetési, és további portfólióbővülési lehetőséget jelent az ALTEO Group részére. A naperőmű megvalósításával ugyanis vállalatunk megújuló erőművi portfóliójában megjelenik a fotovoltaikus erőmű is, amelynek a jövő energiamixében egyre jelentősebb szerep jut, Magyarországon és a világpiacon egyaránt. A beruházásnak köszönhetően tovább erősítjük vezető pozíciónkat a megújuló energiatermelés területén” – mondta a beruházás kapcsán Ifj. Chikán Attila, az ALTEO Group vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy a fejlesztés amellett, hogy hozzájárul az ország klímavédelmi célkitűzéseinek eléréséhez, a vállalat befektetőinek ígért kiegyensúlyozott vállalati növekedésnek is fontos eszköze.

A fejlesztés első lépéseként az ALTEO Group a napokban írta alá az EOGEN csoport erre a célra létrehozott projekttársaságának – Domaszék2MW Naperőmű Kft. – akvizíciójáról szóló megállapodást. A fotovoltaikus erőmű előnye, hogy a rendszer kialakítása egyszeri beruházást igényel, majd megbízható módon 25 éven át biztosítja a klímabarát energiatermelést, miközben karbantartási igénye minimális, működtetése pedig távfelügyelettel is megoldható. A domaszéki naperőmű négy, egyenként 495 kW teljesítményű részerőműből áll majd össze.

„Szeged és környéke a napsütéses órák számát tekintve az egyik legjobb területnek számít hazánkban. A teljes, 2 megawatt kapacitású naperőmű éves szinten mintegy 2400-2600 megawattóra áramot termel majd, amelyet a fejlesztés megtérüléséig a Kötelező Átvételi Rendszer keretein belül értékesítünk a MAVIR részére” – hangsúlyozta ifj. Chikán Attila.

Ifj. Chikán Attila: a fenntartható működés piaci előnyt is jelent

A fenntartható fejlődési célok sikeres megvalósításához szükséges tennivalókról tartott konferenciát a Magyar Természetvédők Szövetsége a Parlamentben, 2017. február 7-én. Az eseményen részt vett Ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnöke is, aki beszédében többek közt kiemelte, hogy az a vállalat, amelyik ma a fenntarthatósági dimenzióban élenjáróan gondolkodik, előnyre tehet szert a piaci versenyben is.

Ifj. Chikán Attila a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért szervezet elnöke előadásában elmondta, szervezetük öt fontos területen – klímaváltozás, foglalkozatás, élelmezés, vízfelhasználás, fenntartható életmód – nyújt támogatást konkrét üzleti megoldásokkal.

attila_parlament_02-07

A klímaváltozás tekintetében makroszintű célként határozzák meg többek között a tiszta energiaforrások minél szélesebb körű használatát a vállalatok részéről. A foglalkoztatás terület egyik kiemelt célja a női vezetők számának növelése és a megkülönböztetés-mentes foglalkoztatás elterjesztése. Az élelmezéssel kapcsolatban többek között a gyermekéhezés felszámolására és a fenntartható terméklánc kialakítására koncentrálnak.

A víz kapcsán talán legfontosabb makroszintű célok a vízminőség és a vízhasznosítás hatásfokának javítása. A fenntartható fogyasztás területen pedig olyan makroszintű célokra koncentrálnak, mint a termékek életciklusának kiterjesztése vagy a fenntarthatósági szempontokat minél teljesebben figyelembe vevő termék- és szolgáltatásfejlesztés.

chikan_attila_parlament_02-07

Ifj. Chikán Attila beszélt „A jövő vezetői” elnevezésű tehetségprogramról is, amely révén 2017-ben minden eddiginél több, összesen 33 tehetséges fiatal kaphat betekintés a fenntartható vállalatvezetés kulisszatitkaiba. A potenciális vezetőjelöltek Így megismerkednek a vállalati fenntarthatóság komplex fogalmi rendszerével és tapasztalatokat szereznek a már működő gyakorlataiból.

Előadásának zárszavaként ifj. Chikán Attila kiemelte, hogy ma már a fenntarthatósági elvárások szerinti vállalati működés nem extra erőfeszítés, hanem sok esetben az üzleti siker és a cégek hosszú távú működésének alapja. „Egyre több nagyvállalat és KKV ismeri fel, hogy a fenntartható működés versenyelőnyt jelent, és e cégek vezetői különféle intézkedéseket is ennek szellemében tesznek. Hiszem, hogy a vállalati szektor Magyarországon is jó, egyre jobb partner lehet a fenntarthatóság felé vezető úton.” – tette hozzá.